Balkan Handball

Novi dueli najboljih svetskih „peskaša“

Od 20. do 30. jula se u Vroclavu održavaju Svetske igre, a u okviru ovog multisportskog događaja se od 2001. godine na programu nalazi i Rukomet na pesku. Takmičenje i na ovim Igrama okuplja po osam najboljih ekipa u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Branioci titula su ekipe Brazila i kod devojaka i kod momaka, a kvalitet učesnika je vrhunski, zbog činjenice da je ova rukometna disciplina u neverovatnoj globalnoj ekspanziji, pa se čini da gotovo ni jedan od 16 timova nije došao u Poljsku bez ambicija za osvajanje medalja ili čak „zlata“.

Kod devojaka, kruni će sem Brazilki težiti i Španija, Norveška, Poljska i Argentina, dok će sem uvek jake Hrvatske, velikoj radosti u subotu, kada se takmičenje završava, stremiti i gotovo sve muške selekcije sem Australije. Sistem takmičenja je takav da se posle preliminarne faze igrane u dve grupe po 4 tima (po tri meča za svaku ekipu u sredu i četvrtak), u petak kreće u „nokaut“ fazu četvrtfinala.

Mečevi mogu biti praćeni na Olimpijskom kanalu, a za Balkan-Handball region, neki od mečeva borbe za medalje će biti prenošeni „uživo“ u petak i subotu na TV Arenasport2. Valja podsetiti da je upravo najveća poseta jednoj utakmici Rukometa na pesku ostvarena na prethodnim Svetskim igrama, kada je meč finala u muškoj konkurenciji između Rusije i Brazila posmatralo oko 12.000 gledalaca.

X.Q