KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Vratite mački sat i zovite vajara! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Vratite mački sat i zovite vajara!

KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Vratite mački sat i zovite vajara!

zika.bogdanovic
6 komentari

Evo i mene da se javim tek tek četvrtog dana boravka o Orhusu, kako kažu Danci, ili Arhusu, kako mi, Vukova deca, pokušavamo da proturimo. Da vam pišem o gradu, nemam šta. Magla, kiša, pa zatrpavanje snegom u ponedeljak pred meč sa Poljacima, ubilo je svaku želju za bilo kakvim kretanjem po gradu, koji je, kažu, lep. Ima vremena. Umesto gradskih znamenitosti, srpska novinarska ekipa je naučila rute od hotela sa igračima, do hale i svog hostela, pa sada lagano, i zatvorenih očiju, možemo na te tri strane, koje su kada odeš na neko prvenstvo, i jedine bitne.

Hala „NRGi“ Arena (to mu dođe Enerdži) je jedna od najlepših u kojima sam bio, a sa njom mogu da se mere jedino Malme Arena i hala u švedskom Kristijanštadu, koja i dalje ostaje prva na toj nekoj privatnoj listi rukometnog pustolova. Napravljena, kao da sutra može da se složi na gomilu, spakuje i prenese na neko drugo mesto, sa lepim kapacitetom (4000) i komforom za novinare i gledaoce. Ono što je uvek bitno je da vam rute po dvorani butu potaman, a tako je ovog puta. Ne morate da letite između PRESS sedišta i MIKS zone gde uzimate izjave posle meča. PRESS centar je između ove dve pozicije, tako da nema „nabijanja kondicije“, kako kaže Seka Sabljić u Sekuli.

A sada na teren. Nikada se manje nije slavila jedna pobeda reprezentacije Srbije u njenoj novoj istoriji. Ove infarkt priče sa Poljacima polako postaju simptomatične, tako da smo se kolektivno posle meča tresli, ni od sreće, ni od tuge, već od nekog neodređenog osećanja – olakšanja da je sve gotovo. To se videlo i na igračima.

Sve smo više izverzirani, kao kolege iz Hrvatske, koji su navikli da u prvoj fazi zevaju da prođe, a tek od borbe za polufinale uključuju emocije u ono što rade. Navikli ih momci. Lepo je sticati takve navike. Ima vremena za nerviranje.

I dok smo tako ispražnjeni stajali u miks-zoni, „mačka“ Darko Stanić je držao otvorenu adidas kutiju u kojoj nije bilo sata namenjenog najboljem igraču.

– Gde mi je sat? Džambo, idi vidi gde je sat – govorio je Stanke, smožden posle onakve akcije uterivanja straha u kosti mlađem Lijeku i ekipi.

– Dobićeš protiv Rusa drugi, šta te boli uvo – brzo je dobio odgovor na brigu o poklonu.

Nešto dalje u Herningu, satovi su na ruci Kiri Lazarovu, ali bi premijer Gruevski sledeći put kada bude dolazio u posetu reprezentaciji mogao da ponese i metar, i dovede skulptora. Da uzmu mere za bistu živoj ikoni makedonskog sporta. To bi bio jedini logičan epilog čitave karijere asa iz Svetog Nikole, koji drži MK reprezentaciju tamo, gde joj često i nije mesto. A projekat Skoplje „back to history and future“ bi tako dobio potpuni smisao.

Ostajte zdravo, čujemo se još.

Možda vam se dopadne

6 komentari

sk 15/01/2014 - 10:08

super kolumna i na kraj „koji drži MK reprezentaciju tamo, gde joj često i nije mesto“. zar svajcarija ili portugalija poveke zasluzija od nas da bidat na ova evropsko prvenstvo?

Odgovori
SrbINDanska 15/01/2014 - 10:43

Simpa clanak. Grad je zaista lijep(otidjite do dvorca kraljice obavezno). A mi dolazimo u petak iz ostalih djelova Danske. Samo cjene karata im nisu normalne. Moze li koja karta od novinara? Napisite da su za petak ostale karte od 325 DKK = vise od 40 evra.

Odgovori
Gora 15/01/2014 - 11:21

Ako se osvoji nesto igrom onda je to zasluzeno i sigurno da je makedonskoj reprezentaciji tamo i mesto. Dali bi i Srbija bez Darka bila tamo gde je sada?

Odgovori
trenercina 15/01/2014 - 15:19

Njihova rukometna legenda je Pepi Manaskov, ane ovaj ( uz duzno postovanje licnosti) koji kolko I da tolko I prospe a odbranu u zivotu nije igrao.

Odgovori
Dimitrije 15/01/2014 - 18:57

MAKEDONIJA je i u devedesetim90′ imala sjajne ekipe i igrače u muskom a i zenskom rukometu!!! I igrala je EVROPU!!! Neki u našoj zemlji prate rukomet dok je popularan 2,3godine pa pauza,ne prati se oko 10godina pa ponove 2 3 godine i tako stalno!! ZATO I NEZNAJU NEKE DRUGE IGRAČE(I TRENERE) A TREBALI BI KAO NOVINARI DA SE RASPITAJU MALO!

Odgovori
falanga 15/01/2014 - 19:51

kolumnata si e sosema na mesto isto i konstatacijata na Zika deka Kire ja drzi mk reprezentacija tamu kaj sto ponekogas ne i e mesto !!!! pa bidete realni luge, bez nego vcera ke imavme samo 12 gola!!!!!

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball