Balkan-Handball.com

SRPSKI TRENERI SE VRATILI KUĆI: Izrael dragoceno iskustvo!

Izrael je već godinama „zemlja obećana“ za srpske trenere i igrače. Mnogi srpski stručnjaci poput Nedeljka Matića, Dragana Đukića, Vladana Jordovića, osvajali su trofeje, a još njih desetak su u svojim sredinama podizali nivo kvaliteta tamošnje lige i domaćeg igračkog kadra. Pandemija korona virusa učinila je da se od naredne sezone smanji broj inostranih stručnjaka u izraelskim timovima usled smanjivanja budžeta.

Pre par dana se od rukometne scene u Izraelu oprostio nekadašnji trener Partizana, Aleksandar Brković, koji je poslednje četiri godine proveo u projektu podizanja mlađih reprezentativnih selekcija. Sa Brkovićem, saradnju sa Izraelcima završio je i kondicioni trener Miloš Mitrović, koji je sa njim sarađivao i tokom angažmana u Srbiji.

Jedan od prvih rukometnih pečalbara u „svetoj zemlji“ bio je Nikola Maksimović. Osnivač RK Novi Beograd, godinama je razvijao rukometnu školu Makabija iz Tel Aviva, a kasnije vodio i prvi tim pre prelaska u ambiciozni Ramat Hašaron prošle sezone. Posle šest godina u Tel Avivu, profitiraće tim iz Novog Beograda, jer će Maksimović imati više vremena da se posveti jednom od najbolje organizovanih klubova u prestonici:

  • Period od šest godina u Izraelu prošao je više nego uspešno. Kada pogledam iza sebe uradio sam dosta toga i izgradio jako dobar rejting u Svetoj zemlji. Veliko životno iskustvo koje nosi boravak u inostranstvu će mi svakako biti korisno za neku drugu, rukometno bolju destinaciju. U profesionalnom smislu sam dosta napredovao i sav taj period sam koristio da se usavršavam kao trener. Puno stečenih prijatelja iz sveta rukometa je nešto nemerjivo – kaže Maksimović koji radi i kao selektor reprezentacije Gruzije, i dodaje:
  • U narednih godinu dana biću u RK Novi Beograd. Trudiću se da organizaciju kluba podignem na više nivo – kakav je bio do pre 5-6 godina. Svakako ću se uključiti i u rad na terenu, pre svega individualno sa našim talentovanim igračima kojih uvek ima. U planu je da proširimo stručni štab sa još jednim ili dva trenera koji će pre svega biti angažovani na omasovljenju novih članova – nešto što nam već godinama nedostaje u srpskom rukometu. Za koji dan ozvaničićemo dugogodišnju saradnju sa stabilnim superligašem. Planova imam dosta, ali i od trenutne situacije će zavisiti u kolikoj meri ću biti u prilici da ih realizujem.

Maksimovićev nekadašnji saradnik iz prve faze rada u RK Novi Beograd, Miloš Simić, napustio je Izrael posle pet godina. Posle rada u mlađim kategorijama Makabija iz Tel Aviva i Ramat Hašarona, gde je bio deo stručnog štaba prvog tima, Tridesetsedmogodišnji trener rodom iz Bora osamostalio se na klupi drugoligaša Ase 2018. godine.

  • Imao sam odlične uslove za rad u Asi, igrači su se razvijali zajedno sa klubom. Na žalost, novonastala situacija vezana za korona virus kombinovana sa činjenicom da u šestoj godini boravka porez za strance postaje daleko veći, dovela je do toga da klub nije bio u mogućnosti da nastavi saradnju. Nije došlo do produžetka ugovora, iako je sa obe strane bila planirana dugogodišnja saradnja – kaže Simić.

Sezona 2020/2021 je na svom početku i čitav rukometni svet se nada normalizaciji, jer u protivnom sve su jasnije posledice koje će čitavo rukometno tržište osetiti ako ona prođe u izostanku publike, karantinima i zatvorenim državnim granicama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *