Balkan-Handball.com

Francuski „trio brutale“ obrnuo igricu: Niko kao Gigu, Abalo i Karabatić!

Kako turnir odmiče, sve su masnija slova kojima Francuzi ispisuju nove stranice, ne samo olimpijske istorije, već i u knjigama ličnih rekorda. Najiskusniji trojac najtrofejnijeg nacionalnog tima, jedini na svetu može se pohvaliti sa četiri uzastopne olimpijske medalje.

Polufinalnim trijumfom nad Egiptom, Mišel Gigu, Luk Abalo i Nikola Karabatić postali su jedinstveni po još jednoj stavci, neverovatnom dostignuću za kolektivni sport – pomenuti „veterani“ su osvojili medalju na četvrtim uzastopnim Olimpijskim Igrama!

Od Pekinga 2008, do Tokija ove godine, „trio brutale“ je neizostavan deo na pobedničkom postolju. Zlata u Kini i Londonu, srebro u Riju, i najmanje srebro u Tokiju. 

Tokom ovih Igara, Nikola Karabatić je ušao u istoriju kao rukometni olimpijac sa najviše odigranih utakmica na Igrama.

Do dana današnjeg, jedini rukometaš sa četiri olimpijske medalje bio je legendarni ruski golman Andrej Lavrov, ali ih nije osvojio u nizu. Iz slavne francuske generacije, na tri medalje zaustavile su se veličine poput Omejera i Narsisa.

Jedini rukometaš sa ex-yu prostora koji je osvojio tri medalje na Olimpijskim Igrama je Venio Losert (1996, 2004. i 2012.), aktuelni trener golmana u reprezentaciji Egipta. 

Foto:IHF

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *