KADA JE VREME ZA KRAJ? Generacije prolaze, priča je ista - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KADA JE VREME ZA KRAJ? Generacije prolaze, priča je ista

KADA JE VREME ZA KRAJ? Generacije prolaze, priča je ista

zika.bogdanovic
0 komentar

Biće to „tužno leto“ kao u pesmi Tome Zdravkovića. U isto vreme biće i spektakularno ako se u svojim poslednjim utakmicama u karijeri u projektovanom olimpijskom finalu dve najveće rukometne sile – Francuske i Danske, sretnu Nikola Karabatić i Mikel Hansen. Nešto što su ljudi želeli da vide na FIFA 2022 u Kataru koje je osvojio Lionel Mesi sa Argentinom i definitivno za mnoge rešio pitalicu zvanu „GOAT“ ispred Kristijana Ronalda.

Eventualni francusko-danski obračun biće i sudar dva čoveka koja nisu osvojila sve. Hansenu fali EHF Liga šampiona za koju ima šansu da je osvoji u poslednjoj sezoni u kojoj njegov Olborg juri vizu za Final4 preko Vesprema. Mikelova karijera trajaće tri godine kraće od Nikoline.

Hansen će se oprostiti pre 37. rođendana, Nikola sa punih 40. U  svetu rukometa se govori o trendu „dužeg igranja“, kao posledici većeg fokusa na zdravlje, kvalitetnijeg oporavka i savremenije medicine, a da li je to stvarno tako ako se porede generacije najboljih rukometaša od pre dve-tri decenije? Prema sledećim primerima, izgleda baš i da nema velike razlike.

Čuveni Tijeri Omejer se oprostio sa 43 u dresu Pari Sen Žermena baš kada i njegov idol, legenda osamdesetih i devedesetih, Mirko Bašić. Dok 43 je gurao i legendarni Rus Andrej Lavrov, koji je u Atini 2004 kao 42-godišnjak osvojio i poslednju olimpijsku medalju. Još jedan iz generacije šestdesetih, Tomas Svenson branio je do 44, a čuveni Dejan Perić je stao u Celju sa 43. Predstavnik generacije s kraja sedamdesetih, Arpad Šterbik, svoj poslednji nastup u Vespremu imao je 2020. sa 41.

Fantastični Nemac Uve Genshajmer karijeru će završiti narednog leta sa 38. Tri decenije ranije, preteča Genshajmera, Mile Isaković, okačio je patike o klin kao tridesetpetogodišnjak. Čuveni Rus Eduard Kokšarov, dugo godina neprikosnoven u EHF Ligi šampiona u dresu Celja PL, penzionisao se sa 38 kao igrač Čehovskih Medveda. Njegov zemljak Timur Dibirov, nastaviće da igra najmanje do 42, s obzirom na produžetak saradnje sa Zagrebom do 2025. Stefan Krečmar se, slično Isakoviću, penzionisao sa 34, dok je Islanđanin Gudjon Valur Sigurdson „gazio“ do 41.

Momir Ilić se penzionisao sa 38, telo njegovog saigrača iz Kila, Filipa Jihe, izdržalo je do 35-te. Karijera Veselina Vujovića trajala je godinu dana kraće, do 34-te. Nenad Peruničić je poslednju sezonu u podgoričkoj Budućnosti završio sa 38, a čuveni Šveđanin iz te ere, Stefan Levgren, rekao je „zbogom“ sa 39. Čuveni Švajcarac Endi Šmid završio je u 41-oj, a Ivano Balić je razdužio opremu u Veclaru kao tridesetšestogodišnjak. Njegov uzor, legenda devedesetih, Džekson Ričardson trajao je do 39 uz jedan kratak izlet posle toga u Rajn Nekar Leven. Isti je slučaj sa Talantom Dušebaevom. Godinu dana kraće, do 38 igrao je slovenački dirigent Uroš Zorman.

Kiril Lazarov, makedonska gol-mašina i najboljih strelac EHF Lige šampiona svih vremena, igrao je u Nantu do 42. Godinu dana mlađi Laslo Nađ stao je sa 38 u dresu Vesprema. Sa 42 se od rukometa oprostio i legendarni Zlatko Saračević 2003. godine. Iz Saračeve ere, čuveni Šveđanin Stafan Olson takođe je igrao do 42. Razlike u pogledu kraja karijere u odnosu na generacije, praktično i da nema. Čuveni Poljak Marcin Lijevski je karijeru završio sa 38, a Marko Vujin sa 37, kao i Petar Metličić.

Špansko desno krilo, dugogodišnji kapiten Barselone, Viktor Tomas, morao je da stane zbog problema sa srcem sa 35. Atraktivni Lik Abalo proslavio je 39. rođendan u dresu japanskog Zikstara pre nego je završio karijeru. Lase Svan Hansen se penzionisao sa 39. Irfan Smajlagić se penzionisao u Francuskoj u sezoni kada je proslavio 41. rođendan. Mirza Džomba je rekao „dosta je“ sa 34. Žikica Milosavljević je poslednju sezonu u dresu Metaloplastike odigrao sa 42.

Što se tiče pivotmena, Dragan Škrbić se oprostio na „Nou Kampu“ sa 40. Četrnaest godina mlađi Bjarte Mirhol imao je 40 kada je prihvatio „last dance“ sa Kilom na Final4 2022 u Kelnu. Igor Vori je stao u Zagrebu sa 39, a tri godine kasnije se na kratko reaktivirao u Berlinu.  Rusk0-ukrajinski džin Andrej Šćepkin je gurao do 43. Žulen Aginagalde se vratio kući u Bidasou i penzionisao sa 41. Sa 41 je karijeru završio u matičnom Redbergslidsu i čuveni „poštar“ Magnus Vislander, po povratku iz Kila. Čuveni Bertran Bobo Žil završio je karijeru sa 37 u Šamberiju. Veselin Vuković, zvezda osamdesetih, stavio je tačku na karijeru 1993. godine sa 35 u dresu Barselone.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball