KOLUMNA Žike Bogdanovića: Javi Đuri da blokira aerodrom - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA Žike Bogdanovića: Javi Đuri da blokira aerodrom

KOLUMNA Žike Bogdanovića: Javi Đuri da blokira aerodrom

zika.bogdanovic
0 komentar

Poruka sa Instagrama glasi. Zbog kršenja autorskih prava sve aktivnosti na stranicama Balkan-Handball.com i Handball-Planet.com suspendovane su do 26.1. Video koji je postao viralan, a vezan je za sudijske greške na meču Nemačke i Danske, najviše je smetao na našim stranicama. Ne znam da li to da razumem kao pohvalu od strane nosilaca media prava, s obzirom da Instagram još uvek kao kanal komunikacije smatramo sekundarnim u odnosu na Fejsbuk. Video je uklonjen, prvi put da se tako nešto desi, ali blokada u trajanju od pet dana!? E, to je već viša matematika dostojna paranoje Ilije Čvorovića.

A pre desetak dana se šetam po Bebel placu u Berlinu i razmišljam nešto kako svet ovo mesto ne pamti ni po čemu drugom nego po 1933. kada su na njemu spaljivanje knjige koje nacistima nisu bili po volji. Ogroman prazan prostor između biblioteke i zgrade državne Opere, a na onoj vetrometini se turisti okupljaju samo na jednom parčetu, gde umesto pločnika stoji staklo, a ispod njega u zemlji prazne police za knige kao simbol. Odmah zatim pomislim, šta bi to Berlin ponudio turistima da nije bilo Sovjeta na Aleksandar placu 40 godina? Svi suveniri su isti, da li je parče zida u pitanju, replika trabanta ili fotografija čuvenog francuskog poljupca Brežnjeva i Honekera. Veliki narodi zarađuju na istoriji, bez obzira na kojoj strani su bili…

Došli smo do velike završnice. Da li su Francuzi sami izabrali kada će i gde sačekati Dance? Zaverenici kažu, bolje u Hamburgu pred 10.000 Nemaca, nego u Herningu pred 15.000 Danaca. Logično, bez želje da se umanji pobeda Hrvatske na oproštaju od Kelna i još više rasrdi Lino Červar, koji je kao i svaki genijalac, išao od sjaja do očaja u ovih nekoliko dana.

Francuska je najbolja reprezentacija na svetu, ali ne stavljam novac ni na koga. U ovim mečevima golmani su ti koji odnose prevagu, a Dinara više ne brani Tjeri Omeje. Šveđani su stavili u džep Mikela Hansena, ali ni to nije bilo dovoljno. Istorijski je trenutak da Danci osvoje jedino zlato koje im nedostaje. Ništa manje bitno neće biti ni novo francusko finale, dokaz da se može bez Omejea, Narsisa, Soraindoa, sa epizodama Gigua i Karabatića.

IHF je prošle godine prekinuo svoj izbor za najboljeg rukometaša planete, ali su se novinari svih zemalja udružili u projektu Handball-Planet.com da svetu obnaroduju da je najbolji u 2018. godini bio Sander Sagosen. Sada je na 23-godišnjem Norvežaninu da pokaže to! Večeras. Najveći igrači igraju najveće utakmice. Godinama je to mogao da gleda i uči od Nikole Karabatića. Torbjorn Bergerud ih je vodio do prošlog finala u Bersiju. Iako ga je Benjamin Burić u Flensburgu vratio na fabrička podešavanja, Norvežanin je i dalje jak adut svog nacionalnog tima.

Nemci? Napravili su veliki posao. Igraće na batini Vinčeka i Pekelera i inspiraciji golmana. Imaće tribine iza sebe, a tu su i čuveni češki mađioničari Horaček i Novotni, ako zatreba. Nadamo se svi da je ovo suviše velika scena za takve trikove.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball