Balkan-Handball.com

Egipat i Bahrain pišu istoriju u Tokiju: Rukomet vredi i van evropskih granica!

Teza da je rukomet „evropski sport“ pobijena je na olimpijskom turniru u Tokiju, i to drugi put uzastopno. Dokaz da naš sport zaista raste i van granica najstarijeg kontinenta, jeste činjenica da ćemo drugi put u istoriji, i drugi put zaredom, gledati dve neevropske reprezentacije u četvrtfinalu ovog takmičenja.

Na prethodnim Igrama, u Riju 2016, to se dogodilo prvi put, kada su domaćin Brazil i najbolja azijska selekcija u tom trenutku, Katar, prošli među osam najboljih. U prilog naslovu ovog teksta ide i fakat da su ovoga puta takav uspeh napravile dve različite reprezentacija, a da nijedna od njih nije domaćin takmičenja.

Veliki potencijal ove generacije, Egipćani su nagovestili kroz uspehe u mlađim kategorijama, ali pre svega na januarskom Mondijalu, kada ih je nedostatak sreće odvojio od borbe za medalju u domovini. Njihov plasman u četvrtfinale OI je očekivan, ali je uspeh jedne azijske reprezentacije najprijatnije iznenađenje.

Bahrain je u prva dva kola ostao bez bodova propustivši idealne šanse da iz sedmerca izbore remi sa Švedskom i Portugalom, ali im se sve to vratilo u poslednjoj rundi kada je Japan iznenadio favorita i poslao selekciju Arona Kristjansona među osam najboljih, na noge Francuzima.

Na osnovu svega što su „Faraoni“ do sada pokazali, imaju više nego realne šanse da odu i korak dalje. U zavisnosti od ishoda duela Danske i Nemačke, zauzeće drugo ili treće mesto u grupi, i igrati protiv Nemačke ili Španije u četvrtfinalu.

Foto: IHF

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *