Balkan-Handball.com

KOLUMNA VESELINA VUJOVIĆA: Makedonci rastrčani, ali moraju da pronađu „novo oružje“

Počelo je Svetsko prvenstvo i nagovestilo da će biti interesantno, puno iznenađenja i dobrog rukometa. Hrvati su se dugo mučili sa Islandom uz puno oscilacija u ugri. Raduje da je Luka Stepančić posle male minutaže u PSŽ bio nosilac napada reprezentacije i držao Hrvatsku u utakmici. Kada su se ostali pridružili, Hrvati su pobedili „Ribare“. Prvi korak je uvek najteži, Hrvati su opravdali ulogu favorita, mada je Island ozbiljna ekipa i svi znamo da može da igra protiv bilo koga vrlo uspešno.

Jako interesantnu utakmicu odigrali su Makedonci i Japanci. Svidela mi se utakmica, za razliku od ranije, Makedonci su trčali i igrali poletno. Brine veliki broj golova i pored toga što je Borko imao 20 odbrana i bio igrač utakmice. Opet se ta varijanta ponavlja kod Makedonaca i moraće nešto da promene. Lazarov, Ristovski i pivotmeni. To je staro oružje Makedonaca. Ukoliko ne nađu kompenzaciju sa levog i srednjeg beka u smislu efikasnosti, imaće puno problema. Puno će morati da urade i na odbrani.

Srbija je odigrala utakmicu sa Rusima koja nije bila puno kvalitetna, ni sa jedne, ni sa druge strane. Od Rusa ništa nismo videli, naša reprezentacija je igrala korektno, bila bliža pobedi, ali je neiskustvo odnelo taj jedan bod koji bi puno značio. Ovako su u problemu i jedni i drugi. Čekaju ih mnogo teže utakmice nego koju su odigrali u međusobnom duelu.

KOLUMNA VESELINA VUJOVIĆA: Očekuje nas interesantno prvenstvo, po prvi put bez Omejera i Karabatića

Najveće iznenađenje je pobeda Angole nad Katarom. Znali smo da su žene Angole ozbiljna reprezentacija na svetskom nivou, a sada su i muškarci iznenadili protiv legije stranaca, koja pokazuje da se završila zlatna era. Kreću im godine mučenja kao nekada, od onog ozbiljnog Katara ništa videli nismo. Angola je vodila, Katar preokrenuo, u triler završnici Angola dobila. Ne znam da li su bilo koga pobedili do sada u istoriji na SP. Veliki šamar za reprezentaciju Valera Rivere.

Drugo veliko iznenađenje je utakmica Argentine i Mađarske. Argentinci već godinama pokazuju da Južnoamerikanci igraju jako lep i kreativan rukomet. Držali su se sve vreme, bez obzira na fizikalije Mađara, držali su agresivnu odbranu gde se ovi nisu snašli. Držao je Banhidi u svojim rukama puno toga, bekovi nisu došli do izražaja Bodo, Balog, nisu imali mogućnosti da pokažu šuterske sposobnosti. Manolo Kadenas, stari lisac, napravio je dobar rezultat na startu. Puno im znači taj bod, a Mađari su razočarali.

Sjajnu utakmicu smo videli između Francuza i Brazilaca. Francuzi po tradiciji otvaraju loše velika takmičenja. Videćemo da li je to nedostatak Omejea i Karabatića o kome smo pričali ili su Brazilci ozbiljna reprezentacija. To su pokazali više puta, bili su u egalu, da nije bilo Žerara moglo je da dođe do jedne od najvećih senzacija u istoriji. Brazilci su pokazali da će biti ozbiljan rival našoj reprezentaciji i da pretenduju na to treće mesto. Imaju puno kvalitetnih i talentovanih igrača. Biće jako interesatno gledati njihove utakmice na dalje.

Danci i Nemci su rutinski domaćinski odigrali protiv simpatičnih reprezentacija. Znamo da će Koreja i Čile biti reprezentacije na kojima će se popravljati gol razlika. Daleko su od ozbiljnog rukometa, ali oba domaćina su favoriti za medalju, tako da nije ni čudo takav jedan rezultat.

Nisam prokomentarisao pobedu Austrije nad Saudijskom ARABIJOM. Saudijci su možda najjlošija reprezentacija na prvenstvu. Austrija će doživotno ostati tu gde jeste, da proba da igra rukomet, ali nikada nće postati ozbiljna rukometna nacija.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *