KOLUMNA Dr. Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači (3) - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA Dr. Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači (3)

KOLUMNA Dr. Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači (3)

zika.bogdanovic
0 komentar

Završen je prvi krug i pravo takmičenje tek počinje. U 60 odigranih utakmica nije bilo mnogo rezultatskih iznenađenja. U ždrijebu 1/8 finala našle su se samo 3 neeuropske ekipe: Brazil, Egipat i Katar. Obzirom na svoje protivnike, sva 3 tima će teško izboriti prolaz prema borbi za medalje (Brazil – Španjolska, Egipat – Hrvatska, Katar – Njemačka). Jedina europska ekipa koja nije otišla u drugi krug takmičenja je Poljska. Talant Dujshebaev je došao na SP sa relativno mladom ekipom (25,2 godina) sastavljenom od igrača koji igraju isključivo u poljskim klubovima. Loš plasman je vjerojatno posljedica toga što igrači u svojim klubovima nisu nositelji igre i imaju premalo odigranih međunarodnih utakmica (27,5 utakmica).

Iznenađenja nije bilo ni u taktičkom pogledu. Sve su se ekipe dominantno branile 6:0 zonom. U svrhu razbijanja ritma protivnika samo su Hrvatska, Makedonija, Brazil i Španjolska koristili 5:1 obranu. Drugih sustavnih zona nije bilo moguće vidjeti.

Očekivano, skandinavske su ekipe dominirale u tranziciji napada. Iz te faze igre, Island je postizao 8,8, a Norveška i Švedska 8,6 golova po utakmici. Najviše golova po utakmici postizale su ekipe Švedske (32,4), Španjolske (32), Njemačke (31,8) te Danske (31,4) i Norveške (31).

Ukupno gledajući, najkonzistentniji su bili Francuzi. Imponira njihov neprestan pritisak na protivnika koji kreće sa čvrstom obranom te se prenosi kroz sve faze tranzicije napada. Napad im je vrlo učinkovit (66%) a najveća im je snaga igračka širina u šutu izvan 9 metara. Osim Francuske, a obzirom na prikazanu igru, opravdano je u borbi za medalje očekivati  Dansku, Njemačku i Španjolsku. Švedska je najmlađa reprezentacija SP-a (24,6 godina) koja je promjenom trenera ali i velikog broja igrača prikazala vrlo kvalitetan i lijep rukomet. Ipak, rukometna povijest nas uči kako to nije dovoljno za ostvarivanje velikih rezultata. Dobar dojam je ostavila i reprezentacija Norveške koja je svoju snagu pokazala u igri protiv Francuske (izgubila 28-31). Sve ostale protivnike u grupi je doslovno deklasirala stoga će, od svih balkanskih ekipa, Makedonija imati najzahtjevnijeg protivnika.

Kolumna Dr. Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači (2)

EX-YU TIMOVI

Sa 3 uzastopne pobjede Slovenija je prvenstvo otvorila odlično. Utakmice protiv Islanda a posebno protiv Makedonije prezentirale su slovenski rukomet u najboljem mogućem svijetlu. Ova je reprezentacija prirast rezultata ostvarivala viškom trčanja i postizanjem golova iz kontra napada. Utakmica protiv Tunisa pokazala je moguće posljedice lošije angažiranosti slovenskih igrača dok se u utakmici protiv Španjolske vidjelo koliko nedostatak vanjskog šuta može utjecati na igru i negativni rezultat. U 1/8 finala čeka ih iskusna reprezentacija Rusije (29,1 godina). U toj utakmici prednost je na strani Slovenije obzirom dob (26 godina) i na bolju igru u obrani. Ključ utakmice će biti zaustaviti motor ruske momčadi Dimitrija Zhitnikova kao i neprestani pritisak u tranziciji napada jer ruska momčad često mijenja 2 obrambena specijalista.

                Makedonija je grupnu fazu završila sa 2 pobjede, 2 poraza  i 1 neriješenim rezultatom. Igra joj se temelji na čvrstoj 6:0 obrani i kontroliranom pozicijskom napadu kojeg zajedno vode Mirkulovski i Lazarov. Dobru prezentaciju 7 na 6 vidjeli smo u prvom poluvremenu utakmice protiv Španjolske. Osmina finala namjerila ih je na vrlo čvrste Norvežane. To je selekcija koja postiže 31 gol po utakmici i koja će pokušati igru maksimalno ubrzati. Postižu 8,6 golova iz kontra napada i slabljenje tog segmenta njihove igre jedan je od prioriteta Line Červara. Drugi je svakako zaustavljanje vanjskog šuta, posebno mladog Sandera Sagosena.

                Iako je pobijedila 4 od 5 utakmica, Hrvatska je pala na zadnjem testu u utakmici protiv Njemačke. Njemačka obrana, sa odličnim vratarom Wolfom, bila je prečvrsta za hrvatski napad. Dojam je da ova reprezentacija može igrati bolje, poglavito obranu 5:1 i pozicijski napad. Sljedeći protivnik je Egipat. Selekcija ispod ranga Hrvatske ali nipošto za podcjenjivanje. Radi se o mlađoj ekipi (26,2 godina) koja ne igra posebno brz rukomet a čija je najveća snaga fanatična igra u obrani. Igrač na kojeg treba posebno obratiti pažnju je El-Ahmar. Podjednako je neugodan u šutu sa podloge koliko i u promjeni pravca kretanja.

Kolumna Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači

„FAVORITI“ 1/8 FINALA

                Favoriti 1/8 finala istaknuti su masnim slovima:

NORVEŠKA – MAKEDONIJA / FRANCUSKA – ISLAND / RUSIJA – SLOVENIJA / BRAZIL –ŠPANJOLSKA / EGIPAT-HRVATSKA / KATAR – NJEMAČKA / ŠVEDSKA – BJELORUSIJA / DANSKA – MAĐARSKA

Ipak, treba biti oprezan kod prognoziranja rezultata jer svaka ekipa ima neku svoju računicu i traži svoju šansu. Vremena za detaljne pripreme baš i nema ali dnevna forma, posebna motivacija i nacionalni naboj mogu dati dodatni impuls igračima i podići ih na nivo veći od onog koji imaju u klubovima. Nadajmo se lijepom rukometu, bez sudačkih ekshibicija, i pokojem iznenađenju jer:

„…u jednoj je utakmici sve moguće…“

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball