Srpkinje pripremaju finiš kvalifikacija za EP - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Srpkinje pripremaju finiš kvalifikacija za EP

Srpkinje pripremaju finiš kvalifikacija za EP

Marko Marjanović
0 komentar

Sledi nedelja odluke za rukometašice Srbije. Pred seniorkama su poslednje dve kvalifikacione utakmice za plasman na EHF EURO 2022. Meč sa Turskom na programu je 20. aprila od 16:30 (Kastamonu), dok u poslednjem kolu Srbija dočekuje Island 23. aprila u 18:00 časova (Zrenjanin).

Selektor Uroš Bregar je okupio reprezentaciju u Zrenjaninu, bazi nacionalnog tima tokom čitavih kvalifikacija, gde se već prionulo na ozbiljan posao jer vremena je malo, a ulog je veliki – plasman na Evropsko prvenstvo. U dosadašnjem toku kvalifikacija Srbija je ostvarila pobede protiv Turske i Švedske u Zrenjaninu, dok je na gostujućem terenu pretrpela poraze od selekcija Islanda i Švedske.

Članice nacionalnog tima, Anđela Janjušević i Jovana Risović govorile su o važnosti predstojećih izazova i istakle da uz punu koncentaciju i neosporan kvalitet, veruju da će ekipa doći da zacrtanog cilja i nedelju završiti sa dve pobede.

ANĐELA JANjUŠEVIĆ

  • Počeli smo sa pripremama malo ranije, što je dobro jer ćemo imati više vremena da se spremimo. Čeka nas zaista dug put u Tursku i ta utakmica neće biti ni malo laka, iako je možda izgledalo da Turska nije težak protivnik zbog razlike koju smo napravili u prvom susretu u Zrenjaninu. Posle toga sledi takođe dug put nazad i imaćemo vrlo malo vremena da se spremimo za Island. Nadam se da će navijači ponovo doći u velikom broju i da će to biti jedna lepa utakmica. Zahvalila bih se svima koji su bili na prethodnoj utakmici, atmosfera je bila fantastična i mislim da sa tom atmosferom i naravno dobrom igrom možemo da očekujemo pobedu i završetak ove EHF nedelje sa dve pobede.

Protiv Turske je ostvarena pobeda na domaćem terenu, Island je ostao dužnik u prethodnom susretu- Koliko vas drugačije utakmice očekuju sada?

  • Svaka ekipa igra kod kuće bolje, nama je najveći problem put do Turske, ali ćemo se svakako truditi da se pripremimo što bolje i da se ne obaziremo toliko na put. Pokušaćemo da se odmorimo i budemo apsolutno spremne za tu utakmicu i nakon toga kod kuće moramo da igramo srcem. Verujem da ćemo taktiku pripremiti kako treba i da će sve biti dobro na kraju.

Seniori su u teškoj nedelji za nama obezbedili učešće na Svetskom prvenstvu. Sledi nedelja odluke za ženski nacionalni tim…

  • Čestitala bih momcima, drago mi je što su uspeli da se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo i nadam se da ćemo u subotu i mi isto tako slaviti i da na kraju sledeće nedelje to bude kompletna pobeda Srbije, zaključila je Janjušević.

JOVANA RISOVIĆ

  • Stvarno bih se zahvalila publici za podršku u prošloj utakmici i iskreno se nadam da će tako biti i u subotu u odlučujućem meču sa Islandom. Pre toga je Turska, a do tamo nas očekuje dug i naporan put. Nadam se da ćemo po povratku uspeti brzo da se oporavimo za utakmicu sa Islandom. Pre svega toga moramo biti koncentrisane, Turkinje su veoma nezgodne kada igraju kod kuće. Imaju igračice koje su igrale Ligu šampiona, imaju dobru ekipu, tako da moramo biti spremne.. Već smo krenuli sa razradom taktike, nemamo mnogo vremena. Samo moramo da se fokusiramo, prvenstveno na dobru odbranu i na što više lakih golova iz tranzicije ili kontre. To će nam mnogo olakšati da budemo odmornije za drugu utakmicu protiv Islanda.

Protiv Turske je ostvarena pobeda na domaćem terenu, Island je ostao dužnik u prethodnom susretu- Koliko vas drugačije utakmice očekuju sada?

  • Na Islandu smo izgubili, nismo odigrali onako kako umemo, to je sigurno, tako da ćemo se potruditi da sve to ispravimo. Island ima veoma dobre bekove, forsiraju skandinavski rukomet. Bekovi su nam prošli put pravili probleme i nadam se da ćemo ovoga puta to uspeti da rešimo. Moramo da damo sve od sebe na toj utakmici jer ona odlučuje da li ćemo ići na Evropsko prvenstvo ili ne, tako da ćemo dati svoj maksimum. Nadam se da ćemo uspeti da se oporavimo od napornog puta u Tursku, ali kako je nama tako je i ostalim ekipama. Moramo da ostanemo koncentrisane i fokusirane na izazove koji nam slede, smatram da imamo kvalitetnu ekipu da to i ostvarimo i verujem u ovaj tim, zaključila je Risović.

Evropsko prvenstvo čiji su domaćini Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora održava se od 4. do 20. novembra 2022. godine. Preostalo je odigravanje još dva kola kvalifikacija tokom naredne nedelje kada će biti poznati svi učesnici EHF EURO 2022. Po dve najbolje plasirane ekipe iz šest kvalifikacionih grupa obezbediće plasman na predstojeći kontinentalni šampionat. EHF EURO 2022 je poslednje takmičenje koje će biti odigrano u formatu od 16 ekipa jer će se već 2024. godine za naslov Evropskog prvaka boriti 24 selekcije.

KVALIFIKACIJE ZA EHF EURO 2022 – GRUPA 6
REZULTATI
1. kolo
Srbija – Turska 36:27 (21:13)
Švedska – Island 30:17 (14:5)
2. kolo
Turska – Švedska 23:31 (12:15)
Island – Srbija 23:21 (10:8)
3. kolo
Turska – Island 30:29 (15:16)
Srbija – Švedska 24:21 (10:9)
4. kolo
Švedska – Srbija 33:25 (17:14)
Island – Turska 29:22 (15:9)

TABELA
1. Švedska 6
2. Srbija 4
3. Island 4
4. Turska 2

RASPORED UTAKMICA
5. kolo
Turska – Srbija (20. april 2022, 16:30)
Island – Švedska (20. april 2022, 21:45)
6. kolo
Srbija – Island (23. april 2022, 18:00)
Švedska – Turska (23. april 2022, 18:10)

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball