Balkan-Handball.com

A u Malmeu, muk…Portugalci održali čas rukometa Šveđanima

Možda je Portugal došao bez najveće zvezde, Duartea, ali Portugalci su na Evropsko prvenstvo došli kao tim! Ali ne kao svaki drugi tim, već kao tim koji može da igra sa svima i svakoga da pobedi. Kao što je rečeno u naslovu, selekcija koju sa klupe predvodi Paulo Santos održala je rukometni čas Šveđanima u srcu njihove zemlje. Plesali su po terenu u napadu, a agresivnom odbranom razbili Švedsku i pokazali svima da pobeda protiv Francuske nije puka slučajnost. Već da Portugal živi svoj san. Svaki čovek, od doktora Augusta Rokse, preko trenera Paula Fidalga, do selektora Paula Santosa i najvećih protagonista uspeha igrača ostavili su srce na terenu(i pored njega) i na kraju slavili! Videlo se na licima svih njih koliko im znači ovaj uspeh i to daje pravu draž to je ono što rukomet nosi!

Portugal – Švedska 35:25(15:12)

Malmo Arena

Sudije: Matija Gubica (CRO) / Boris Milošević (CRO)

Portugal: Portela 1, Ferraz 6, Martins 2, Moreira, Silva 6, Salina 3, Rocha 2, Borhes, Branquinho 3, Cavalcanti, Areia 4, Antunes, Frade 2, Magalhaes 6, Quintana 11 odbrana, Gomes 2 odbrane.

Švedska:Darj, Henningsson, Thurin 1, Tollbring 3, Pettersson 4, Jeppsson 3, Pellas, Gottfridson 2, Arnesson 2, Nilsson A. 4, Nielsen, Ekdahl du Rietz 3, Chrintz, Nilsson L. 3, Palicka 4 odbrane, Appelgren 3 odbrane.

Semafor: 2:0(5.), 4:4(10.), 9:7(15.), 12:10(20.), 14:10(25.), 15:12(30.), 19:15(35.), 21:17(40.), 25:18(45.), 29:20(50.), 31:21(55.), 35:24(60.).

Portugal je bolje počeo meč, pošto su poveli 2:0 u petom minutu. Kao da je skandal sa opijanjem Šveđana, uticao na samopouzdanje. Ipak ubrzo su se momci u žutim dresovima probudili i zaigrali kako znaju. Bili su dobri i golmani u uvodnim momentima meča, pa je svima bilo jasno da nas očekuje fantastična utakmica.

Koriste Šveđani isključenje, Aleksisa Borhesa i dolaze u prednost prvi put na meču u 13. minutu. Nakon toga Švedska dobija isključenje, te Portugal opet vodi, bilo je 9:7. Nastavio je Kintana da briljira na golu i tako dao svojim igrali priliku da odu na +3, a Portela to koristi! Morao je selektor Švedske, Kristijan Anderson da traži tajmaut. Plesali su Portugalci po terenu i konstantnim ukrštanjima razbijali odbranu Švedske. Stub odbrane, Borhes je zaradio drugo isključenje već posle osamnaest minuta, predstavljalo je to veliki problem sa Pereirinu selekciju.

Opet su Šveđani iskoristili brojčanu prednost i vratili se na samo gol zaostatka. Na gol je stao Andreas Palička, golman sa najviše odbrana u dosadašnjem delu prvenstva. Ušao je na crtu za Portugal, igrač koji će naslediti Sorendoa u Barseloni, Frade i odmah je postigao gol pa su Portugalci opet otišli na tri gola razlike. Agresivnom odbranom ubijao je Portugal napad Švedske. Novo isključenje za Portugalce, koji su već bili u problemu zbog Borhesa. Najbolje se snalazi Andreas Nilson koji sa dva gola smanjuje prednost na dva razlike – 14:12. Ponovo su zaradili isključenje Portugalci, ovoga puta Frade. Ipak Kintana je briljirao na golu pa Šveđani umesto da smanje prednost, ponovo pali na tri gola zaostatka, tim rezultatom otišlo se i na odmor!

Ponovo su Portugalci bolje otvorili poluvreme, osetili su nesigurnost Švedske i zaigrali sa sedam igrača u napadu bez golmana. Rizik se isplatio pa su opet otišli na najvećih četiri razlike. Nisi dozvolili domaćinu da priđu, rotirao je Anderson, tražio je ekipu koja može da probije granitnu portugalsku odbranu, ali jednostavno nije išlo. Ređale su se greške Šveđana, a rasla je prednost Portugalaca! Bio je 42. minut, kada Silva donosi šest golova prednosti svojoj ekipi. Ni tajmaut nije mnogo pomogao, već su u sledećem napadu Portugalci otišli na sedam razlike. Kokica koju je bacio Magalaeš na deset minuta značila je kraj za Švedsku na ovoj utakmici i znatno umanjene šanse za polufinale! Na samo pet minuta do kraja Portugal je imao deset golova prednosti, a na licu jednog dečaka videle su se suze…suze koje znače kraj za Švedsku. Na kraju velikih deset razlike – 35:25!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *