Barselona ili Kielce? Sve karte su na stolu! - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Barselona ili Kielce? Sve karte su na stolu!

Barselona ili Kielce? Sve karte su na stolu!

Marko Marjanović
0 komentar

Prvi put u istoriji takmičenja, u finalu EHF Lige šampiona sastaće se Barselona i Lomza Vive Kielce. Poslednji meč ove sezone elitnog takmičenja počinje u 18.00, pod svodovima spektakularne Lankses arene.

Španski prvak je u poludfinalu bio bolji od Kila 34:30, a poljski od Vesprema 37:35.

Barselona će se boriti za svoj 11. trofej u Ligi šampiona, a Lomza Vive Kielce za drugi. Ipak, ovo nisu sve karte sa stola, ako govorimo o statističkim beneficijama koje su u igri.

-Barselona ima priliku da postane prvi tim koji je odbranio titulu od uspostavljanja fajnal-for sistema. 

-U oba meča grupne faze, Lomza Vive Kielce je savladalo Barselonu, ujedno prekinuvši strašan niz nepobedivosti „Blaugrane“ na svom terenu.

-Dva tima sastala su se ukupno 11 puta – šest trijumfa Barse, tri Kielcea i dva remija,

-Dva puta su igrali međusobno na fajnal foru u Kelnu – Baselona je pobedila u polufinalu 2013 (33:28), i u meču za treće mesto 2019. (40:35).

-Na desetom pojavljivanju u Kelnu, Barselona će igrati sedmo finale. Kielce je peti put na fajnal-foru, a drugi u finalu.

-Treneri finalista kombinovano imaju 11 pehara Lige šampiona u svojim riznicama. Talant Dujšebaev je osvojio jedan kao igrač (1994. sa Santanderom) i četiri kao trener (Siudad Real 2006, 2008. i 2009, Vive Kielce 2016.), dok je Karlos Ortega kao igrač šest puta slavio sa Barselonom.

-Kao trener, Dujšebaev je dva puta vodio tim protiv Barselone u finalu LŠ, i oba puta izgubio – najpre sa Siudad Realnom u dvomeču 2005, a potom u Kelnu 2011, kao šef struke Atletiko Madrida.

-Aitor Arinjo i Gonzalo Perez de Vargas mogu postati prvi igrači sa četiri trofeja u Kelnu. Slavili su 2011, 2015. i 2021. 

-Tri igrača imaju priliku da osvoje treći trofej – Luka Cindrić, Igor Karačić i Ludovik Fabregas. 

-Dva igrača Barselone dele prvo mesto Lige strelaca Lige šampiona sa po 94 gola – Dika Mem i Aleiks Gomez, a šansu da završi na prvom mestu ima i Petar Nenadić (91).

-Kielce je bilo prvo u grupi B, a do fajnal-for eiminisalo je Monpelje u četvrtfinalu. U dosadašnjem toku takmičenja, imaju 12 pobeda i četiri poraza.

-Barselona je bila druga u istoj grupi. U četvrtfinalu je bila bolja od Flensburga. Do finala je stigla sa 12 pobeda, dva remija i tri poraza.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball