Balkan-Handball.com

Rumunkama trofej, MVP priznanje Kristini Neagu!

 Odavno niko nije tako prodrmao redove Norvežanki kao što su to učinile Rumunke u finalu Svetskog kupa u Danskoj. Naročito je bio ubedljiv finiš prvog poluvremena kada su Rumunke sa 9-9(20 minut) otišle na 19-13 na poluvremenu. Tih +6 bila je i najveća prednost do koje su došle Rumunke jer su se Skandinavke u drugom delu potpuno vratile u meč.

Zahvaljujući svojoj golmanki Pedersen, malo padu koncetracije i opuštanju Rumunki, malo “domaćinskom” suđenju, u finiš utakmice Rumunke nisu ponele veliku zalihu, što za malo nisu iskoristile Riegelhuth i kompanija da zadrže oreol nepobedivosti u finalima Svetskog kupa. Ipak, Rumunke su imale igračku klasu više u svojim redovima u liku i delu Kristine Neagu, koja je bila prva figura, ne samo ovog meča već i čitavog turnira, za šta je i dobila priznanje u vidu izbora za MVP igrača.

Iako dosta mlada, Neagu je sjajno demonstrirala šuterske sposobnosti, ali i zrelo kreirala igru Rumunki koje sada konačno počinju da liče na ekipu, a ne na skup individualno moćnih igrača koji ne nalaze način da dobro funkcionišu u nacionalnoj selekciji. Zato je selektor Rumunki, Radu Voina mogao tokom turnira da eksperimentiše do mile volje, što je i činio. Tako smo mogli videti igru u pozicionom napadu sa dva pivota svetske klase koji prave haos u odbrani rivala i uveriti se na delu da taj eksperiment sjajno funkcioniše, a neko ce odmah reci – a kako i da ne funkcioniše kada su u pitanju Stanka i Manea?!

Rumunke su trenutnim rušenjem neprikosnovenih kraljica sa prestola sigurno dobile preko potrebno samopouzdanje pred Svetsko prvenstvo(startuje kroz dva meseca) u nadi da će konačno proraditi i staviti medalju oko vrata. Samo, ne treba se na drugoj strani ni zavaravati da norveška era prolazi. Daleko od toga. Kada se u ekipu vrate(ako se vrate) sestre Lunde, Hamerseng, Nyberg, Blanko, Larsen…Norvežanke će ponovo držati časove rukometa. Uskoro… i to vrlo verovatno već u Kini.     

Norveška – Rumunija 27 – 28 (13-19)

Norveška : Stange 4, Løke 4, Herrem 3, Riegelhuth 3, Edin 3, Seglem 2, Frafjord 2, Nøstvold 2, Svestad 2, Alstad 1, Breivang 1,
Rumunija: Neagu 7, Maier 5, Stanca 4, Ardean-Elisei 4, Amariei 3, Manea 2, Vadineanu 2, Puscasu 1

U meču za treće mesto Nemačka je tek posle produžetaka i penal serije slavila pobedu nad domaćinom Danskom.

All star tim Svetskog kupa:

Desno krilo: Linn-Kristin Riegelhuth (NOR) 
Desni bek: Linn Sulland (NOR)
Srednji bek: Lærke Møller (DEN)
Levi bek: Cristina Neagu (ROU)
Levo krilo: Alice Ardean-Elisei (ROU)
Pivot: Ionela Stanca (ROU)
Golman: Katrine Lunde Haraldsen (NOR)
MVP: Cristine Neagu (ROU)

Rumunija je za prvo mesto dobila i novčanu nagradu od 25.000 evra, dok je Norveska zaradila 15.000.

photo:Katja Boll

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *