Balkan Handball

Kolumna Dr. Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači (4)

PIŠE: Dr. Nikola Foretić (Qatar Sports Club)

1/8 FINALA

Kao što je i bilo za očekivati u 1/8 finala se zaigralo „za pravo“ pa je većina favorita opravdala svoj renome. Neki od njih lakše a neki teže od očekivanog. Neki su pak mentalitetom ostali u neobaveznoj prvoj rundi natjecanja, možda misleći kako postoji popravni ispit ukoliko taj dan ne budu pravi. Nažalost po njih u rukometu ne postoji „repechage“ kao u borilačkim sportovima pa su tako aktualni Olimpijski pobjednici i Europski prvaci ustupili svoje mjesto, na papiru, manje kvalitetnim ali u realnosti bolje taktički pripremljenim selekcijama Mađarske i Katara. U obje su utakmice islandski treneri Dagur Sigurdsson i Gudmundur Gudmundsson potpuno promašili koncept. Umjesto da igraju svoju igru koja se temelji na neprestanoj tranziciji napada oni su neshvatljivo usporavali igru i išli na mlin svoga protivnika koji njeguje spori i kontrolirani španjolski rukometni stil. Još je manje shvatljivo da su se odlučili na takvu igru obzirom da su im vratari bili u dobroj formi; Landin 11 a Wolf čak 19 odbrana. Podatak koji govori o urušavanju osobne igre jest taj da je Danska postigla 7 a Njemačka čak 12 golova manje od svoga turnirskog prosjeka. Kao što je bilo najavljeno „u jednoj utakmici je sve moguće“ pa tako i trenersko precjenjivanje protivnika.

Island i Brazil su odigrali lijepe i taktički otvorene utakmice protiv Francuske i Španjolske. Brazil je bio blizu još jednog iznenađenja ali ništa više od toga. Šveđani nisu upali u klopku kao Danci i Mađari. Igrajući skandinavski brzi rukomet, sa rezultatom 41-22, su deklasirali ne toliko lošije Bjeloruse. Iako je gubila u prvom (13-15 ) Slovenija je u drugom poluvremenu ubrzala igru što je rezultiralo pogodnim situacijama za realizaciju sa krilnih pozicija i kontra napada. Hrvatska je, nešto teže nego očekivano, pobijedila Egipat. Najviše je problema imala u drugom poluvremenu sa plitkom 3-3 zonom sa kojom se nije susretala na ovom natjecanju.

                Utakmica Norveške i Makedonije je bila neizvjesna samo u prvom poluvremenu u kojem su Makedonci imali šansu i da se, rezultatski, bolje pozicioniraju od 10-12. Možda bi igra u napadu bila nešto stabilnija za makedonsku reprezentaciju da je igrao Mirkulovski ali teško da bi to presudilo u utakmici koju su Norvežani dobili isključivo igrom u obrani i jakom tranzicijom. Ta je obrana u drugom poluvremenu osim kontaktne dobila i na prostornoj agresivnosti koja joj je omogućila nekoliko ukradenih lopti na krajnjim pozicijama i istrčavanja kontra napada. Ovo je segment igre koji je “zatvorio“ utakmicu i poslao Makedonce kući.

1/4 FINALE

                Iako nijedna utakmica ¼ finala nije završila većom razlikom od 3 gola nisu sve bile tako izjednačene. Norveška je ponovila igru iz 1/8 finala i nadigrala Mađarsku u svakom segmentu igre. Mađarski je tim bio prespor a vjerojatno i preumoran da bi parirao ovakvoj Norveškoj.

Francuska i Švedska su odigrali najljepšu utakmicu ¼ finala. Vodstvo Švedske u prvom poluvremenu treba vezati uz vrlo pokretljiv napad i tranziciju obrane koja nije dozvoljavala Francuzima lake golove. U drugom je poluvremenu Švedska upala u „francusku crnu rupu“. U tom su periodu Francuzi napravili razliku od +5 golova koja se u konačnici pokazala nedostižna.

Slovenija nije pružila Kataru šansu za rukometno „nadmudrivanje“ kroz sporu igru. Veliki broj istrčanih kontra napada (čak 12) i visoki postotak realizacije (70%) držali su ekipu Katara na velikoj rezultatskoj udaljenosti. Opuštanje u zadnjem dijelu utakmice posljedica je spoznaje o ponovljenom povijesnom rezultatu. Slovenci (nakon Španjolske 2013.) opet imaju šansu da se bore za medalju na SP.

Hrvatska i Španjolska su odigrale neizvjesnu utakmicu ¼ finala. Iako su obje momčadi oscilirale tijekom igre ipak je Hrvatska bila čvršća i konkretnija. O „mekoći“ Španjolaca govori i samo jedno isključenje tijekom cijele utakmice (Hrvatska ih je imala 4). Kod Hrvatske treba napadački izdvojiti Luku Cindrića i Marka Mamića dok je obranu predvodio Željko MusaIvan Stevanović. Kod hrvatske se igre osjeća još rezerve i to je ono što najviše veseli pred polufinalni susret sa Norveškom.   

1/2 FINALE

                Bez obzira na emocije i ponos koji imamo obzirom da su 2 naše ekipe ušle u ½ finale SP, te utakmice treba pokušati sagledati maksimalno objektivno. Detalji koji mogu odrediti smjer utakmica prikazani su u tablicama i grafovima. Obzirom da su preuzeti sa službenih stranica SP-a, statistički podaci nisu 100% točni ali oslikavaju strukturu igre analiziranih ekipa.

 

HRVATSKA NORVEŠKA
Dob 26,3 god Visina 193 cm Dob 25,8 god Visina 193 cm
Obrana 6:0 i 5:1 Obrana 6:0
Najvažniji igrači Duvnjak, Cindrić Najvažniji igrači Sagosen, Johannessen
Vratar Stevanović Vratar Bergerud
Igra u napadu Duži organizirani napad

Igra 7 na 6

Igra u napadu Kraći organizirani napad
Moguća slabost Veliki broj rotacija

obrana-napad

Moguća slabost Isključenja

Tehničke greške

               

 

 

FRANCUSKA SLOVENIJA
Dob 28,6 god Visina 191 cm Dob 26 god Visina 191 cm
Obrana 6:0 Obrana 6:0
Najvažniji igrači Karabatić, Porte Najvažniji igrači Dolenec, Zarabec
Vratar Omeyer Vratar Skok
Igra u napadu Jednostavni kontrolirani napad Igra u napadu Brzi organizirani napad
Moguća slabost Trenersko neiskustvo Moguća slabost Nedostatak šuta sa 9m