KOLUMNA Žike Bogdanovića: Muke po Bjornsenu, muke rukometne… – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

KOLUMNA Žike Bogdanovića: Muke po Bjornsenu, muke rukometne…

Ne znam da li vas, ali mene i dalje mori utisak da je rukomet sport u kome neko može da vam uzme loptu u poslednjem napadu na svoju ruku posle SAMO pet-šest dodavanja i 14 sekundi i tako reši utakmicu. Što bi Vuja rekao „jedini sport na svetu u kome sudije umesto tebe odlučuju kada ćeš da šutneš“. Sve nam je to postalo normalno. Morao je Bjornsen drugačije, slažem se. Da je samo krenuo ka golu odbrambeni bi se sklonio ili zaglumatao probijanje i to bio bio kraj, ali opet razmišljam na glas, kako smo svi legli na rudu i prihvatili da sudije mogu tako direktno da ti zagorčavaju život?

Šta je, da ste juče pogledali prvu utakmicu u životu, Španac radio na 6-7 metara od napadača u trenutku kada gubi deset sekundi pre kraja i ispada sa Prvenstva? Čekao sudiju da se oglasi?

Objasni ti to nekome.

Pet-šest dodavanja i 14 sekundi…

I kako se odbraniti od tog maltretiranja „po pravilima“? Jeste po pravilima, i tu se slažem, ali kada će se u rukometu roditi sila koja će promeniti GLUPA pravila?

Kada nećemo dozvoliti da se NE ZNA gde se igra polufinale tri dana pred utakmicu? Kada NEĆEMO dozvoliti da neko ima 48 sati za odmor pred nokaut fazu, a neko 24? Kada NEĆE golmani „malih“ stizati na megdan jutro posle, a ne jutro pre utakmica sa „velikima“?

Nema Mustafe na ovom Prvenstvu. Priroda čini svoje. Uz želje za dobro zdravlje,nemamo se čemu radovati, jer se plašim da će i posle Hasana rukomet biti isti. Nesređen, pun nelogičnosti, a opet najlepši i pun potencijala.

I tako ćemo guslati dok god gledamo rukomet. Žikina kolumna iz 2015. je ista kao iz 2023, i biće i 2031. Ako bude Balkan-Handball-a.

Pokaži nekom Ameru, Kinezu, Indijcu onih 30 sekundi od sinoć? I ugasi ga za rukomet za sva vremena. Pa, čoveku bi trebao fakultet da završi da shvati šta se zapravo desilo. Uvek knjižica na kauču pored njega, da oliže prste i  otvori 46. stranu pravila. A ko će to da drži umesto piva i kokica?

Bole ih uši…

Sport je zabava.

I ovaj naš rukomet je mnogo zabavan.

Ali ono što znam i što sam viđao ovih dana. Nema Nemca mlađeg od 40 godina, ni Slovenca, ni Norvežanina na tribinama. Uglavnom gerijatrija i nešto malo rukometnih zaluđenika iz klubova, porodica igrača…

Generacije koje dolaze biće surove prema ovom našem sportu ako ostane u ovom svom živom blatu od birokratije, subjektivizma, formalnosti i nelogičnosti.

Živi bili, pa ne videli…

2 Comments

 1. Kreso

  26/01/2023 at 17:57

  Pa pravilo pasivnog napada je „dobro“ i u ovom slučaju je ispravno dosuđeno. Šta nije bolje da se tjera igrače da napadaju, nego da imamo situaciju kao u nogometu – tika-taka u obrani zadnjih minutu???

 2. Jovicic Borko

  26/01/2023 at 19:50

  To si upravu u svakom pogledu
  A posebno sto se tiče publike
  Gdje je danasnja mladost
  Mislim da na mladima sve ostaje a i perspektiva razvoj
  I budućnost ovoga našega Rukometa
  Poslije 50 godina u ovom sportu nevidim budućnost Rukometa
  A jedini razlog su pravila Gdje sudije odlučuju subjektivno
  Pozzz🤾🏽‍♂️

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *