Balkan-Handball.com

Novi skandal u Rusiji: Mladi reprezentativci nameštali utakmice, osmorica suspendovani iz rukometa!

Nova afera potresa ruski rukomet. Osmorica igrača kadetske reprezentacije kladili su se na mečeve koje su igrali tokom Evropskog prvenstva u Hrvatskoj ovog leta. Etička komisija Rukometnog Saveza Rusije je to otkrila, pa su Dmitri Kandibin, Aleksander Morozov, Nikita Gogoljev, Dmitri Frolov, Danil Dmitriev, Maksim Naidunov, Maksim Ermolin i Georgi Kirilenko doživotno suspendovani iz rukometa, a preti im i višegodišnja robija.

Ispostavilo se da je ova grupa igrača bila u dosluhu sa ljudima koji su organizovali klađenja, i da su nakon mečeva međusobno delili zaradu. 

-Ovakvu manipulaciju ruskih rukometaša, Etička komisija smatra neprihvatljivom. Ovo ne samo da krši postulate fer pleja, već značajno ruži sliku o ruskom rukometu i sportu generalno. Nastavićemo da istražujemo, i beskompromisno gonime one koji su se bavili ovakvim stvarima – stoji u saopštenju predsednika Etičke komisije, Borisa Kipkeeva. 

Prvi čovek ruskog rukometa, Sergej Šiškarjev, priznao je da je još ranije želeo da iznese sumnje o sličnim aktivnostima, što je i učinio na sastanku Izvršnog Odbora oktobra prošle godine, sa nekoliko dokaza u rukama. Istragu je zaustavila pandemija koronavirusa, a sada je jasna i nedvosmislena namera da se sve izvede na videlo, pred nadležne institucije. 

Šiškarjev je otkrio da su namešteni mečevi grupne faze sa Danskom i Austrijom. Inače, na ovom takmičenju Rusi su zauzeli pretposlednje, 15. mesto.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *