Vladan Matić za BH: Šta ti znači titula u Srbiji ako ne napraviš nekog igrača za reprezentaciju? - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Vladan Matić za BH: Šta ti znači titula u Srbiji ako ne napraviš nekog igrača za reprezentaciju?

Vladan Matić za BH: Šta ti znači titula u Srbiji ako ne napraviš nekog igrača za reprezentaciju?

zika.bogdanovic
0 komentar

Trener šabačke Metaloplastike, Vladan Matić, bio je gost jednog od naših podcasta tokom Svetskog prvenstva 2023. Najveće trenersko ime u ARKUS ligi s obzirom na CV u kome stoje klubovi poput Pik Segeda, Celja Pivovarne Laško i Tatabanje, govorio je otvoreno o šansama svog tima u borbi za titulu šampiona. Šapčani su sezonu otvorili osvajanjem Super Kupa Srbije. Na polusezoni se nalaze na trećem mestu sa dva boda manje od Metaloplastike i bodom od Dinama, sa izglednim šansama da se domognu plej-ofa, ali su tokom zimske pauze ostali bez “prve igle” levog beka Tunišanina Aziza koji je prešao u redove direktnog konkurenta – šampione iz Novog Sada.

  • Kada sam došao ovde, nasledio sam ekipu. Uprava kluba je sa budžetom koji ima napravila vrlo dobru ekipu. Odigrali smo dobru polusezonu i sada će da nas raščerupaju. Aziza su već odveli, Voju Brajovića od leta traži jedan naš domaći klub. Ponudili su mu novce koje Metaloplastika sigurno ne može. Pivotmen Jevtić se sprema za odlazak u inostranstvo. Manji klubovi su prinuđeni na stvaranje što i nije loše, ali ne možeš da budeš konkurentan – rekao je Matić i dodao:
  • Kada smo uzeli Super Kup početkom septembra Vojvodina nije pojačala rad nego je dovela tri kvalitetna igrača. Aziz je imao ugovor na dve godine, pa je imao povredu, pa su se dogovorili na pola godine. Naravno da ponude naše i Vojvodine ne mogu da se mere, a mislim da nije ni u redu da nekog igrača u tako maloj i osetljivoj sredini kao što je Šabac pretplatiš puno u odnosu na ostatak ekipe. Borićemo se sa onim što imamo. Predlažem upravi da se preorientišemo na stvaranje igrača. Imamo po dva tri juniorska i kadetska reprezentativca. Doveli smo Papovića da bude iza malog Dodića, koji je isto mlad ali već su počeli menadžeri i klubovi da se vrte oko njega. Pored Srdanovića imamo Fiću Milovanovića koji je isto kadetski reprezentativac. Tu je Brana Mirković, Karić, Damnjanović. Najsrećniji sam kada mogu da pobedim, a da njih pustim po 15,20, 30 minuta da budu na terenu. Tada mi je toplo oko srca kada vidim kako se razvijaju. Volim to da gledam. Ne možemo da se merimo sa Vojvodinom. Oni su bili u velikim problemima. Došao je gospodin Zbiljić, ozbiljan biznismen, uložio novac i hvala Bogu da je tako u našim uslovima. Dinamo je ozbiljan klub sa budžetom. Oni će se boriti za titulu, a mi sa Zvezdom, Partizan i Radničkim da se borimo za ulazak u plej.of.

Da li demotiviše kada prvo ime ekipe ode u redove rivala usred sezone?

  • Ne potresa me to. Kada sam radio u Celju tadašnji direktor Roman Pungartnik mi je rekao: „Nije sve u trofejima, najveći uspeh je napraviti igrača“. Kada se taj igrač javi jednog dana, pa priča lepo o tebi. Sećam se kako su mi se Urban Lesjak i Vid Poteko javili iz Rija i rekli „da nije bilo vas ni mi ne bismo bili ovde“. Šta ti znači titula u Srbiji ako ne napraviš nekog igrača za reprezentaciju? Stvarno nam je rukomet bio u konopcima, sada se pomera u boljem pravcu. Treba praviti bazu, mlade gurati da se vratimo gore, bez toga nema ništa. Volim da radim sa mladima i trpim njihove greške. Jednog dana će se te greške naplatiti. A ko će biti prvak u Srbiji? Nisam zagrižen, jer sam realista. Igrali smo dobro celu polusezonu. Imali smo kiks u Prokuplju, ali i Real i Barsa naprave kiks.

Matić je imao poruku za sve aktere u srpskom rukometu…

  • Jedino me boli što se ponašam normalno, gledam da zaštitim sudije od bilo kakvih pritisaka, kažnjavam svoje igrače novčano za priču sa njima i isključenja zbog prigovora, ali ne dobijam nazad od sudijske organizacije. Da kažu „ovaj čovek radi nešto dobro, daj da ga zaštitimo na neki način“, ali ne, uzmu i takozvane meke lopte i šta ćeš. Štite one koji ih vređaju, psuju, napadaju, potpadnu pod pritisak i to je to. Voleo bih da treneri gledaju evropske lige i ovo prvenstvo, da vide gde je rukomet i da se suzbije grubost. Kod nas vlada uverenje da ako ne napraviš 20 minuta isključenja na utakmici, šta si radio? Sve se svelo na glavu i na noge. Sve manje se upotrebljavaju ruke jer zdravlje igrača je najvažnije. To, međutim, ne ide kod nas. Mi igramo rukomet iz vremena Los Anšelesa, mnogo se tuku, čast izuzecima- bio je jasan Matić.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball