Balkan-Handball.com

Aleksandar Brković doveo Izraelce na EURO 2018: Plasman na SP bio bi fantastičan uspeh

PIŠE: Stefan Branežac

Osvojio je sa beogradskim Partizanom sve što je mogao u Srbiji, uveo crno-bele dva puta u Ligu šampiona, da bi ga potom trenerski put odveo u Bahrein. Posle uspešnih godinu dana u toj zemlji, novi izazov je pronašao u Izraelu pre dve godine. Aleksandar Brković, najmlađi trener u istoriji elitnog klupskog takmičenja, trenutno se sprema sa muškom juniorskom reprezentacijom Izraela za učešće na Evropskom prvenstvu u slovenačkom Celju. Pripremni period pred prvenstvo Evrope je ocenio kao zadovoljavajući, iako se susreo sa određenim problemima, nesvakidašnjim za ovdašnje prilike.

-Nije bilo lako organizovati sve stvari što se tiče priprema za Evropsko prvenstvo u Celju, zato što su svi reprezentativci već vojnici, tako da ne zavisi sve od naših želja. Kada se uzme u obzir ta činjenica, više sam nego zadovoljan urađenim, u kontinuitetu smo bili zajedno šest nedelja, dok su momci imali slobodne dane u vojsci. Nisu to bile klasične pripreme, dosta toga je koncentrisano oko Tel Aviva pa su momci mogli da odu i kućama. Verujem da sa teškim i napornim radom, Izrael i ovi momci mogu da se približe tom nekom evropskom rukometnom vrhu ka kome želimo da idemo.– sumirao urađeno u pripremnom periodu Aleksandar Brković.

Voljom žreba, Izrael se na Evropskom prvenstvu u Sloveniji našao u grupi B, sa selekcijom domaćina, Norveške i Srbije. Brković je svestan da njegovoj ekipi pripada uloga autsajdera, a kao primarni cilj postavljen je pokušaj plasmana na sledeće Svetsko prvenstvo.

-Reprezentacija Izraela se pre dve godine plasirala sa b nivoa na a nivo, pa je bilo jasno da ćemo se ove godine takmičiti sa najboljim evropskim ekipama. Taj uspeh je ostvaren pod vođstvom čoveka sa naših prostora, Damira Eklića iz Hrvatske. Nemamo prevelika očekivanja od predstojećeg takmičenja, želimo da se pokažemo u što boljem svetlu, svesni da smo najslabije rangirani od svih reprezentacija koje učestvuju. Probaćemo da ostvarimo plasman na Svetsko prvenstvo, to bi bio fantastičan uspeh. Imaćemo priliku da odigramo jake utakmice i da se momci takmiče sa najboljima u svom uzrastu.– istakao je Brković i dodao:

-Mislim da Slovenija u ovom momentu ima najveće šanse da bude prva u grupi, igraju na svom terenu, imaju dobre rezultate u mlađim selekcijama. Iskreno bih voleo da Srbija prođe grupu, sa svim problemima koje je imala, čini mi se da sad deluju kao tim više nego ranije. Norveška nije pokazala mnogo toga u pripremnom periodu, ali jako su nezgodni, dobro trče i znaju da iskoriste greške protivnika. Ukoliko Izrael ne bi izbori plasman među najboljih osam selekcija, voleo bih da to budu Srbija i Slovenija. Mi smo autsajderi, što ne znači da se nećemo boriti i dati svoj maksimum na svakoj utakmici.

Prvi meč na prvenstvu Evrope selekcija koju predvodi Aleksandar Brković odigraće sa Srbijom 19. jula u 17 časova. Svakako da će ova utakmica imati poseban značaj za selektora Izraela, koji dobro poznaje kvalitete reprezentacije Srbije.

-Najteža utakmica do sada koju sam ikada odigrao. Došlo je do takvog trenutka, na različitim stranama smo i borimo se za svoje reprezentacije. Pozitivno je što igramo u prvom kolu, pa ta utakmica neće imati značaj kao da je poslednja, ne znam kako bi bilo protumačeno šta god da bi se desilo na takvoj utakmici. Poznajemo selekciju Srbije, verujem da su i oni nas dobro skenirali. Da će biti lako, neće, a kako god da se završi ne znam da li ću ja pobediti.

Poznata je rukometna veza Balkana i Izraela, uzimajući u obzir da je veliki broj igrača i trenera imao priliku da radi u toj zemlji, a neki i dalje imaju angažman. Aleksandar Brković ističe da Izraelci imaju dobre predispozicije da se bave ovim sportom, ali da na njihovu posvećenost utiču i mnoge druge stvari.

-Država ovde generalno dosta ulaže u sport, samim tim i u rukomet. Ima dosta finansijski jakih klubova, u principu tu je razlika u sklapanju najboljih izraelskih igrača i stranaca koji se nađu u datom momentu, nevezano da li imaju visok kvalitet. Ima puno ljudi sa Balkana, dobro se kotiramo ovde što se tiče igračkog i trenerskog kadra, dosta nas cene. Ono što je problematično za izraelski rukomet jeste finansijska strana, pričam isključivo iz perspektive Izraelaca. Mogu mnogo više da zarade ako se bave nekim drugim poslovima, pa sa te strane gube interesovanje za rukometom ukoliko dobiju neke dobre poslovne ponude. Mnogi od njih rade i igraju rukomet, pa se na taj način gubi mogućnost da još više napreduju. Talenat imaju, agresivni su u odbrani, imaju predispozicije da budu brzi i eksplozivni, ali ta poluprofesionalnost dosta utiče na njihov razvoj.– iznosi svoje viđenje izraelskog rukometa Brković.

Nakon velikih uspeha sa Partizanom, ovaj stručnjak je nastavio svoj trenerski put van granica Srbije. Nakon Bahreina, pre dve godine je preuzeo brigu o juniorskoj reprezentaciji Izraela. Zahvaljujući saradnji rukometnih saveza Nemačke i Izraela, Brković je pet meseci ove sezone proveo u nemačkom Gumersbahu, zajedno sa juniorima, koji su se nadmetali u juniorskoj Bundesligi. Takav projekat predviđen je i za sledeću generaciju, koju će Brković predvoditi u Nemačkoj, pošto je produžio ugovor sa izraelskim savezom na još godinu dana.

-Prošle sezone sam sa delom ove juniorske reprezentacije radio u Nemačkoj, tačnije u Gumersbahu, igrali smo jugend Bundesligu za to godište. Produžili smo projekat na još godinu dana, tako da ću od septembra ići u Nemačku sa sledećom generacijom. Videćemo da li će biti Berlin ili Gumersbah, ponovo. Ako ostvarimo željeni cilj na Evropskom prvenstvu, a to je plasman na sledeću planetarnu smotru, najverovatnije ću ostati sa tom generacijom, u suprotnom slučaju preuzeću nadolazeću (2000. godište). Nismo još sve stvari definisali, više o tome će biti reči nakon još jednog projekta u Nemačkoj.– zaključio je Aleksandar Brković.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *