Glen Solberg drugi selektor stranac na krovu Evrope - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2022 Glen Solberg drugi selektor stranac na krovu Evrope

Glen Solberg drugi selektor stranac na krovu Evrope

Marko Marjanović
0 komentar

Reprezentacija Švedske slavi petu titulu prvaka Evrope, prvu nakon 20 godina! U dramatičnom finalu, savladala je Španiju 27:26 (12:13) pogotkom Niklasa Ekberga iz sedmerca po isteku vremena. 

„Tri Krune“ čekale su na veliki trofej od 2022. godine, kada su poslednji put pokorili kontinent. Šta više, ovom pobedom prekinuli su katastrofalan niz od devet uzastopnih poraza od „Furije“.

Ujedno, Skandinavci su odbranili rekord svojih prethodnika, čuvenih „Benga Bojsa“, koji su ostali jedini sa tri uzastopna zlata na Evropskim prvenstvima. Španija je igrala četvrto uzastopno finale, ali joj je za dlaku izmakla treća titula u nizu.

Do trofeja ih je sa klupe predvodio norveški stručnjak Glen Solberg, koji je postao tek drugi selektor stranac koji je osvojio Evropsko prvenstvo. Prvi kojem je to pošlo za rukom bio je Dagur Sigurdson, islandski trener koje je sa Nemačkom trijumfovao na EHF Euro 2016.

Ukupno, Solberg je osmi selektor koji je osvojio Evropsko prvenstvo za muškarce. Pre njega, to su učinili Bengt Johanson (četiri puta), Klod Onesta (tri puta), Đordi Ribera (2 puta), Urlih Vilbek (dva puta), Vladimir Maksimov, Hajnel Brant i pomenuti Dagur Sigurdson.

Solberg je od 2014. do 2016. bio pomoćnik Bergeu u Norveškoj, a nacionalni tim Švedske preuzeo je 2020. godine. Već sledeće godine napravio je veliki uspeh plasmanom u finale Svetskog prvenstva.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball