"Svetska izložba" u Bitolju doživela neuspeh - Titula je na tacni, a da li je zaslužuju? - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize „Svetska izložba“ u Bitolju doživela neuspeh – Titula je na tacni, a da li je zaslužuju?

„Svetska izložba“ u Bitolju doživela neuspeh – Titula je na tacni, a da li je zaslužuju?

zika.bogdanovic
0 komentar

Eurofarm Pelister doživeo je težak udarac porazom od ukrajinskog Motora pred svojim navijačima koji je doveo do toga da makedonski vicešampioni neće igrati u TOP 16 fazi EHF Lige Evrope. Ono što te ne ubije to te ojača, stara je poslovica, znaju je u Dizeldorfu, gde se ukrajinski tim veštački drži u životu, ali ni to nije bilo dovoljno da Bitolj gleda osminu finala. Ona bi trebalo da služi kao uteha ili opomena za sve one koji odlučuju ili samo vole bitoljsku rukometnu instituciju. Dve pobede, dva remija i šest poraza, ili još slikovitije, sezona bez pobede pred vatrenom domaćom publikom (0-2-3), poražavajući je saldo i utisak o svemu.

I dok se mnogi pitaju da li bi ovakav Eurofarm Pelister uopšte i prošao kvalifikacije za grupnu fazu da rejting makedonskog klupskog rukometa nije takav da osigurava direktno mesto, traže se i razlozi za ovakva bleda izdanja kluba iz dvorane „Boro Čurlevski“.

Da li je moguće da klub sa toliko igrača koji imaju internacionalno iskustvo igra tako loš rukomet, da se muči i u domaćem prvenstvu protiv ekipa sa manjim budžetima i daleko skromnijim sastavima? Da li je efekat Skandinavije dovođenjem Danca Larsa Valtera u jednoj tipičnoj balkanskoj sredini postigao svrhu? Dovođenje igrača u februaru da bi se za dva meseca osvojila titula? Da li je konglomerat internacionalaca iz osam država nešto što može da se sklopi preko noći ili je za to potrebno vreme? Za poslednje tri godine Bitoljem je prodefilovalo igrača iz 15 država… koliko njih pravih se zadržalo i da li bez takvog kontinuteta sastava uopšte može da se napravi bilo kakav ozbiljniji rezultat? Koliko njih je bilo u fazonu „take money and run“, a koliko je suštinski bila dodatna vrednost za tim i publiku imajući dovoljno vremena da shvate gde su došli, u kakav klub? Da li je jedina vizija srušiti Vardar po svaku cenu ili postoji pogled koji traje makar tri dana duže? Da li u toj zaslepljenosti postoji neki realan plan ili je sve ad-hok od poraza do poraza, povrede do povrede? Ne treba biti pametan pa pogledati klubove nivoa kome Eurofarm Pelister stremi i videti šta fali u generalnoj ideji makedonskog kluba.

A titula u makedonskom rukometu, shodno najslabijem sastavu Vardara unazad 15 godina, nikad nije bila jeftinija. Nudi se na tacni. Dvostruki osvajač EHF Lige šampiona vratio se na pre-Samsonenkovo vreme lutanja bez vizije, transfer eksperimentisanja i finansijskog tavorenja. Kupi-prodaj varijanta kao do 2013. godine, pa dokle nas to dovede.

Ako i u takvoj situaciji Pelister ne dođe do titule koja se čeka 18 godina, to će biti veliko razočaranje i ogroman neuspeh koji neće biti samo trenerski.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball