Da li je Danska novi hrvatski Portugal? - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaEHF EURO 2020 - ŽENE Da li je Danska novi hrvatski Portugal?

Da li je Danska novi hrvatski Portugal?

zika.bogdanovic
0 komentar

Hrvatske rukometašice priredile su najveće iznenađenje u istoriji Evropskih prvenstava. Nikada se nije desilo da reprezentacija koja je poslednja dva Evropska prvenstva završavala bez pobede sa najlošijom gol razlikom na poslednjem 16. mestu a na poslednja četiri Svetska prvenstva nije uspela ni da se kvalifikuje, dođe do polufinala i borbe za medalje.

Prve autsajderke turnira u Danskoj napravile su čudo i to bez nekoliko igračica koje su otpale usled pandemije COVID-19  i povreda. U takvim uslovima ostvaren je najveći uspeh ženskog rukometa u Hrvatskoj svih vremena. Do sada, to je bilo peto mesto na Evropskom prvenstvu 1994. godine kada je Hrvatska imala strašnu generaciju posle raspada SFRJ, a u zlatno vreme Podravke i Lokomotive.

I najlošiji period u istoriji muške reprezentacije Hrvatske s kraja prošlog i početkom ovog veka završen je neverovatnim uspehom već prežaljenog selektora Line Červara na Svetskom prvenstvu u Portugalu januara 2003. godine.

I tada su na planetarno Prvenstvo, Balić, Metlićić, Lacković i ostali stigli sa statusom poslednje ekipe u Evropi iz prethodne godine. Na EURO 2002 u Švedskoj, Hrvatska je završila kao poslednja, šesnaesta. U Portugalu je 12 meseci kasnije nova generacija zasela na svetski presto.

Da li je ekipa Nenada Šoštarića sposobna za tako nešto? Više sumnje nema, sve je moguće, iako će i ovo što je urađeno do 15.decembra u Koldingu, ući u sve rukometne almanahe.

Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball