Hrvatska srušila Srbiju i poslala je na rub eliminacije! - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaEHF EURO 2020 - ŽENE Hrvatska srušila Srbiju i poslala je na rub eliminacije!

Hrvatska srušila Srbiju i poslala je na rub eliminacije!

Marko Marjanović
0 komentar

Potpuno senzacionalno, reprezentacija Hrvatske završila je prvi deo Evropsko prvenstva sa sve tri pobede. Nakon Mađarske i Holandije, izabranice Nenada Šoštarića savladale su i Srbiju 25:24 (14:14). Hrvatska nosi maksimalan broj bodova u narednu fazu, dok je Srbija na rubu eliminacije, jer zavisi od ishoda meča Holandija-Mađarska, u kojem joj odgovara remi ili pobeda Mađarica. U tom slučaju Srpkinje bi prošle, ali sa 0 bodova.

Odlučila je dobra odbrana Hrvatske i kriminalan napad Srbije u poslednjih 14 minuta utakmice, tokom kojeg je dala samo jedan gol. Ostalo je 19 sekundi da se proba do boda, ali nije uspela ni da šutira.se nije ni šutiralo. Iako je najvećim delom meča delovalo da je Srbija bliže pobedi, napad ove reprezentacije delovao je kao omađijan u završnici, dobrim delom i zbog energične odbrane srčanih Hrvatica, u trenucima kada je ona bila najneophodnija.

SRBIJA-HRVATSKA 24:25 (14:14)

SRBIJA: Risović, Tomašević – Radosavljević 2, Krpež-Šlezak 5, Milojević, Trifunović 3, Lavko 4, Agbaba, Nikolić, Janjušević, Pop-Lazić 3, Radojević, Jovović, Stoiljković 4, Liščević 3

HRVATSKA: Besen, Pijević – P.Posavec 1, Krsnik 6, S. Posavec 2, Mićijević 5, L. Kalaus 4, D. Kalaus, Ježić, Japundža, Simara, Debelić 2, Mamić 3, Vidak, Blažević 1, Prkačin 1

Semafor: 1:0, 1:2, 4:3, 4:6, 6:8, 13:9, 14:15, 16:18, 17:19, 20:19, 23:21, 23:25

Nakon rezultatske klackalice na samom početku, Hrvatska serijom od tri gola u nizu stiže do plus dva, zahvaljujući Tei Pijević na golu koja je uhvatila dve „žive“ lopte u ranoj fazi i time poljuljala samopouzdanje protivničkim šuterima. Visoka Ćamila Mićijević i spretna Dora Krsnik takođe su pravile razliku u prvoj četvrtini utakmice, ali se u drugom delu prvgo poluvremena sve promenilo – Srbija je zategla odbranu, Tomašević je odbranila par lopti, a Krpež-Šlezak i Lavko inicirale su seriju 7:1, kojom su Srpkinje stekle plus četiri. 

Nakon udaranja Jelene Lavko po licu, Andrea Simara zaradila je direktan crveni karton, što je dodatno produbilo krizu u hrvatskoj igri, međutim, umesto da završi najveći deo posla i odvoji se na još opipljiviju razliku, Srbija ne da nije iskoristila ponuđenu priliku, već je serijom grešaka probudila uspavanog protivnika i dozvolila mu da finišira serijom 4:0 i ode na odmor u egalu.

Sestre Posavec su se razigrale u napadu, a Srbija izgubila tri lopte za redom, pa je Hrvatska povela sa 18:16. Čim su povratile koncentraciju, izabranice Ljubomira Obradovića povratile su i prednost, koja je nakon sedmerca sigurne Jelene Ttrifunović iznosila 23:21. Ali ponovo Srbija puca sebi u nogu – sa igračem više ne uspeva da postigne gol, Liščević promašuje sedmerac, a Janjušević pravi isključenje na drugoj strani. Nakon izgubljene lopte, isto čini i Jelena Lavko, ali Hrvatska gubi loptu sa dve igračice više, na ulasku u poslednjih 10 minuta. 

Mićijević pogađa za 23:23, a nakon pet minuta agonije pred oba gola i za 24:23. Srpkinjama su se potpuno vezale ruke kada je bilo najvažnije, nisu mogle ni da šutnu na gol, a kontra Mamićeve dovodi Hrvatsku do 25:23, tri minuta pre kraja. Veštačko disanje Srbiji daje Larisa Kalaus nesmotrenim faulom za dva minuta. Period od 13 minuta bez postignutog gola, prekida Pop-Lazić, 25:24. 

Odbranila je Tomašević 60 sekundi pre kraja, ali su njene saigračice u pokušaju kontre bacile loptu Mićijević u ruke. Krsnik promašuje i Srbija ipak dobija napad za bod. Ostalo je 19 sekundi nakon tajm-auta, ali se ruke nisu odvezale, Liščević je tri sekunde pre kraja pokušala pas na pivotmena, koji nije stigao tamo gde je namenjen.

 

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball