„ŠIFRA 24 44 sa ATLANTIKA“: Dobri kapetan Kuka i strašni Petar! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

„ŠIFRA 24 44 sa ATLANTIKA“: Dobri kapetan Kuka i strašni Petar!

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Pisao sam, ima tome već 6-7 godina, posle jednog beogradskog derbija Partizana i Crvene zvezde, da i u toj zgasnutoj instituciji koja je skliznula u amaterizam i utočište momaka pre bega bilo gde, ima po neke svetlosti, a da je taj jedan, ako ni zbog čega drugog, trebalo gledati zbog tog malog Lazara Kukića iz Mirijeva, majstora rukometa.

I to nikada nisam krio. Ni pevaljkama pesme ne donose istu gažu, pa ni meni kome život prolazi u gledanju utakmica, svaki igrač ne pričinjava isto zadovoljstvo. Lazar Kukić je uvek bio jedan među prstima prve šake. I zbog načina igre, i zbog onoga što nanjušiš mimo rukometa, a zove se neko životno iskustvo. Da ne budem baš bahat, bez obzira na žongliranje koje sam video i u tom nejakom telu kakvo gotovo uvek ne prolazi u Srbiji, nisam baš zamišljao kako ćemo stajati jedan preko puta drugog jednog dana u Lisabonu, ja sa kamerom, on sa medaljom, nakon što je složio najbolju ekipu na svetu kao metar drva i odigrao jednu od najboljih partija koju je jedan srednji bek mogao da odigra za pehar EHF Lige Evrope. Više je to tada bila žalopojka o još jednom biseru, koga će srpska rukometna realnost zaustaviti i ubaciti u večite lavirinte Kalarašija i ostalih „daj šta daš Antalija“, samo da se pobegne odavde i nastavi da radi ono što voli, ali eto, život piše romane.

Put Lazara Kukića je PUT. Otići tamo gde je katedra, u Španiju, gde se drže časovi, a onda ako se dobar učenik, ako ste dobar čovek, ako ste na zemlji, onda je sve moguće. Treba i sreće. Treba donositi prave odluke. Treba naleteti na prave ljude. Treba da vas dohvate pravi treneri. Karijera je mozaik od delova koji se samo stvaraju oko vas, nikad kraja.

Čema Rodrigez je bio čudo od igrača. Kada sam pre par godina pitao Momira Ilića ko bi od tvojih saigrača bio odličan trener rekao je „Čema“, kao iz topa. Za dve sezone stvorio je monstruma od Lazara Kukića. A kako je razvio šuterski potencijal Petra Đorđića? Kako je racionalizovao igru prvog srpskog levog beka. A kako je uklopio njih dvojicu? Blago Toniju Đeroni i srpskoj reprezentaciji. Srpski tandem sa 194 gola u istorijskoj sezoni Benfike u EHF Ligi Evrope.

Muzej Benfike je, verujte na reč, jedan od najboljih na svetu kada je sport u pitanju. Dresovi 24 i 44 i njihova imena će posle nedeljne večeri tamo večno imati svoje mesto. Da ništa do sada nisu i posle ovoga ne urade u karijerama, dovoljno je…

ali…ipak mislim da tek sledi ono najbolje…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *