ODLUKA O LIGI ŠAMPIONA 22/23: Zagreb i Celje za spas regiona - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize ODLUKA O LIGI ŠAMPIONA 22/23: Zagreb i Celje za spas regiona

ODLUKA O LIGI ŠAMPIONA 22/23: Zagreb i Celje za spas regiona

zika.bogdanovic
0 komentar

Sećate se kako je pre samo par godina bilo besmisleno pitati čelnike SEHA Gazprom lige da li bi trebalo tražiti od Evropske rukometne Federacije mesto u EHF Ligi šampiona za regionalnu ligu, s obzirom da je u samom takmičenju bilo toliko učesnika elite? Igrali su je praktično svi, tako da je SEHA dolazila kao neka utešna Liga šampiona, šansa za popravni, gde je pehar mnogo bliži nego onaj u Kelnu. I gledajte sada, vremena su se tako brzo promenila, od bivše Jugoslavije, od moćnog Vardara pa do Triglava, ostadoše par slova, Beč je promenio format, samo je 16 mesta, osilio se Forum Club Handball, više nije sve baš u rukama Beča, pozicije se čuvaju samo za najbolje, čitajte najbogatije, a tu po pravilu Balkana nema, a nema ni sentimenta prema „kantama“ koje nama život znače.

Vardar je ostao bez Evrope. U Skoplju su mislili da se šale jedne godine, ali evo druge je i nemoguće postalo moguće. Skup različitih interesa isterao je Vardar iz Evrope. Najgore je što ne znamo šta je istina. U ovom našem sportu je sve prekriveno velom tajne. Da su Mihajlovski i Samsonenko izašli sa priznanicama o isplaćenim dugovima igračima i rekli „evo zero, nula“, verujem da ni Viderer ne bi imao kud. Ovako se i dalje po kuloarima gađaju ciframa koliko se kome duguje iz „zlatne generacije“, a 2019. je bila znate kada…. pre korone… u nekom prošlom životu.

Sada ostaje mukotrpna borba da se odbrani tron u Makedoniji što će biti jako teško jer stranci hoće da beže to je sigurno. Teško će ih Mihajlovski zadržati bez Evrope, zato su dovedeni, zbog toga su i plaćeni. Eurofarm Pelister je disao za vratom i ovako, a tek sada. Bilo je prelomnih sezona za Vardar, ovakvih i onakvih, ali ova će biti baš, baš, baš istorijska. Baš je momenat da svi koji vole klub budu crveno-crni do kože.

Skoplje bez Lige šampiona u rukometu? To vam je… to vam je….ma to vam je kao Beograd svakog dana poslednjih 20 godina! Eto, da se malo našalimo 😊 ako ikako možemo.

Najgore što Makedoniji može da se desi je da izgubi direktnog predstavnika u EHF Ligi šampiona. To čuva status Vardaru ili bilo kom drugom klubu.

A šta regionu drži glavu iznad vode? Na putu smo da završimo kao košarka sa jednim klubom u Evroligi kao što je sada slučaj. To je okvir u koji nas sprema nevidljivi biznis plan tržišta ponude i potražnje. Na današnji dan, a pre odluke Evropske rukometne Federacije, prostor bivše Jugoslavije nema ni jednog sigurnog učesnika EHF Lige šampiona 2022/2023. Posle izbacivanja Vardara, Hrvatska i Slovenija aplicirale su za svoje šampionske timove, RK PPD Zagreb i RK Celje Pivovarnu Laško, koje će imati konkurenciju u ukupno 13 timova za 7 specijalnih pozivnica koje dodeljuje EHF.

Ono što je jasno kao dan da će tri otići na vicešampione Mađarske, Danske i Francuske – Vesprem, Olborg i Nant. I to smo već na 12 zakucanih učesnika EHF Lige šampiona. Dakle, ostaju Zagreb, Celje PL, Elverum, Kadeten Šafhauzen, Ystad i Motor, a od vicešampiona još Granoljers, Visla, Sporting i Baja Mare.

Ako ćemo po snazi logike, Zagreb ne bi smeo da ima bilo kakvih problema da dobije svoje mesto. Istorija? Apsolutno na strani hrvatskog šampiona dvostrukog osvajača EHF Lige šampiona u odnosu na konkurenciju. Arena sa 15.200 mesta, najveća takve vrste u Evropi i ona koju je nemoguće napuniti bez četvrtfinala EHF Lige šampiona, ali kao takva daleko ispred većine konkurenata. Prošla sezona u Evropi dosta korektna i stabilna sa sastavom koji je bio plod selekcije, a ne stihije. Zagreb ima tu moć da privuče koji žele i „odskočnu dasku“ i „mirnu luku“ pa u toj kombinaciji dolazak Gojuna, Muse i Čupića doneo je timu veliku dozu stabilnosti i samopouzdanja što se videlo u špicu sezone i doigravanju za trofeje sa Nexe-om. Ako dolazak Borozana znači i „reset“ u njegovom evropskom delu karijere“, a Pantjar na golu bude pogodak, uz veoma interesantnog Miloša „Mensaha“ Kosa onda bi osmina finala bila legitiman cilj za iskusnog stručnjaka kakav je Ivica Obrvan. Naravno, pre toga, potrebno je dobiti „zeleno svetlo“ iz Beča, ali realno, to bi bio zemljotres u rangu Vardara i gotovo nemoguće da se desi s obzirom na konkurenciju koju Zagreb ima. Jasno je da će jesen hrvatski šampion dočekati spreman i ne kao topovska hrana što u ovom formatu Lige šampiona uopšte nije lako izbeći.

Ako je Zagreb broj 13, nadam se da će i za Celje imati mesta da se vrati u evropsku elitu. Vratio je Alem Toskić na početku svoje trenerske ere u „Zlatorogu“ titulu u vitrine, ali je start evropske sezone bio obeležen sudarom sa moćnim GOG-om i saznanjem da Celjani neće igrati ni grupnu fazi Lige Evrope. Bolna istina da klub navikao da igra Ligu šampiona unazad 25 godina neće igrati Evropu uopšte, osudio je navijače da gledaju samo domaće prvenstvo. Ako u EHF budu merili šta je Celje PL predstavljalo juče, s obzirom da je reč o osvajaču EHF Lige šampiona 2004, klubu koji ima svoju dvoranu, moćan koncept i dobar domaći teren, onda Celjani imaju šansu. Ako se pogleda i na to da je pehar Lige šampiona osvoji tim koji je par dana pre toga boravio u „Zlatorogu“ igrajući utakmicu zahvalnice zbog toga što im je Celje podarilo Janca i Makuca, onda je i to neki adut, međutim, ako se gleda snaga postojećeg sastava, onda će šansa verovatno biti prepuštena nekome drugome…

Ko je konkurencija? Elverum koji raste i koji će zbog priče oko Kolstada i superprojekta norveškog rukometa 1/1 dobiti mesto, to je zicer. To računajte. Dakle, ako su Zagreb i Elverum realno unutra ostaju još dva mesta.

Kadeten Šafhauzen je večita, nikada dovoljno ambiciozna i prosečna priča polupune ili poluprazne čaše, kako hoćete. Švedski Ištad, interesantno, videćemo da li i dovoljno atraktivno EHF-u, iz zemlje evropskih šampiona.  I ostaje nedoumica Motora iz Zaporožja. Tim koji će igrati drugu Bundesligu u Dizeldorfu, da li će biti političko čedo i EHF-a. Ništa protiv ljudi i sportista, ali bilo bi nekorektno prema drugima da se u ovakvim okolnostima pravi neka veštačka tvorevina u nemogućim uslovima na uštrb nekog drugog.

Što se tiče vicešampiona, teško će EHF ići preko Olborga, Nanta i Vesprema, iako je po svemu Visla zaslužila da igra Ligu šampiona, i po rezultatima, i po projektu, i po kvalitetu sastava koji je praktično držao u šaci Kielce u domaćim takmičenjima.

KAKO BI LIGA ŠAMPIONA TREBALO DA IZGLEDA PO BALKAN-HANDBALL.COM

DEN – GOG
ESP – Barça
FRA – Paris Saint-Germain Handball
GER – SC Magdeburg
GER – THW Kiel
HUN – Pick Szeged
POL – Lomza Vive Kielce
POR – FC Porto
ROU – CS Dinamo Bucuresti
DEN – Aalborg Håndbold
FRA – HBC Nantes
HUN – Telekom Veszprém HC
POL – Orlen Wisla Plock
CRO – HC PPD Zagreb
NOR – Elverum Handball
SLO – RK Celje Pivovarna Laško

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball