INTERVJU NEDELJE - Alem Toskić "O Čurgu, Skoplju i novom srpskom selektoru" - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje INTERVJU NEDELJE – Alem Toskić „O Čurgu, Skoplju i novom srpskom selektoru“

INTERVJU NEDELJE – Alem Toskić „O Čurgu, Skoplju i novom srpskom selektoru“

zika.bogdanovic
1 komentar

Dalibor Čutura, Momir Ilić i Alem Toskić započeli su svoje trenerske karijere u sezoni neslavno završenoj pandemijom korona virusa. Dugogodišnji pivotmen srpskog nacionalnog tima, osvajač srebrne medalje na EURO 2012 u Beogradu, čovek koji je ostavio pečat gde god da je igrao, a CV je pun timova poput matičnog Epoksida, Fidelinke, Partizana, Zagreba, Celja PL, Vardara, Gorenja, igrački put okončao je u mađarskom Čurgu, gde je od oktobra preuzeo trenersku palicu.

Alem Toskić govorio je za Balkan-Handball.com o planovima za budućnost sa timom koji će naredne godine nastupati u Ligi Evrope i biti jači za srpske internacionalce Mladena Krsmančića I Ivana Popovića, odnosno, desnog beka Slovenca Grege Krečića koji je stigao iz Kopra.

–     Svi ti igrači koji su došli ove godine, došli su na moj zahtev. Zadovoljan sam urađenim u prelaznom roku. Znam koliko mogu i siguran sam da mogu još više da napreduju. Klub je smanjio broj stranaca. Doveo sam tri igrača sa balkanskih prostora, ovo ostalo su Mađari, koji su pokazali u prethodnih šest meseci da su jako napredovali. Sa njima u poslu nema problema. Rade, veruju u to što rade – kaže popularni Toska i daje akcenat na Popoviću…

  • Siguran sam da će Ivan biti reprezentativac Srbije. Dajem ruku da će tako biti. Ne ulazim što tako nije bilo do sada, ali siguran sam da ima kvalitet, želju i volju, i da će biti reprezentativac.

Kakve će ciljeve imati Čurgo u narednoj sezoni?

–          Mađarsko prvenstvo je jako zeznuto. Vesprem i Seged su posebna liga. Bolje bi bilo da i ne igraju tu ligu, nemamo šta da tražimo sa njima. Onda ide Tatabanja koja je imala 16 reprezentativaca u svojim redovima ove sezone. Balatonfured, Đinđoš, Ferencvaroš, Komlo, Orošhaza, svi su tu negde, malo da imaš slabiji dan, dobijaš po nosu 100%. Videćemo šta je korona uradila. Ozbiljnije ekipe su se pojačale, mislim da će liga biti izjednačena od trećeg do osmog, devetog mesta.

Kakav je Čurgo kao klub?

–          Jako dobar, organizacija i finansijska konstrukcija je jako dobra. Jedan od najstabilnijih klubova u ligi, plate ne kasne ni jednog dana, sata, uslovi za rad su vrhunski. To sve zavisi od jednog čoveka. Janoš Varga, čovek je advokat, jako moćan. Ljudi su jako ozbiljni. Jedina mana za razvoj kluba je to što je mesto malo, teško je dovesti igrače jer ovde bukvalno nema ništa. Ima 5.000 stanovnika, a 2.500 prima dvorana. Bio sam kod Sergeja Samsonenka u Vardaru. Garantujem da Čurgo ima bolje uslove od Vardara. To je perverzija. Centar, hala, olimpijski bazen, sauna, džakuzi, čistoća, termin kada god hoćeš, treniraš koliko god hoćeš. Stvarno jako dobri uslovi.

„OSTAJE MALA ŽAL ZA KELNOM…“

Bio si voljen u Skoplju, igrao dobro u dresu Vardara, ali je tvoja odluka bila da napustiš klub godinu dana pre osvajanja EHF Lige šampiona 2017 u Kelnu i vratiš se iz porodičnih razloga u Sloveniju. Da li žališ za propuštenom prilikom da osvojiš najvredniji trofej?

–          Kada vratiš film postoji žal za tim, ali ko zna zašto je to dobro. Svi znamo, rukomet, karijera, ali postoji i druga strana medalje. Osvojili su momci dve titule, ali su bili u jako teškoj situaciji. Neki su dali sve od sebe za Vardar, a otišli iz kluba pognute glave. Šta se izdešavalo, žao mi je. Bili smo u tri sezone na gol-dva od Final4, a poklopilo se sve posle mog odlaska. Jako mi je drago zbog svih. Čak 90% igrača je igralo sa mnom u toj ekipi, a i zbog Raula koji je napravio rezultat. Svi su sumnjali, ali je pokazao da se sve može.

I tada si biranim rečima govorio o Raulu Gonzalesu…

–          Kada pričam o njemu, naježim se. Najviše sam naučio od Gužve (Nikola Jevremović) na startu, on me je napravio kao ličnost i sportistu, a Raul je u ostatku karijere broj 1. On je genije, veliki pokazatelj da se autoritet pravi na terenu. Kada je došao u Skoplje, to je bilo jako zeznuta sredina. Igrače je trebalo okrenuti na pravu stranu, ali malo po malo, on je u tome uspeo. Osvojio je Ligu šampiona i svi igrači su kod njega napredovali. Ne vidim ni jednog koji nije napredovao.

Šta je tajna španskih trenera? Evo i Đerona je stigao u Srbiju…

–          Kao broj 1, poštujem šta rade španski treneri. Preuzeli su sve, prave rezultate, nekoliko Final4 njihove ekipe osvajaju. Prvo se uči španski, pa onda engleski u svetu rukometa.

DOLAZAK ĐERONE PRAVI POTEZ

Postoji teorija po kome je tajna uspeha Španaca što se drže međusobno, a to nije slučaj sa trenerima sa ovih prostora. Da li postoji još neka razlika?

–          Velika je razlika, ne može im niko prići. Svaka čast svakom treneru, svi mi učimo, neki treba još da uče, ali kako oni rade, oni su daleko daleko ispred drugih. Oni svi igraju po istom sistemu, a svi uspevaju da prevare jedan drugog. Iz Valjadolida imaš 5-6 vrhunskih trenera, Pastor, Raul, Dejvis, Parondo, Pisonero, to su treneri koji žive kuća do kuće, igraju isto i prevare jedni druge. To je umetnost. A gde su Dušebaev, Paski, Ćema, Entrerios, polako preuzimaju sve.

Kako komentarišeš dolazak Đerone na klupu Orlova?

–          To je pravi potez. Maksimalno mu treba dati podršku, zna da radi svoj posao, to je sigurno, svi pričaju da je dobar. Treba mu pomoći da sakupi sve najbolje što Srbija ima. Pustite ga da radi i napraviće rezultat. Uvek je bilo pitanje, “da li stranac, domaći nema kvalitet, strogi su domaći”… Nema, gotovo, završena je priča. Taj čovek ima znanje, iskustvo, vodio je Tunis, to je sličan mentalitet. Pravi je potez sigurno. Verujem u njega. Mislim da će se odazvati svi i treba krenuti iz početka. Male su to razlike, svi su tu negde blizu.

„DAJEM RUKU“ DA ĆE POPOVIĆ BITI REPREZENTATIVAC

Osetno je da imamo krizu na poziciji pivotmena posle tvog odlaska, Stojkovića, Beljanskog…

–          Kada nemamo rezultate onda sve više analiziramo i dublje zalazimo. Mnogi kažu “nemamo pivotmena”. Sve su to dobri igrači. Marsa (Mijajlo Marsenić) nije više mlad, treba da preuzme, ima iskustva i kvalitet, treba neko da mu nametne više odgovornosti, da je on taj oko koga treba da se vrti reprezentacija. Treba da imamo dva pivotmena, onda će taj treći izbaciti ovog drugog, a ne da ih imamo osam. Ivan Popović je imao peh što je bio u Granoljersu, imao je Figuerasa dobrog napadača. Nije imao veliku minutažu. Ono što sam gledao kada je igrao, garantujem da će biti reprezentativac 100%. Puno verujem u njega. Ima volju, želju, neverovatnu konstituciju, radio je sa dobrim trenerima i uspeće na kraju – siguran je Alem Toskić na kraju priče za Balkan-Handball.com

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball