Odgovor Milene Delić na saopštenje ARKUS asocijacije - Balkan-Handball.com
Naslovna BalkanSrbija Odgovor Milene Delić na saopštenje ARKUS asocijacije

Odgovor Milene Delić na saopštenje ARKUS asocijacije

Marko Marjanović
0 komentar

Odluka UO RSS da ligu vrati pod svoje okrilje izazvala je reakciju UO ARKUS u kojoj su po prvi put u poslednje tri godine u javnost iznete određene teme. Upravni Odbor je potpisao saopštenje, a ubrzo je stigao i odgovor predsednice RSS, Milene Delić, koji prenosimo u celosti:

”Rukometni savez Srbije jedini je nadležan za sprovođenje svih takmičenja, a na osnovu člana 160 stav 2 Zakona o sportu tu nadležnost može poveriti udruženju ili organizaciji koju su osnovale sportske organizacije koje učestvuju u takmičenju.

Sa organizacijama kojima se poveri takmičenje,RSS potpisuje Sporazum o poveravanju sprovođenja redovnih prvenstvenih takmičenja u kojem stoje prava i obaveze dve strane. Obaveze koje je imala asocijacija ARKUS nisu ispunjene u delu dostavljanja finansijskog izveštaja za takmičenje koje mu je povereno.

Žao mi je što klubovi, članice Asocijacije, ne traže od nadležnih organa ARKUSA na uvid kompletnu finansijsku dokumentaciju,jer su u pitanju njihova sredstva, odnosno sredstva koja su velikom većinom dobijena iz državnog budžeta i budžeta lokalnih samouprava. Važno je napomenuti da je i RSS u drugom delu sezone 2020/21 donirao ARKUS asocijaciji 2.000.000,00 dinara, kako bi uspešno sproveli sezonu do kraja. U sezoni 2021/2022 takođe je tražena pozajmica, koju je UO RSS odobrio, ali je ta pozajmica i vraćena na kraju sezone 2022/2023.

Na osnovu Sporazuma, ARKUS je takođe dužan da prihod od svih izrečenih disciplinskih kazni, uplati na račun Saveza i da se ti prihodi koriste za razvoj mlađih selekcija. To se nije desilo ali sam to dozvolila, kako bi nesmetano priveli kraju sezonu 2022/2023.

Super A ligu neće voditi nijedno pomenuto lice iz saopštenja ARKUS asocijacije i ona neće postati privatna liga već liga Rukometnog saveza Srbije koja će imenovati direktora, pomoćnika direktora i sekretara lige.

Svi klubovi će u svakom trenutku moći da se informišu o tokovima novca i radu lige, a na polusezoni i na kraju sezone moći da vide kompletan izveštaj sa svom propratnom dokumetacijom o tome kako se trošio novac. Transparentnost je neophodna zakonski i to je naša dužnost prema Republici Srbiji i njenim organima.

Na teorije zavere ne želim da gubim vreme u periodu kada smo svi fokusirani na podršku našim mlađim selekcijama koje brane boje srpske reprezentacije. Toga je bilo od trenutka kada sam stpuila na dužnost predsednice UO RSS. Tada su kružile glasine da radim za RK Partizan i ŽRK Jagodinu, da bi na kraju sezone šampioni bili novosadska Vojvodina i Železničar iz Inđije.

Od prvog dana se borim i zastupam stav da se klubovi isklljučivo svojim kvalitetom na terenu izbore za plasman i da ne postoje privilegovani ni po kojem osnovu. Takođe, ukoliko postoji bilo koji sudija na kojeg je vršen pritisak od strane mene ili bilo koga meni bliskog, kako lično, tako i poslovno, ja ću se istog trenutka povući i podneti ostavku uz adekvatne dokaze da takve stvari dolaze od mene i pod mojom odgovornošću.”

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball