Žene u srcu igre: Marta Bon ostavlja svoj trag - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukometEHF EURO 2022 - ŽENE Žene u srcu igre: Marta Bon ostavlja svoj trag

Žene u srcu igre: Marta Bon ostavlja svoj trag

zika.bogdanovic
0 komentar

‘Žene u srcu igre’ tjedna je rubrika EHF-a tijekom odbrojavanja do početka Europskog prvenstva za žene u čijem su fokusu nekadašnje rukometne zvijezde koje su s prestankom karijere prešle u nove uloge. U trećem izdanju predstavljamo Martu Bon, nekadašnju igračicu i trenericu, danas zagovornicu ravnopravnosti spolova iz malog slovenskog mjesta Mirna.

Ostalo je nešto više od mjesec dana do početka Europskog prvenstva za žene, a svih 16 ekipa trenutno se nalazi na pripremama u sklopu reprezentativnog tjedna. Od 4. do 20. studenog, sve oči bit će uperene na najbolje europske rukometašice koje će davati svoj maksimum i igrati sa srcem za trofej u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Nakon što je bila domaćin Europskog prvenstva za muškarce 2004., Slovenija je ovoga puta po prvi put domaćin Europskog prvenstva za žene. S dvije skupine, jednom grupom glavne faze natjecanja te borbu za medalje, ljubitelji rukometa imat će priliku gledati najbolje od rukometa na najdražem 40×20 terenu.

Jedna od ambasadorica Eura je i nekadašnja igračica, dugogodišnja rukometna trenerica, članica Izvršnog odbora EHF-a, predsjednica Odbora za ženski rukomet EHF-a, predsjednica komisije za ravnopravnost spolova u Olimpijskom odboru Slovenije, članica Metodske komisije EHF-a i profesorica na Fakultetu za sport u Ljubljani, doc. dr. Marta Bon.

Marta Bon važan je dio slovenskog ženskog rukometa i sporta. Iskusila je sve strane sporta, kao igračica, kao trenerica, kao predavač i kao dio brojnih domaćih i međunarodnih organizacija. Žena koja voli svoj posao primila je i Bloudekovu nagradu – najvišu nagradu za doprinos sportu u Sloveniji.

Danas uspješna žena u mnogim područjima, ponosna majka kćeri i sina, ali gdje je sve počelo?

“Oduvijek sam bila talentirana za spor. Igrala sam i nogomet, odbojku, košarku, ali moja ljubav bila je rukomet. Za mene je počelo kao i za sve tada, u osnovnoj školi. Moj učitelj tjelesnog odgoja me uvjerio da probam rukomet i tako imao veliki utjecaj na mene. Zato su učitelji toliko važni u našim životima“, rekla je Bon.

Marta Bon igrala je na vrhunskom nivou gotovo 15 godina. Osvojila je slovenski Kup 1981., drugo mjesto u Prvoj jugoslavenskoj ligi, dva puta bila je polufinalist Kupa pobjednika Kupova, kapetanica ekipe te trenerica-igračica prije nego li je zaključila svoju igračku karijeru 1993.

“Započela sam s rukometom u malom klubu Mirna i od tamo sam prešla igrati za Krku. Jako je bitno za osobu da bude primijećena, bude pozvana da se pridruži u neku sredinu, biti dio nečeg većeg. Moj sljedeći korak bio je upravo to, Olimpija Ljubljana. Tamo sam napravila veliki iskorak u svojoj karijeri profesionalne igračice“, nadodala je Bon.

Potom je i nastavila: ‘‘Moj najveći uspjeh kao igračice dogodio se u Olimpiji, a put se nastavio u Krimu. I to potpuno slučajno. Htjela sam završiti profesionalnu karijeru, ali ipak nisam htjela stati s treninzima. Stoga sam iz prve lige otišla u dvije lige niže, u Krim. Krim je tada bio malen klub i u razgovoru s tadašnjim predsjednikom Zoranom Jankovičem shvatili smo da imamo zajedničku ambiciju koja je mene u jednu ruku i dovela tu gdje sam danas. U to vrijeme bila sam i igrač i trenerica.’

Kao trenerica Krim radila je od 1990. do 1994., a potom se vraćala na klupu u još dva navrata Od 2008. do 2011. i od 2013. do 2015. Kao trenerica, vodila je Krim u Ligi prvakinja.

“Vrlo sam ponosna što sam dio Krimove priče. Od malog kluba u drugoj Slovenskoj ligi kada sam došla u klub, do danas, kada igra 28. uzastopnu sezonu u Ligi prvaka“, rekla je Bon.

Stručnost Marte Bon nije stala na Krimu, u tri navrata bila je izbornica Slovenske ženske reprezentacije, izbornica Švicarske, slovenske ženske juniorske reprezentacije, trenerica Olimpije Ljubljana i slovenske reprezentacije rukometa na pijesku. Bon je vodila Sloveniju do njihovog najvećeg uspjeha na Svjetskom prvenstvu, a to je osmo mjesto.

“Ponekad razmišljam kako mi se dogodilo sve što mi se dogodilo, ali život i prilike su me usmjeravale. Imam osjećaj da je moja životna misija dijeliti iskustvo i znanje s drugima. U jednu ruku, malo sam i ljubomorna na žene koje sada kreću u ovaj posao, pogotovo trenerski. Kada sam počinjala, bila sam jedna od prvih ženskih trenerica na vrhunskoj razini. Bila sam pod stalnim pritiskom i to je bio težak period za mene. Danas, s ponosnom gledam na to jer znam da sam napravila dobro“, rekla je Bon o svojim počecima.

Od tih početaka, Bon je daleko dogurala. Počasna je članica rukometnog saveza Slovenije, radila je u metodskoj komisiji, bila je dopredsjednica udruženja rukometnih trenera u Sloveniji, autorica i koautorica je preko 200 znanstvenih članka i četiri knjige iz područja rukometa i sporta i govornik na brojnim konferencijama. No, također je doprinijela na području ravnopravnosti spolova.

“Smatram da za žene postoje veći kriteriji kada se radi o poslu, treniranju i sl. i drugačiji pristup u medijima. Osjetila sam to i na svojoj koži kada sam bila izbornica. Nikada ne bi ženu oslovili kao stručnjakinja, specijalistica već samo Marta Bon ili trenerica Bon. Zato sam aktivna u tom području, samim time i sudjelujem u organizaciji ‘Ona Ve’ koja se bavi povezivanjem snažnih žena i njihovom pojavljivanju u medijima.“

Kao predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u Olimpijskom odboru Slovenije, Bon je također donijela neke promjene te je istaknula kako ima osjećaj da joj je ponekad zadaća otvarati nova vrata.

“Kada sam stigla u Olimpijski odbor rekla sam da ne želim da imamo samo Komisiju za ženski sport, već da onda moramo imati i Komisiju za muški sport ili jednu zajedničku, da budemo jednako tretirani. Možda jesmo različiti, ali trebamo zajedničkim snagama raditi za unaprjeđenje sporta i jednakost. Ne trebamo se natjecati jedni protiv drugih već koračati zajedno“, rekla je Bon.

Bon je također dio Odbora za ženski rukomet EHF-a od njegovog osnutka 2012. To je dio EHF-a koji se bavi jačanjem pozicije ženskog rukometa i povećanjem broja žena na vrhunskoj razini, kako na terenu tako i u organizacijskom smislu.

“Sjećam se početaka u EHF-u kada samo se prvi put nalazile. Imale smo dvije važne strategije: prva je bila povećati broj žena u rukometu, pogotovo na vrhunskom nivou, a druga je bila razvoj ženskog rukometa. Htjele smo staviti u fokus kvalitetu rukometa, ljepotu pokreta, emocije i bolju medijsku pokrivenost“, prisjeća se Bon.

Odbor za ženski rukomet EHF-a danas se bavi raznim projektima i strategijama te promoviranju ravnopravnosti spolova. Jedan od glavnih projekata bio je ‘Respect Your Talent’ koji je sada postao glavni projekt cijelog EHF-a, posvećen prvenstvo mladim talentiranim rukometašicama i rukometašima diljem Europe.

“Vrlo sam sretna zbog tog projekta. Ja imam ideju dodatno ga proširiti, da naučimo mlade igrače da se ne trebaju brinuti samo o sebi i svom talentu, već i o drugima. Poštivati navijače, sponzore, predstavnike medije, jedni druge na terenu i izvan njega. To sam pokušavala prenijeti i svojim igračima kao trenerica. Vjerujem da su mnogi treneri to radili jer kao trener brineš o svom igrači i van rukometa. S ‘Respect Your Talent’ sada to imamo sistematizirano.“

Bon je ponosna i na svoju profesorsku karijeru na Fakultetu za sport gdje daje sve od sebe da bi studentima prenijela rukometna i životna znanja, a studenti to vrlo cijene.

“Često pričamo o dvostrukoj karijeri, sportu i školovanju. To je vrlo bitno, no ja smatram da trebamo pričati o trostrukoj karijeri. Treća stavka je biti dobra osoba. Kada sam bila trenerica vjerojatno sam dosađivala igračicama jer sam osim rukometa i taktike, puno pričala i o tome. No znam da danas s odmakom to cijene i zahvalne su na tome“, rekla je Bon.

Stoga nije iznenađenje da je rukometni savez Slovenije upravo Martu Bon izabrao za ambasadoricu Europskog prvenstva, pravi primjer žene u srcu igre. Ljubljana i Celje bit će domaćini 15. izdanja Europske smotre i Slovenija se ponosi time kaže Bon.

“Vrlo je važno biti domaćin ovako velikog događanja. Za sport, za rukomet, za žene. Nakon 2004. kada smo bili domaćini muškom Euru, analize su pokazale da je bilo 60 puta više djece u školama rukometa. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta. Vrlo je važno upoznati djecu s rukometom, i djevojčice i dječake. Drugi aspekt je financijska strana i podizanje organizacijskog nivoa sporta. Nadam se da će se to pokazati ne samo u Sloveniji već i u drugim zemljama.“

Slovenija mnogo ulaže u promociju nadolazećeg Europskog prvenstva uz brojne promocijske aktivnosti. Od otkrivanja sata za odbrojavanje u Celju, otkrivanja održivih aspekata projekta, početka putovanja ‘Lopte tisuću dodira’ do osnaživanja žena u društvu i sportu.

“Za mene biti ambasador znači mnogo. Kao uzori drugima pokazujemo da se može biti uspješan i kao sportaš i kao osoba. Moja misija je posvetiti što više vremena i uložiti napor da pokažem mladim ljudima, djevojkama i dječacima, da mogu napraviti toliko toga dobroga, i za sebe i za druge, kroz sport. Zahvalna sam da sam tu. Zahvalna sam svim ljudima koji su mi pomogli na mom putu i koji su me usmjeravali na tom putu. Zato imam veliku želju i ja nastaviti tako, pomagati drugima. Jednu stvar znam, da mogu opet sve ispočetka, sve bih isto napravila“, zaključila je Bon.

PHOTO: EHF/Kolektiff

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball