Ex-YU na Vujinom skeneru: Trenutak istine za Srbiju - Makedonci najbrže zaboravljaju - Balkan-Handball.com
Naslovna SP 2023 Ex-YU na Vujinom skeneru: Trenutak istine za Srbiju – Makedonci najbrže zaboravljaju

Ex-YU na Vujinom skeneru: Trenutak istine za Srbiju – Makedonci najbrže zaboravljaju

zika.bogdanovic
0 komentar

Veselin Vujović je sa Irancima ostvario cilj – plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva 2023, a sada je pred njegovim igračima plaćanje skupe rukometne školarine u sudaru sa ozbiljnim evropskim selekcijama. Nekadašnji Vujini učenici nisu imali milosti prema bivšem šefu koji je na dan poraza od Slovenije 21:38 proslavio svoj 62. rođendan.

  • Slovenija je imala jaku motivaciju i želju da ispuni svoje ciljeve. Motiv sam bio i ja na klupi Irana, a naravno da imaju puno kvalitetniji sastav. Moja reprezentacija je dala svoj maksimum. Došli smo do drugog kruga, nemam rotaciju zbog povreda i nedolaska nekih ključnih igrača. Možda sam malo razočaran rezultatom, ali rukovodstvo i igrači nisu baš toliko. To su sasvim drugačiji kriterijumi. Ovo je velika škola za igrače. Puno njih je po prvi put izašlo van Azije. Sve što sam im govorio o drugoj dimenziji rukometa nije bilo moguće objasniti dok se ne oseti na svojoj koži – kaže Vuja na početku razgovora za Balkan-Handball.com i nastavlja u svom stilu.
  • Na konferenciji posle utakmice sa Slovenijom pitao me je jedan francuski novinar „Kao ćete sa Francuzima?“. Zorman i ja smo se samo pogledali i nasmejali. Rekao sam mu „napašćemo ih ih svih oružja najjaće što možemo da probamo da ne izgubimo 20 razlike“. Objektivno bismo mogli protiv Poljaka da igramo neku zapaženiju ulogu, pogotovo, ako oni pre toga izgube od Crnogorca i totalno potonu što se tiče motivacije. Tu je neka šansa u poslednjem kolu, ne da se pobedi, ali da se pruži dobar otpor. Video sam posle utakmicu Crne Gore i Francuske. To je druga dimenzija. Francuzi, visina, težina, iskustvo, daleko sve od onoga što mi igramo. Sport je nepredvidljiv, ali mi ne igramo isti sport u ovom trenutku.

Poslastica dana igra se u Katovicama – Srbija protiv Norveške.

  • Kažeš „biti ili ne biti“, ma svaka je takva do kraja. Biće tako i protiv Argentine, pa Holandije. Baš tri teške reprezentacije za naš način igranja. Jako nezgodna grupa. Katar, u ovom trenutku, nije bio ozbiljniji protivnik, ali jako je bitno da je Srbija igrala dobro, motivisano i da su se igrači razigrali. Banda Milosavljev je doneo neku novu hemiju u ekipu i sigurnost koja je nedostajala bez obzira na kvalitete Cupare. Oni su jako dobar par. Da se ne lažemo, ni Nemačka, ni Katar, nisu Norveška. Biće ovo trenutak istine za srpski rukomet i tu generaciju. Ne bih se usudio da prognoziram, ali od srca bih voleo da postignemo dobar rezultat i da se nastavi trend afirmacije i oporavka srpskog rukometa. Dugo nismo bili na velikoj sceni. Norveška je blagi favorit, ali šanse postoje.

Hrvatska nije u „biti ili ne biti“ situaciji sa Danskom, već više u „nemogućoj misiji“, s obzirom da ni pobeda ništa ne znači ako Egipat ne savlada Dance.

  • Ćesto sam u hrvatskim medijima. Jedan me je novinar pitao „Kako vam se čini Hrvatska, nadigrali smo SAD?“. Odgovorio sam mu „pa niste ih dobili u košarci, nego u rukometu“. Njima ni roditelji ne znaju da su na Svetskom prvenstvu. Mučili su se i sa Marokom, kasnije su to ispravili. Prvi favorit Svetskog prvenstva je Danska. Šanse Hrvata mogu biti frenetična borba i fantastična rola Duvnjaka na 5-1. Odbrana, odbrana, nije Hrvatskoj toliki problem napad, koliko je odbrana. Usporili su se u tim kontaktima, igraju bez faula. Glavna filozofija odbrane je što više faulova, prekida, da nateraš napadača u nervozu, u pasivu, da izgubi glavu. Ako se poslože u odbrani i Danci imaju loš dan, šanse postoje.

Makedonci su završili sa tri poraza u „Prezident Kupu“. Nezadovoljstvo javnosti je vidljivo…

  • Siguran sam da je Lazarov došao na Prvenstvu sa drugačijim ambicijama i željom da pobedi nekoga. Imali su izuzetno tešku i zahtevnu grupu. Nemaju čega da se stide. Makedonci, kao niko nigde na svetu, vrlo brzo zaborave ko si, šta si i kolike zasluge imaš za ovaj sport. Toj reprezentaciji je potrebno vreme. Ne smeju više da razmišljaju o tome da će iznenaditi nekog od favorita na velikim takmičenjima. Potrebno je vreme da se sve posloži, a oni veoma često nemaju strpljenja. Greška bi bila praviti neke promene posle ovog turnira.

Crnogorci?

  • Imaju selektora koji je jako ambiciozan i u sve ulazi sa velikim optimizmom, a onda zna da tresne o pod. Mora da bude realniji u očekivanjima. Crna Gora nema tako jak roster. Povreda Grbovića, manjak rotacije u odbrani, nije to baraž gde možete nešto u 60 minuta da napravite. Treba odigrati 6 utakmica u 12 dana, a za to je potrebna širina. Crnogorci su autsajderi protiv Slovenije, a imaće i velikih problema sa Poljacima.

Kakav vam je generalni utisak iz Poljske?

  • Po meni previše ekipa na jednom mestu, ne može se sve ispratiti, gužva u hotelu, gužva na ručku, gužva za termine u hali i teretani. To mi je glavno zapažanje. Nismo pogrešili ni u čemu kada smo radili pdocast pre dva meseca. Favoriti jesu favoriti, nije bilo iznenađenja, možda malo Iran i ta pobeda SAD nad Marokom. Mađari su preokrenuli Island, ali Mađarska nije za potcenjivanje. Sve ostalo je pod kontrolom. Oduševila me igra Holanđana protiv Norvežana. Neverovatno sa koliko lakoće, brzine, kreativnosti igraju. Ne samo oni, već i Argentinci. Došli su u drugi krug bez bodova, ali su izuzetno ozbiljna reprezentacija. Odbrana, kontra, polukontra, Južnoamerikanci nisu samo talentovani za fudbal – – zaključuje Vujović.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball