Vedran Šupuković: Klupski sport nestaje u HR - Širenje Lige šampiona i nova zakonska regulativa - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Vedran Šupuković: Klupski sport nestaje u HR – Širenje Lige šampiona i nova zakonska regulativa

Vedran Šupuković: Klupski sport nestaje u HR – Širenje Lige šampiona i nova zakonska regulativa

zika.bogdanovic
0 komentar

Direktor RK Zagreb, Vedran Šupuković, kao učesnik HANDBALL TALKS konferencije u Našicama, izneo je svoje viđenje na temu razvoja rukometa, kako globalno, tako i na nacionalnom nivou, ali i primerima objasnio da nije samo naš sport u problemu:

  • Svi u Evropi su u problemu osim fudbala. Košarka Evroliga je u jednom velikom problemu. Ko prati onda može videti da košarkaške sekcije Reala i Barselone prave 30 miliona gubitka. Rukomet je jednako tako nekomercijalan sport na globalnom nivou. Svi oni koji su smanjili elitno takmičenje u svom sportu imaju problem. Košarkašku Evroligu igra 11, a rukometnu devet država sa tendencijom da se ide u formiranje neke handball lige koja bi brojala 10 klubova i bila iznad Lige šampiona sa tendencijom relokacije i ovako malo novaca kojih ima. Rukometna sekcija Barselone prihoduje 1.5 i 1.7 miliona Eura, a troše 10. Naravno, jer su oslonjeni na sportsko društvo. Isto tako KK prihoduje 15, a troši 45. KK Real Madrid ostvarila je 22 miliona prihoda, a napravila 27.8 miliona gubitka. Svi imamo problem. Tendencija mora biti širenje na globalnom nivou.  Evo sada je proširena Liga Evrope i čuju se komentari „nije ovaj za ovo…“, a niko ne govori da je grad Ljubuški uložio 140.000 KM u novu podlogu u dvorani. Pa to su podsticaji za razvoj rukometa u Bosni i Hercegovini. Niko ne govori da je Lovćen ugostio Flensburg, da će u Ljubuški doći Dinamo, Berlin, Šamberi. Smer mora biti takav – rekao je Šupuković i dodao:
  • Što se tiče nacionalnog nivoa, 2013. godine kada je Hrvatska postala članica EU preduzeća sa većinskim državnim kapitalom prestala su da finansiraju klubove, ostala su samo u Savezima. Nastao je veliki jaz, deficit je je 40-50% budžeta išlo od toga, i tu je došlo do jedne velike erozije hrvatskog klupskog sporta. Hrvatska je osamdesetih godina vladala evropskom košarkom sa pet titula Cibone i Jugoplastike. Danas je Cibona u stečaju, Split je krenuo ABA ligu sa 0-5. Dinamo koji je imao neki kontinuitet sada igra Ligu konferencija u fudbalu gde je novac sedam puta manji nego u Ligi šampiona. Jug je pre neki dan izgubio 5:15 od Olimpijakosa što je najveći poraz u istoriji u Dubrovniku. Odbojke više nema, a Mladost je dva puta 97. i 98. igrala Final4 Lige prvaka. Znači, klupski sport nestaje. Kako klupski nestaje, nestaje i reprezentativni, jer je klub baza za reprezentaciju. Imamo dva problema. Jedan je globalni, gde se mora napraviti redizajn Lige prvaka zbog novih tržišta. Bio sam na sastanku u oktobru na Majorci, strahoviz jer pad gledanosti Lige prvaka i na TV-u i u dvoranama. Svi su zabrinuti za status rukometa i kao olimpijskog sporta, jer ga igra samo 12 država, bez SAD, Kine, nema Rusije… – izneo je Šupuković svoja zapažanja.

POGLEDAJTE ŠTA JE REKAO…

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball