ŠTA VODI DO PARIZA? Svaki gol je bitan! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

ŠTA VODI DO PARIZA? Svaki gol je bitan!

Podjednako važna na ovom Svetskom prvenstvu, nikako u senci nadmetanja za samu svetsku titulu i medalje, biće borba za plasman u kvalifikacije za Olimpijske Igre u Parizu 2024. godine. To donosi plasman od drugog do sedmog mesta, dok će šampion planete direktno izboriti plasman na olimpijski turnir. U praksi plasman u četvrtfinale biće dovoljan da se obezbede kvalifikacije, a vrlo verovatno da će se tamo naći reprezentacija koja će biti prva ispod nokaut faze na deveto mestu, moguće i deseta…

Šta to znači. Ukoliko reprezentacija Francuske, što je veoma izvesno, izbori plasman do sedmog mesta, kao domaćin Olimpijskih Igara, oslobodiće jedno mesto, tako da će osmoplasirani sastav na ovom SP 2023 doći do kvalifikacija.

Ono što je, takođe, realno da se desi, jeste plasman Egipta među sedam najboljih. Apsolutno dominantna selekcija u Africi, gotovo izvesno će osvojiti i kontinentalnu titulu, što bi omogućilo još jednoj reprezentaciji sa SP 2023 da se nađe u kvalifikacijama (deveto mesto). U teoriji, vrlo je moguće da će se budući evropski šampion sa EHF EURO 2024 naći na pozicijama od „dva do sedam“, što bi poguralo crtu na dole – i omogućilo da i reprezentacija koja završi kao deseta na SP 2023 igra na jednom od kvalifikacionih turnira.

Konačno, to bi se moglo desiti i sa Brazilom (uz panameričku titulu), koji je još uvek u borbi za četvrtfinale, ali je realno, malo verovatno.

Realnost, pozicija 9 vodi u kvalifikacije, a objektivna je šansa da se to desi i desetoplasiranoj.

ŠTA ODLUČUJE OD DEVETOG DO 12. MESTA?

Od devetog do 12. mesta nema razigravanja, odnosno, plasman će se raspodeliti između trećeplasiranih ekipa u četiri grupe glavne faze. Teorijski, sve reprezentacije sa prostora Ex-YU (osim Makedonije) bi u nekoj konačnici mogle da završe kao treće u svojim grupama. Hrvatska i Srbija u svojim, a Slovenija ili Crna Gora, s obzirom da će se naći u međusobnom okršaju. U četvrtoj grupi vlada najveća zavrzlama, pa to mogu biti i Brazilci, Mađari (posle poraza od Švedske gotovo bez šanse da kao trećeplasirana bude sa najboljom gol-razlikom), Islanđani i Portugalci.

Bolji plasman imaće reprezentacija koja ima više bodova na kraju glavne faze. Ukoliko dve selekcije imaju isti broj bodova (npr, 6) odlučivaće gol razlika na kraju glavne faze.

U ovo trenutku po tome najbolje stoje Slovenci koji su pobedom nad Iranom 38:21 podigli svoje šanse (trenutno je sa 4 boda na +22 pred utakmice sa Španijom i Crnom Gorom). Crna Gora je današnjim porazom od Francuske gotovo pa izvesno ispala iz trke za deveto ili deseto mesto, ali u svakom slučaju može završiti kao treća u svojoj grupi što bi joj zbog lošije gol-razlike (teoretski) donelo 11-12. mesto.

Srbija i Hrvatska su na dva boda i gol razlici +9. Ukoliko ne izbore plasman u četvrtfinale, vrlo je moguće da će glavnu fazu završiti sa dve pobede i porazom, a onda bi se praktično našle tet-a-tet i odlučivala bi gol razlika. U svakom slučaju, šta god bilo, obe reprezentacije moraju imati na umu da je svaki gol bitan u narednih 180 minuta. Čini se da je Hrvatska u prednosti s obzirom na imena rivala posle Danske, Bahrein i Belgiju koje bi mogla da porazi sa većom razlikom.

Najbolja varijanta za sve jeste da padnu Norveška, Danska i Španija. Onda bi i ova matematika mogla da padne u vodu, a tada dolazi nova, vezana za plasman u četvrtfinale.

Polako, korak po korak.

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

 

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *