Jovana Risović: Ne mogu biti skromna, stvarno mislim da možemo do polufinala – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Jovana Risović: Ne mogu biti skromna, stvarno mislim da možemo do polufinala

Copyrights: Stephane Pillaud

Ženska reprezentacija Srbije nastavlja sa pripremama za Evropsko prvenstvo koje će se od trećeg do 20. decembra održati u Danskoj. Sastav selektora Ljubomira Obradovića trenira i analizira rivale u centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, želeći da nadoknadi propušteno, s obzirom da su devojke zbog pandemije korona virusa poslednju utakmicu odigrale u borbi za peto mesto sa Crnom Gorom pre 11 i po meseci na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Dugogodišnja članica nacionalnog tima u paru sa Katarinom Tomašević, golman ljubljanskog Krima Jovana Risović, stigla je na pripreme posle odlične jeseni na golu nekadašnjeg osvajača EHF Lige šampiona.

  • Zadovoljna sam, pre svega, zato što smo sve koje smo započele pripreme zdrave. Već se spremamo za utakmice, radimo na taktici za utakmicu sa Holandijom. Neke od devojaka su ovde došle bez treninga, praktično iz karantina, pa je prvih dana bilo lakše, jer sve mora da se uzme u obzir zbog ovog ludog vremena u kome živimo. Trener Ljuba sve to lepo skockao. Sada se spremamo punom parom za Holandiju. Odigrale smo sinoć i na dva gola. Razmišljamo o njima.

Mnogo devojaka je imalo problema sa virusom širom Evrope, prekidan je trenažni proces. Ni tebe to nije mimoišlo.

  • Imala sam na početku sezone. Sada ne znam da li je to sreća u nesreći. Posle sam radila maksimalno, trenirala i igrala utakmice. Nadam se da ću formu iz kluba preneti na reprezentaciju.

Antitela su tu…

  • Jesu, ali važno je da se čovek pazi. Malo toga znamo o tome kako se prenosi i ko koga može da zarazi.

Od 2012. godine na gol-liniji reprezentacije je tandem Katarina Tomašević – Jovana Risović. Kako gledaš na dugogodišnju saradnju sa Kaćom koja je svoje najbolje momente doživela na Svetskom prvenstvu 2013 u Beogradu?

  • Dugo smo zajedno, sjajno se slažemo. Ušla sam u reprezentaciju jako mlada i mnogo toga me je naučila. Učila sam, a učim i danas. Imamo dobru atmosferu, slažemo se i dogovaramo oko svega. Kada god zatreba pomoć, na terenu ili van njega, tu smo jedna za drugu. I da se zamenimo, i da se ne menjamo, uvek nađemo dogovor.

Bila si deo jedne generacija koja je napravila istorijski rezultat u Beogradu osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2013. Da li se u ovih par meseci do Tokija može očekivati jedan novi vrhunac?

  • Iskreno mislim da imamo veliku šansu. Mnogo mi je žao što odmah posle Japana nismo odigrale kvalifikacije za Olimpijske Igre u martu, jer smo imale toliko samopouzdanja posle Svetskog prvenstva gde smo ostvarile lep rezultat. Žao mi je, ali sada imamo šansu da nastavimo tamo gde smo stale. Imamo velike šanse da ostvarmo lep rezultat što je samo uvertira za ono što nas čeka u martu. Ne mogu da budem skromna, stvarno mislim da možemo da doguramo do polufinala.

Holanđanke su stare poznanice. Koliko će im nedostajati Estavana Polman, najbolja igračica SP 2019, koja je povredila ligamente kolena i nećemo je gledati do kraja sezone.

  • Dosta su slabije bez Polman. One imaju sistem, ali je ona motor, povlači sve, namešta, šutira, proigrava. Sve je kretalo od nje. Gledali smo par utakmica bez nje, mislim da su dosta oslabljene, ali nisu za potceniti jer su svetske šampionke, osvajačice toliko medalja. Ove godine možemo da se nosimo sa njima. Mađarice, kompletne ili ne, igrale smo u Koreji sa njima pred Japan. Možemo da igramo. Hrvatska će biti bez pet ključnih igračica. Smatram da možemo da prenesemo neke bodove u glavnu fazu takmičenja.

Prvenstvo sa reprezentacijama koje neće biti u najjačim sastavima, opasnošću od virusa, bez publike i u specifičnim uslovima „balona“ u kome će se živeti narednih par nedelja. Ko su favoriti za vrh?

  • Jako je teško prognozirati. U Pazovi se navikavamo na karantinske uslove, jer stvarno nigde ne izlazimo. Što se tiče favorita, mnogo je ujednačenih ekipa približnih kvaliteta. Igraće se bez publike, nijanse će odlučivati, ali i faktor sreće. Biće ovo najzanimljivije Prvenstvo do sada – jasna je Jovana Risović.

Reprezentacija put Danske kreće prvog decembra. Prvi meč sa Holandijom na programu je 4.12 od 20.30 časova.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *