KAKO DO KVALIFIKACIJA ZA PARIZ? Sa EURO 2024 još dva mesta – Nekad dovoljno i osmo mesto! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

KAKO DO KVALIFIKACIJA ZA PARIZ? Sa EURO 2024 još dva mesta – Nekad dovoljno i osmo mesto!

Najveća priča Svetskog prvenstva 2023 posle borbe za medalje bila je svakako borba za plasman u olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024.

Kako je poznato, to će izboriti selekcije plasirane od drugog do sedmog mesta, dok će svetski šampioni, isto kao kontinentalni šampioni (Evropa, Azija, Afrika i Panamerika) uz domaćina Francusku direktno biti plasirani na turnir u „gradu svetlosti“.

Šest direktno plasiranih i šest selekcija koje se plasirati sa tri kvalifikaciona turnira koja su na programu u martu 2024. godine.

Mesto među 12 selekcija koje će igrati kvalifikacije (tri turnira sa po četiri reprezentacije) izboriće najverovatnije i devetoplasirana i desetoplasirana selekcija sa SP 2023 – Hrvatska i Slovenija.

Sam plasman domaćina OI 2024 Francuske u četvrtfinale, automatski oslobođa jedno mesto više u kvalifikacijama, pa to znači da će i selekcija koja zauzme osmo mesto igrati za Pariz. Plasman Egipta u četvrtfinale i njihova gotovo izvesna afrička titula (daje im direktan plasman) povlači tu liniju za još jedno mesto, ka Hrvatskoj koja je završila prva „ispod crte“ četvrtfinala.

I da bi Slovenija igrala kvalifikacije dovoljno je da jedna od evropskih selekcija koja je ušla u četvrtfinale osvoji naredno EHF EURO 2024 što je veoma izvesno, jer su u borbi za Stokholm ostali sve sami favoriti.

SRBIJA SA ISLANDOM, PORTUGALOM, HOLANDIJOM, CRNOM GOROM…

Tu se priča oko Svetskog prvenstva 2023 završava, a otvara se ona vezana za EHF EURO 2024 sa koga će dve najbolje plasirane selekcije koje nisu obezbedile mesto ove zime, igrati u kvalifkacijama.

Šta je to značilo u praksi u prethodna dva ciklusa. Za kvalifikacije za Olimpijske Igre u Tokiju sa EHF EURO 2020 plasirali su se Slovenija kao četvrtoplasirana i Portugal kao šestoplasiran.

Što se tiče prethodnog ciklusa do Rija 2016. godine, zaključak je bio ovakav. Norveška je izborila kvalifikacije kao četvrta na EHF EURO 2016 u Poljskoj, a to je učinila i Švedska kao osma.

Dakle, trka za Pariz se nastavlja. U njoj su pored Srbije najveći favoriti Island, Portugal, Crna Gora, Holandija, a svoje nade gaje i Češka, Makedonija, itd…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *