Presek stanja nakon 2. kola: Sedam reprezentacija već obezbedilo drugi krug - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2024 Presek stanja nakon 2. kola: Sedam reprezentacija već obezbedilo drugi krug

Presek stanja nakon 2. kola: Sedam reprezentacija već obezbedilo drugi krug

Evo kako stoje stvari u svim grupama pred poslednje kolo.

Marko Marjanović
0 komentar

Nakon 2. kola preliminarnog dela takmičenja na EHF Euro 2024 u Nemačkoj, plasman u narednu fazu obezbedilo je sedam selekcija: Nemačka, Mađarska, Slovenija, Švedska, Holandija, Danska i Portugal.

Švedska-Holandija i Danska-Potugal boriće se u trećem kolu za prenos bodova u drugi krug. Slovenci protiv Norveške i Nemci protiv Francuza imaće isti motiv, s tim što eventualnim pobedama, uz poklapanje rezultata drugog meča, mogu i da eliminišu ove supersile sa takmičenja.

Uz finansijski momenat (50.000 evra za maksimalan broj bodova u prvoj fazi), motiv Nemaca u ponedeljak biće i eventualna eliminacija ljutih rivala Francuza. „Trikolorima“ prete Švajcarci, koji bi uz ubedljiv trijumf nad Makedonijom i pobedu Nemačke mogli da prođu dalje. Imali bi u tom slučaju tri boda kao i Francuska, pa bi odlučivala gol razlika.

Endi Šmid i drugovi izgubili su 27:14 od Nemačke prvog dana takmičenja, dok je Francuska dobila Makedoniju dobila Makedoniju sa 39:29.

Dakle, Francuzi su na +10, a Švajcarci na -13. Deluje mnogo, ali nije nedostižno.

U slučaju da Francuska dobije Nemačku, nosi dva boda u drugi krug, a domaćin nijedan. U slučaju remija, obe reprezentacije nose po bod.

Ako Slovenija pobedi Norvešku nosi dva boda u drugi krug. Ako pritom Farska Ostrva pobede Poljsku, imaće isti broj bodova kao i skandinavska selekcija, pa će odlučiti gol razlika. Podsetimo, Farani su izgubili od Slovenije 32:29, a potom remizirali sa Norveškom.

Norveška je pre tog remija pobedila Poljsku 32:21, tako da ima +11, u odnosu na minus tri Farana. Ukoliko Norveška pobedi Sloveniju, otići će u narednu fazu sa dva, a Slovenija sa nula bodova.

U grupi B, Hrvatska je zakomplikovala stvari remijem sa Austrijom, ali i bod sa Rumunima joj garantuje prolaz dalje, uz činjenicu da će preneti maksimalan broj bodova ako Španci pobede Austriju. Ako Austrija izbori makar remi sa „Furijom“ proći će dalje i preneti jedan bod, koliko i Hrvatska.

Srbija se uzda u trijumf nad Crnom Gorom i pobedu Mađarske nad Islandom. Mađari su sigurni u narednoj fazi sa četiri poena, ali sa Islandom igraju za prenos bodova. Ukoliko pobede, nose dva, ako remiziraju nose jedan.

Island je u sličnoj situaciji – pobeda znači prenos dva boda, remi znači prenos jednog boda, a poraz nula bodova ili čak eliminaciju, ako Srbija pobedi Crnu Goru sa više od gola razlike.

Ukoliko se desi da i Srbija i Mađarska pobede minimalnom razlikom, u relaciji Srbija-Island došlo bi do istog broja bodova i identične gol razlike (nula), pa bi u drugi krug  (bez bodova) prošla reprezentacija koja je postigla veći broj pogodaka.

Crna Gora nema šansu da prođe dalje, ali i te kako ima motiv, pošto joj pobeda nad Srbijom garantuje povlašćen položaj u baražu za naredno Svetsko prvenstvo koje se januara 2024. igra u Danskoj, Norveškoj i Hrvatskoj.

Mečevi poslednjeg kola grupa D, E i F igraju se u ponedeljak. Poslednji susreti u grupama A,B i C, na programu su u utorak.

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

Standings provided by Sofascore

U drugom krugu se u Grupi I ukrštaju po dve najbolje plasirane reprezentacije iz grupa A,B i C. Svoje mečeve glavne runde igraće pod svodovima „Lankses arene“ u Kelnu.

Šest selekcija iz grupa D, E i F, srešće se u Hamburgu („O2 arena“). Po dve najbolje reprezentacije iz novoformiranih skupova plasiraće se u polufinale.

Domaćin završnice šampionata biće Keln.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball