Propuštena šansa u finišu: Srbija poražena od Nemačke - Balkan-Handball.com
Naslovna SP 2023 Propuštena šansa u finišu: Srbija poražena od Nemačke

Propuštena šansa u finišu: Srbija poražena od Nemačke

Marko Marjanović
0 komentar

Reprezentacija Srbija doživela je prvi poraz na 28. Svetskom prvenstvu. U okviru drugog kola Grupe E, Nemačka je u Katovicama bila bolja 34:33 (19:17).

Srbija je odigrala napadački vrhunsku utakmicu, skoro kao Nemačka. Tek u poslednjih 15 minuta je defanziva je došla do neophodnog nivoa, ali je u završnici protivnički golman Birlem zaustavio nekoliko zicera i obezbedio pobedu Nemačkoj.

Čitavim tokom meča „Orlovi“ su bili zaostatku, od jednog do pet golova razlike. Odbrana je uspela da dođe na svoje tek u poslednjih 15 minuta, ali je tada na scenu stupio Birlem. Četiri zicera za prilazak na minus jedan, Srbija nije iskoristila, pa je poraz bio neminovan. Gol Orbovića za 34:33, došao je prekasno, deset sekundi pre kraja.

Sjajne partije Kukića, Dodića, Orbovića, odličan napad tokom 60 minuta, nije valorizovan ni bodom. Srbija je bila u egalu na 0:0 i 5:5, Nemačka je sve vreme vodila. Propustili su momci u belim dresovima previše šansi u finišu…

SRBIJA-NEMAČKA   (17:19) 33:34

SRBIJA: Bomaštar 4 odbrane, Cupara 4 odbrane – N. Ilić 5, V. Ilić, Kukić 7, Dodić 1, Đorđić 2, Borzaš 1, Milosavljević 2, Orbović 5, Vejin, Radivojević 5, Vorkapić, Abutović, Marsenić 2, Pešmalbek 3

NEMAČKA: Volf 2 odbrane, Birlem 9 odbrana – Knor 4, Mertens 7, Štajnert 3, Hefner 4, Gola 6, Kolbaher 4, Veber 2, Grecki 1, Damke, Druks, Ernst, Koster 3, Embenge, Vicke

Sedmerci: Srbija 4/5, Nemačka 1/1

Isključenja: Srbija 4 minuta, Nemačka 4 minuta

Van svih očekivanja i predikcija, na obe strane su napadi bili ubedljivo dominantniji od odbrane, o čemu najbolje svedoči statističli presek iz 15. minuta – Nemačka 10/10 u šutu uz dve izgubljene lopte i dve odbrane golmana, Srbija devet golova, jedna dtativa i nula odbrana golmana.

Nemci su imali 9:6, pa 13:10 u 18. minutu, jer je kažnjavala svaki propust protivnika. Srpski napad predvođen Kukićem, Đorđićem i Orbovićem delovao je odlično, ali je u odbrani, koja nije imala podršku golmana, jako škripala.  Čak i kada je delovalo da će 6-0 zona uspeti da izdrži, sledile su individualne greške, odnosno ispadanja u igri 1 na 1.

Sve vreme se činilo da će se Srbija vratiti u egal, možda i preokrenuti kada bi se odbrana malo podigla, ali se to jednostavno nije dešavalo. Nekada lakše, nekada teže, ali su Knor, Veber i Hefner svaki put pronašli rešenje i put do gola. 

Deset minuta pre odlaska na odmor, oba selektora su promešala karte, ušli su novi igrači, a i tu su se Nemci bolje snašli. Borzaš ishitreno šutira, a Knor kažnjava za 15:11, savladavši Bomašatara koji je u međuvremenu zamenio Cuparu. Tajm-aut Đerone u 22. minutu. Srbija još nema golmansku intervenciju, a španski stručnjak naređuje promenu zone na 5-1, kao što je dva minuta ranije učinio i Gislason.

Pešmlabek je bio najistureniji, opet su rivali probili, ali Bomaštar napokon odbranio Goli zicer. Međutim, jako skupa je bila ta situacija, jer je Predrag Vejin zgazio na nogu protivnika, povredio skočni zglob toliko da je u suzama iznet sa terena. Srbija ostaje sa Orbovićem kao jedinim desnim bekom, što je značilo da će ga Milosavljević promeniti u odbrani.

Usledila je još jedna odbrana Bomaštara, ali su njegovi saigrači ispustili dve prilike da priđu na minus dva, pa je Gola pogodio za 16:12. Međutim, Bomaštar treći put brani, a Borzaš smanjuje na 16:14. 

Ali ni dublja zona Srbije nije zaustavila Nemačku. Štajnert je bio još bolji od Hefnera na desnom beku, igralo se gol za gol čak i u prvoj situaciji kada je Srbija imala igrača više. Radivojević nepogrešiv sa desnog krila, napad na visokom nivou ostavio je „Orlove“ u životu uprkos očajnoj odbrani – 19:17 na poluvremenu.

 

Dobra okolnost za Srbije bila je prvi napad u drugom poluvremenu, i to sa igračem više, ali je Birlem zaustavio brzoplet šut Đorđića. Gola je lako kaznio na drugoj strani, ali je jedna odbrana Bomaštara povukla Srbe ka povratku, Marsenić i Kukić pogađaju za 20:19, pre nego što su sudije greškom isključile Abutovića umesto Marsenića (prvo iskljuičenje za Srbiju). 

Nemci su igrača više realizovali preko pivotmena i pobegli na 24:20, posle promašaja Marsenića i Đorđića. Dva minuta kasnije, nakon drugog uzastopnog promašaja Đorđića, Gola pogađa iz tranzicije za maksimalnih 26:21.

Umesto isključenog Orbovića ušao je mladi Dodić i doneo novu energiju, svaka dobra odbrana Srbije valorizovana je napadom – Nemanja Ilić sa sedam metara smanjule na 29:27, 15. minuta pre kraja.

Ukazao se Nemcima Kester niotkuda i održavao ih na plus tri sa tri uzastopna gola. On je bio taj koji je odbio nalet Srbije, čija odbrana do samog kraja nije uspela da se dovoljno konsoliduje. Razbranio se i Birlem, odbranio je zicere Pešmalbeku i Radivojeviću, ali je Cupara sa dve odbrane sprečio rivala da se ponovo odvoji na plus četiri.

Borzaš i Pešmalbek kreiraju sedmerac Nemanji, ali i to brani Birlem. U trenucima kada je Srbija napokon povezala tri dobre odbane, promašene su tri odlične šanse.  Četvrtu zaredom iskoristio je hrabri Marko Milosavljević u tranziciji – 32:30 u 53. minutu. Usledila je ukradena lopta, ali nesmotrenost u kontri i ništa od kazne. Svestan trenutka, Gislason traži tajm-aut.

Cupara sjajno brani zicer Goli, a Dodić igrom 1 na 1 uspeva da isključi Štajnerta, ali Birlem brani zicer Borzašu…Hefner kažnjava, 33:30, tajm-aut Đerona. Nova prilika je propuštena na početku 57. minuta, kada je Birlem na 33:31 zaustavio Radivojevića, a ko zna koja po redu kada je, pri istom rezultatu, odbranio zicer Pešmalbeku. Poslednju dilemu otklonio je Mertens, nakon što su sudije propustile da sviraju probijanje, a prethodno i faul na Pešmalbeku.

Foto: Rafał Oleksiewicz

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball