SP juniorki: Norveška preko Mađarske do svetske titule – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

SP juniorki: Norveška preko Mađarske do svetske titule

U finalu Svetskog prvensta juniorki (U20) održanog u Sloveniji (Celje), reprezentacija Norveške bila je bolja od branioca trofeja, Mađarske, rezultatom 31:29 (17:15).

Ova generacija Norvežanki je završila na devetom mestu na EP U19 prošle godine u Sloveniji, pa, uprkos tome što figuriraju kao najveća sila ženskog rukometa, nisu svrstavane u krug najvećih favorita na ovom turniru. Međutim, sjajnim timskim duhom, širokom klupom, snažnom odbranom i vrhunskim golmanom u liku i delu Sesili Krog, Norveška je odigrala sjajno, pobedivši u sedam utakmica i remizirajući jednom, u grupnoj fazi protiv Francuske, 34:34 , na putu do druge titule u istoriji kada su juniorke u pitanju.

Prvu su osvojile 2010, sa čuvenom generacijom koja danas dominira svetskom scenom (Mork, Oftedal, Kristiansen, Solberg…). Norveška je objedinila seniorsku i juniorsku svetsku titulu, što je poslednji put uspela Rusija 2005. godine. 

Mađaricama je, s druge strane, malo nedostajalo da kompletiraju senzacionalan podvig. Naime, ova generacija je osvojila EP U17 i  EP U19.

U borbi za treće mesto, Holandija je bila bolja od Švedske 31:20 (16:12). Peto mesto zauzela je Danska, šesto Angola, sedmo Nemačka a osmo Švajcarska. Angola je postala prva afrička reprezentacija ikada koja je završila u Top 8 Svetskog prvenstva juniorki.

Što se balkanskih predstavnika tiče, nijedna od tri nije uspela da se domogne četvrtfinala. Crna Gora je 10, Hrvatska 12. a domaćin Slovenija 14.

Čehinja Šarlot Holevova i Holanđanka Kim Molenar podelile su prvo mesto liste strelaca sa po 62 gola. Crnogorka Nađa Kadović je četvrta sa 50.

Kim Molenar je proglašena i za MVP-a.

NAJBOLJA POSTAVA:

Golman: June Cecilie Krogh, Norway
Levo krilo: Roos Daleman, Netherlands
Levi bek: Martine Karigstad Andersen, Norway
Srednji bek: Blanka Kajdon, Hungary 
Desni bek: Sora Ishikawa, Japan
Desno krilo: Clara Petersson Bergsten, Sweden
Pivotmen: Kaja Rohne, Norway

FOTO: IHF/Facebook

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *