Balkan Handball

LNH: Favoriti ubedljivi, simultanka Gorazda Škofa

Vodeća četiri tima francuskog šampionata ostvarila su pobede u 22. kolu – vodeći PSŽ je na krilima maestralnog čuvara mreže Gorazda Škofa ubedljivo savladao Seson Ren, a siguran je bio i drugoplasirani Nant protiv Sarana. Monpelje i San Rafael i dalje dele pozicije tri i četiri, a oba ova tima su slavila na gostovanjima.

Šamberi Ivice Obrvana je poražen na strani od Dankerka 24:22, uprkos dobrima partijama Edina Bašića i Marka Panića, koji su postigli po pet golova. Trećim porazom u nizu, Šamberi je praktično izgubio priključak u borbi za Evropu, ali je odavno prebrinuo i sve brige oko opstanka.

U pobedničkim redovima, najefikasniji je bio Žarko Pejović sa pet pogodaka, dok je Marko Mamić postigao dva.

Odlični Vasko Ševaljević je sa sedam golova predvodio Tuluz do pobede 26:32 na gostovanju Selestatu, uz pomoć, u ovom meču nepogrešivog Nemanje Ilića (4/4). Kod domaćina, Kosta Savić je pogodio četiri puta (uz dva promašena sedmerca), a Ognjen Đerić jednom.

San Rafael je u predgrađu Pariza savladao Kretej 31:37, uz odličan učinak Slaviše Đukanovića, koji je sakupio 10 odbrana. Mate Šunjić je na drugoj strani četiri puta intervenisao, a odličan je bio Mohamed Toromanović sa pet golova iz isto toliko pokušaja. Njegov kolega iz reprezentacije BiH i povratnik na teren posle povrede, Dejan Malinović, jednom je zatresao protivničku mrežu.

Nant nije imao problema na svom terenu protiv Sarana  – 34:25. Odličan učinak u novu pobedu „Kanarinaca“ implementirao je Jerko Matulić (4/5), momak koji se nalazi na spisku Lina Červara za reprezentaciju Hrvatske.

Igor Anić je bio najefikasniji u poraženom timu sa šest golova, a isto toliko odbrana imao je Miroslav Kocić.

Monpelje je bio vrlo ubedljiv na gostovanju Nimu, 21:34. Budući as Barselone, Jure Dolenec, pogodio je sedam puta (četiri sedmerca), dok je njegov zemljak Miha Žvižej šutirao bez greške – 4/4. Nikola Portner nije branio u ovom meču, dok je Aljoša Rezar na golu domaćina ubeležio tri intervencije.

U redovima Nima, Stevan Sretenović je postogao jedan pogodak.

PSŽ nije dozvolio Seson Renu ni da pomisli na senzaciju u prestonici. Izabranici Noke Serdarušića su bili ubedljivi – 41:28, uz briljantan nastup slovenačkog veterana Gorazda Škofa koji je sakupio 20 odbrana (50 % uspešnosti).

Nikola Karabatić je bio najefikasniji sa devet golova, a Nedim Remili je dodao šest, bez promašaka. Luka Stepančić je šutirao 2/4.

U poslednjem susretu kola, Ivri je slavio na gostovanju AIX-u 28:30

Na tabeli vodi branilac titule PSŽ sa 42 boda, tri više od Nanta. Monpelje i San Rafael imaju po 32. To su četiri tima koja će se gotovo sigurno naredne takmičarske godine takmičiti u Evropi.

Što se tiče borbe za opstanak, Selestat je prežaljen sa tri poena, Kretej ima 10, a serija poraza je uvela u problem i ekipu Sarana, koja je prva iznad crte sa 14 bodova.