SEHA F4: Koplje bačeno i dalje od Beča - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan SEHA F4: Koplje bačeno i dalje od Beča

SEHA F4: Koplje bačeno i dalje od Beča

zika.bogdanovic
0 komentar

SEHA F4 turnirom u Vespremu koji je prethodnih pet dana punio stranice Balkan-Handball.com, pala je zavesa na četvrtu sezonu u regionalnom takmičenju. Prema onome što smo videli na terenu, kao i u samoj završnici, broju klubova u završnici EHF Lige šampiona – dodali bismo – najbolju do sada u svakom pogledu.

„MINI KELN“ I „MAKSI KELN“

Vesprem Arena je prethodnih dana bila „mini Lankses Arena“ budući da je show program koji je priređen ličio na onaj iz Kelna, koji EHF organizuje za 20.000 srećnika sa kupljenim kartama za F4 turnir Lige šampiona. Iako prostorno, dvorana sa 5.000 mesta, ne može da ponudi doživljaj najveće dvorane u Evropi kakva se nalazi u gradu na Rajni, bilo je stvari u kojima je SEHA održala čas kolegama iz Beča.

Iz novinarskog ugla, SEHA F4 je prevazišao događaj iz Kelna, barem po dve stvari. Prva je statistička pokrivenost svih mečeva, što nije slučaj samo za završni vikend, već i za čitavu sezonu. I dok i dalje lovimo livescore mečeva EHF Lige šampiona bez ikakvih informacija o strelcima i odbranama golmana, a 2015 je godina, detaljni statistički prikazi koje nudi SEHA, olakšavaju posao novinara i od rukometa prave vrhunski proizvod.

Foto servis koji je medijima ponuđen za vreme SP 2015 u Kataru, dobio je svoj nastavak na turniru u Vespremu. Kvalitetna i brzo dostupna fotografija – sve ono što novinaru treba i omogućuje mu da čitav događaj još bolje predstavi svojim čitaocima. U tim stvarima, prefiks „Mini Keln“ koji je SEHA F4 dobio još prošle godine turnirom u Novom Sadu, možemo zameniti sa „Maksi Keln“ – standardom koji EHF tim može i mora tek da omogući.

SEHA Final Four - MKV- MVM Veszprem - Meshkov BrestVRHUNSKI DOŽIVLJAJ

Uvod, razrada, zaključak. Kao i u svakoj priči, pa i u ovoj rukometnoj, spoj spektakla i vrhunske borbe na terenu bio je win-win kombinacija. Niko od 4.000 gledalaca na tribinama Vesprem Arene, a karte za F4 turnir su koštale 20 (za sezonske pretplatnike), odnosno, 28 evra (u slobodnoj prodaji), niko nije zažalio što je potrošio taj novac, jer je imao i šta da vidi. Meč Vesprema i PPD Zagreb je bio jedan od najboljih koji smo ove godine mogli da gledamo, uključujući i sve one bitke u EHF Ligi šampiona. Uz svetlosne efekte, vizuelizaciju na velikom video bimu unutar i izvan dvorane, sve je bilo mnogo ugodnije pratiti.

„VELIKI MEDIJI“ I RUKOMET

Iako je u Vespremu bilo 90 akreditovanih novinara iz 10 zemalja, čini se da vrhunski rukomet ne zanima televiziju. Na turniru nije bilo ni HRT-a, ni RTS-a, ni mnogih TV stanica iz zemalja učesnica SEHA GAZPROM lige. To mora da brine i sa tim problemom moraju da se nose ljudi iz SEHA. Alternativa sa prenosima na internetu je pronađena, time je liga dobila i na regularnosti, ali ozbiljan marketing dolazi samo sa dolaskom utakmica SEHA na male ekrane.

BUDUĆNOST – ZAGARANTOVANA

SEHA GAZPROM liga je postavila standarde u mnogim segmentima koji klubovima sa ovih prostora omogućavaju da budu bolji. Mnogi su to iskoristili, dok je drugima učestvovanje u ligi poslužilo da prebole svoje finansijske brige barem do proleća i održe svoje rostere, koji bi se bez draži i promocije koju nosi igranje u regionalnom takmičenju – verovatno raspali. Većina klubova sa prostora Ex-Yu, a pre svega iz Srbije, BIH i Crne Gore, mora da uhvati korak sa ostatkom ili će bitka biti izgubljena, a samim tim i korist za većinu regiona. Zamišljena kao projekt Ex-Yu prostora, liga je sve veći magnet i podsticaj za one koji nisu tako blizu. Od naredne sezone, mera odnosa regiona i pridruženih članova biće 6:4, ali s obzirom da je projekat preboleo porođajne muke i da će GAZPROM produžiti generalno sponzorstvo, liga će ostati magnet za TOP timove sa mnogih meridijana – udaljenih od Balkana.

Kako sprečiti da EX-Yu prostor u SEHA za par godina ne postane manjina? Samo jačanjem klubova. Ne postoji drugi način. Veći prostor i jača konkurencija zahtevaju da se učestvovanje u ligi shvati kao kompetitivna stvar, a ne nagrada za prolaz u nacionalnim prvenstvima i predah do narednog aprila. Ako se klubovi ne izbore sa problemima, ako ne uspeju da izgrade klupsku strukturu i finansijsku bazu, može se desiti da revolucija pojede svoju decu.

SEHA GAZPROM liga je sadašnjost i budućnost ovih prostora. Prilike koje su stvorene, treba iskoristiti, pozicije zadržati i na tome i dalje izgrađivati rukometne brendove od Makedonije do Hrvatske. Od dodatka Slovenije, po svemu sudeći, još uvek neće biti ništa.

Vidimo se dogodine…

SEHA Final Four - MKV- MVM Veszprem - Meshkov Brest

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball