Selektor Crnogorki, Dragan Adžić na startu priprema: "Ne možemo biti favoriti" - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Selektor Crnogorki, Dragan Adžić na startu priprema: "Ne možemo biti favoriti"

Selektor Crnogorki, Dragan Adžić na startu priprema: "Ne možemo biti favoriti"

0 komentar

 Ženska seniorska reprezentacija Crne Gore počela je pripreme za Evropsko prvenstvo, koje se od 7. do 19. decembra održava u Danskoj i Norveškoj. Povodom početka priprema organizovana je konferencija za novinare, na kojoj su o planovima i ambicijama govorili selektor Dragan Adžić, te reprezentativke Milena Knežević i Suzana Lazović.

U prvoj fazi priprema će reprezentacija Crne Gore biti podeljena u dve grupe. Reprezentacija A će trenirati u Podgorici, dok je B selekcija sinoć otputovala za Španiju, Almeriju, gde će od sutra do nedelje nastupati na međunarodnom turniru sa Španijom, Rusijom, Slovenijom, Brazilom i Holandijom. Crna Gora se nalazi u grupi sa Španijom (četvrtak, 20.30 časova) i Holandijom (petak, 20.30).

U Podgorici će trenirati: golman Mirjana Milenković (Biseri), krila Maja Savić (Viborg, Danska), Jovanka Radičević (Budućnost), pivot Suzana Lazović (Budućnost), bekovi Bojana Popović, Marija Jovanović, Gabrijela Kindl, Ana Radović, Milena Knežević, Anđela Bulatović(Budućnost), Sandra Nikčević (Podravka, Hrvatska), Sanja Premović (Petrol Bonus) i Ivana Božović (Biseri).

Za Španiju su otputovale: golmani Sonja Barjaktarović, Marina Vukčević (Budućnost), krila Majda Mehmedović, Radmila Miljanić(Budućnost), Biljana Pavićević (Biseri), pivoti Sara Vukčević (Petrol Bonus), Ana Stojanović (Biseri), Ana Milačić, Ivana Stojanović,Andrea Klikovac (Biseri), Jelena Despotović (Petrol Bonus) i Jelena Marković (Budućnost).

– Dugo smo isčekivale ovaj period, da počnu završne pripreme za Evropsko prvenstvo, za koje nam je trebalo dosta vremena da se plasiramo. U Dansku i Norvešku idemo u slabijem sastavu nego što smo to očekivali, ali koga nema bez njega se i može i mora. Što se mene tiče, u ovom periodu do Evropskog prvenstva nastojaću da se spremim kako bih pokušala da odigram čitavo prvenstvo, ako to budem mogla, naravno – kaže Milena Knežević, koja je zbog nedavnih problema sa srcem propustila završnicu Lige šampiona, ali će večeras biti na prvom treningu reprezentacije.

– Kao što smo to radile u Ligi šampiona igrajući za Budućnost, i na Evropskom prvenstvu ćemo ići korak po korak. Prvi cilj je da prođemo grupu, iako smo oslabljene neigranjem Katarine Bulatović i Ane Đokić. Nadam se da će nas tamo zdravlje poslužiti, jer imamo osam utakmica u kratkom periodu. Iako većina nas nije imala priliku da igra na velikom takmičenju, mislim da je to veliki napor, ali vjerujem u ekipu, vjerujem da ćemo izdržati sva iskušenja i ostvariti ciljeve koje smo same sebi zacrtale. Da li je teško zamijeniti Anu Đokić? Sigurno da je teško, ipak je ona iskusna igračica od koje se može dosta naučiti, ali daću sve od sebe da pokušam da nadoknadim taj veliki hendikep. Rano je pričati o favoritima na šampionatu, na kraju će se vidjeti ko je bio favorit, ne samo u našoj grupi već i na čitavom prvenstvu – kaže Suzana Lazović, koja, takođe, nije trenirala neko vrijeme zbog problema sa leđima.

Dragan Adžić, selektor:

– Okupili smo sve što Crna Gora ima trenutno. Na ovom spisku jedino nema onih koje nisu dobile pravo da igraju (Bulatović, Đokić), a nema ni Jovane Jovović, koja zbog privatnih obaveza oko produžav
anja vize u Španiji nije bila u mogućnosti da se ovoga puta odazove pozivu. Pošto čak ni Budućnost nema neki veliki fond utakmica u posljednje vrijeme, odlučili smo da ovaj kvalitetan turnir u Španiji iskoristimo i pošaljemo igračice koje nijesu imale veliku minutažu u Ligi šampiona, posebno golmani koji nisu imali dovoljno prostora da brane i na taj način dostignu takmičarsku formu. Djevojke koje idu u Španiji imaće velike koristi od tri, eventualno četiri utakmice, i nemaju rezultatski imperative. Tamo su jedna Španija, učesnik EP, takođe i Holandija, dok mi nastupamo sa djevojkama koje su generalno iz Bisera, ili Budućnosti, a to su krila i golmani. Zato ne bih volio da ih javnost opterećuje, i da se razmišlja o rezultatskom učinku na tom turniru, već sticanju iskustva i podizanju takmičarske form
e pred EP.

Adžić ističe da je proteklih šest kola u LŠ ostavilo traga na igračicama i da veruje da će zdravstveni bilten popraviti do odlaska na EP.

– Osim Milene i Suzane, i Anđela Bulatović je bila van stroja i ona danas ili sjutra kreće sa laganim treningom, kao i Milena i Suzana, tako da vjerujem da ćemo biti kompletni, koliko je moguće, u ovom sastavu. Nema puno dana do EP tako se ne može puno napraviti, ne može se posebno podići forma. Sa ekipom koja će raditi u Podgorici, uz Maju Savić i Sandru Nikčević, pokušaćemo da podignemo nivo fizičke preme, kao i da probamo da složimo neke kockice u igri bez Bulatovićke i Đokićke.

Selektor Crne Gore se potom osvrnuo na predstojeće EP, i kazao da je situacija drugačija od željene, jer će reprezentacija biti slabija od Budućnosti za četiri igračice iz prve postave (Knezović, Pecevska, Bulatović, Đokić), i sa dosta rovitih, što umnogome menja kvalitativnu sliku reprezentacije.

– Već ranije sam rekao da je za dobar nastup reprezentacije prvi i osnovni preduslov da Budućnost odigra na nivou LŠ, što je Budućnost maksimalno odradila, i sve igračice su dale maksimalan doprinos tom uspjehu. Ali, odluka EHF-a je takva, kakva je, pa se nastupi Budućnosti neće puno odraziti na reprezentaciju, jer se osovina igre Budućnosti ove sezone dosta bazirala na Ani Đokić i Katarini Bulatović. Bez njih će reprezentacija morati da igra na drugačiji način. Istina, igrali smo kvalifikacije za EP bez njih, pa ima, dakle, mogućnosti da se igra – dodaje Adžić.

Selektor Crne Gore, međutim, upozorava da se i pored pomenutih problema u javnosti stvorila slika da je reprezentacija Crne Gore favorit na EP, i napominje da to "apsolutno utemeljeno na činjenicama". Crna Gora će u grupi igrati sa Rusijom, Hrvatskom i Islandom.

– Teško je igrati protiv svjetskog prvaka Rusije, bez obzira što smo Rusiju u kvalifikacijama pobijedili u gostima i remizirali kod kuće. Poznato je da Ruskinje apsolutno ne pamte takmičenje bez medalje. Što se Hrvatske tiče, kakva je trenutno situacija sa zdravstvenim biltenom Rusije, Hrvatice su igrački jače od Rusije. Ne možemo, dakle, biti favoriti protiv te dvije selekcije, ako hoćemo da gledamo činjenično i objektivno – ističe selektor reprezentacije.

 Govoreći o predstojećem nastupu reprezentacije na EP Adžić je podsetio da je "ovo prvo veliko seniorsko takmičenje za gro reprezentacije, što nije mala stvar". Adžić je, dodao da su juniorke osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu u Koreji napravile podvig, "možda, veći i od eventualnog osvajanja medalje na ovom EP".

– Juniorke ne bi sigurno došle do bronze na SP da prije toga nijesu učestvovale na svakom veliko takmičenju, što evropskom, što svjetskom. Kroz ta takmičenja su sticale iskustvo, koje im je omogućilo da na kraju naprave fenomenalan rezultat u Južnoj Koreji. Hrvatska je od samostalnosti praktično na svakom prvenstvu, da ne pričamo o Rusiji. Neiskustvo se vidi na velikim takmičenjima, znaju se praviti neke greške, koje se inače ne bi pravile. Mi smo svjesni da je to neiskustvo problem, radićemo na tome da ga svedemo na najmanju moguću mjeru, kako bismo uspjeli da napravimo rezultat koji je adekvatan kvalitetu koji imamo.

Selektor Crne Gore, međutim, veruje da crnogorska reprezentacija u Danskoj i Norveškoj "može da ostvari i više od samih mogućnosti ekipe".

– Dokazano je da sve djevojke koje nose crveni dres daju i više nego što mogu, pa ćemo sa tim motivnom i elanom ući u te utakmice i pokušati da napravimo po meni fenomenalno iznenađenje i pobijedimo Rusiju ili Hrvatsku. Island je kvalitativno ispod nas i računamo da bismo tu utakmicu trebali pobijediti uz maksimalan odnos. A za Rusiju i Hrvatsku ćemo se maksimalno spremiti da napravimo iznenađenje, da ih pobijedimo i da sa kojim bodom više uđemo u drugu rundu, gdje nas očekuje fantastična domaća selekcija Danska, zatim Španija, Rumunija i eventualno Srbija. A sve te reprezentacije su za poštovanje, i svaka ima velike ambicije – zaključio je Adžić, i naglasio da nakon rezultata Budućnosti niko više neće potceniti Crnu Goru, već da sada svi obraditi mnogo više pažnje na selekciju Crne Gore.

Reprezentacija Crne Gore za Dansku putuje 4. decembra, a prvu utakmicu igra sa 7.decembra sa Svetskim šampionkama iz Rusije.

izvor:cafemontenegro.com

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball