Norvežani protiv tradicije, Mađari, Egipćani i Nemci protiv svih prognoza - Balkan-Handball.com
Naslovna SP 2023 Norvežani protiv tradicije, Mađari, Egipćani i Nemci protiv svih prognoza

Norvežani protiv tradicije, Mađari, Egipćani i Nemci protiv svih prognoza

Marko Marjanović
0 komentar

Vreme je za četvrtfinale! Nažalost, gledaoci kraj malih ekrana moraće da biraju kojim će mečevima posvetiti svu ili više pažnje, pošto se četiri utakmice igraju od dva termina, od 18.00 i 20.30.

18.00 Danska-Mađarska (Štokhlom)

18.00 Norveška-Španija (Gdanjsk)

20.30. Francuska-Nemačka (Gdanjsk)

20.30 Švedska-Egipat (Štokholm)

Pobednik meča Danska-Mađarska, igraće u polufinalu sa boljim iz duela Norveška-Španija.

Tek na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, Norveška je probila led protiv Španaca, iako je u konačnom plasmanu selekcija Đordija Ribere mnogo bolje prošla. 

Do tada, Španija je pobedila Norvešku u svih 11 međusobnih duela. Skandinavci u dosadašnjem toku Mondijala imaju svih šest pobeda, dok je Španija izgubila samo poslednju utakmicu od Francuske, koja je odlučivala o prvom mestu u grupi.

I fokusu će biti okršaj dva superstara, Sandera Sagosena i Aleksa Dujšebaeva. Podsetimo da su Španci u pomenutom meču pre 12 meseci igrali bez maestralnog desnog beka, pa na kraju čak stigli i do finala. Sada su jači za njega, ali i Norveška deluje mnogo svežije pod rukovodstvom novog selektora Jonasa Vile. Po prognozama, najneizvesniji četvrtfinalni par.

Međusobni skor na velikim takmičenjima – devet pobeda španije, jedna Norveške, nikada nije bilo nerešeno.

Na papiru, najveći autsajder je selekcija Mađarske u duelu sa dvostrukim uzastopnim šampionom Danskom. Mađari su, ako ne jedino onda sigurno najveće iznenađenje u Top 8. Iskoristili su priliku koja im se ukazala spletom okolnosti i nastavili vrlo zanimljivu tradiciju – od 2000. godine učestvovali su na devet Svetskih prvenstava, i na svakom završili među deset najbolje plasiranih reprezentacija. Time se mogu pohvaliti još samo Francuzi (12), pa i Grci, koji su doduše samo jednom igrali.

Mađarska je u prethondom dvoboju sa Danskom, na EHF Euro 2020, uspela da iznenadi i odigra nerešeno, ali će joj danas za nešto slično biti neophodan „čarobni napitak“, kako bi ukrotila Landina, Hansena, Gidsela i drugove.

Međusobni skor na velikim takmičenjima – sedam pobeda Danske, dve pobede Mađarske, dva remija.

Iako bez najveće zvezde i još nekoliko važnih pojedinaca, Egipat je zahvaljujući startnoj pobedi nad Hrvatskom stigao do četvrtfinala. Tu ih čeka moćna Švedska, nošena ogromnom podrškom navijača u Štokholmu. „Faraoni“ su svakako autsajderi, i tu traže svoju šansu, mada ih Glen Solberg i njegovi momci svakako neće potceniti. 

Šveđani su maksimalni u dosadašnjem toku turnira, dok je selekcija Roberta Garsije Paronda jedini poraz doživela u poslednjem kolu glavne faze, kada je lako položila oružje pred Dancima. Ta utakmica ih je mogla odvesti na Mađare u četvrtfinalu – videćemo da li je Egipat zaista nemoćan protiv skandinavskih giganata, ili je štedeo snagu za četvrtfinale.

Međusobni skor na velikim takmičenjima – šest pobeda Švedske, dve Egipta i jedan remi.

I na kraju, evropski klasik. Francuzi deluju skoro pa savršeno u dosadašnjem toku turnira, igraju sa velikom lakoćom i uživanjem, koriste sav potencijal bogatog rostera. Neretko je učinak golmana na prvenstvima bio sporan od povlačenja Omejera, ali na ovom Mondijalu, Žerar je na najvišem nivou. Za sada. 

S druge strane, gledamo najbolju Nemačku od ere Dagura Sigurdsona. Gislason je oslično sklopio tim, pogodio je sa Kesterom na levom beku, sa punom slobodom koju je dao talentovanom Knoru, kao i načinom odbrane. Verovatno najveća napadačka snaga im je neverovatna igra pivotmena Gole, momka u životnoj formi. Saradnja bekova sa njim je savršena. Kapiten Nemačke se u dosadašnjem toku turnira profilisao kao najbolji kružni napadač današnjice, ali toga svesni i Francuzi, pa će biti jako zanimljivo videti kako će ga braniti. 

Jedno je sigurno, „Pancerima“ će trebati Endi Volf u svom punom sjaju. U bliskoj prošlosti se dešavalo da Francuska ovako izgleda do eliminacione faze, a onda dođe loš dan i sve upropasti. Ne samo zbog toga, Nemačka nije bez šanse, ali kvalitet nam govori da su Francuzi ti koji se pitaju.

Međusobni skor – 11 pobeda Francuske, četiri trijumfa Nemačke i tri remija.

Na kraju, videćemo da li če se prvi put u istoriji dogoditi da tri skandinavske reprezentacije stignu do polufinala na istom Svetskom prvenstvu. 

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball