KOLUMNA: Ko će sledeći da "pukne"? Ko će reći nema Svetskog prvenstva 2029? - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: Ko će sledeći da „pukne“? Ko će reći nema Svetskog prvenstva 2029?

KOLUMNA: Ko će sledeći da „pukne“? Ko će reći nema Svetskog prvenstva 2029?

zika.bogdanovic
2 komentari
  • Ne mogu više da mučim svoje telo. Osećam se praznom. Odlučila sam da uzmem odmor i slušam svoje telo i dušu – bila je suština svega što je Ivet Broh htela da nam poruči 2018. godine, kada je u suzama objašnjavala zašto hoće da napusti mađarski Đer i rukomet kada je na vrhuncu.

“Pazi ovu, igra u najboljem klubu na svetu, igra za 10.000 i više, vozi BMW, osvaja Ligu šampiona i sad joj nešto fali!? Luda Holanđanka. Oni su takvi. To mi ovde na Balkanu igramo zbog hleba, oni to rade iz zabave. To im je kao neki posao. Promene i idu dalje”, priznajte da ste pomislili i rekli, makar u sebi? Dobro, možda ne ovim redosledom i ovako eksplicitno. I meni sada njene reči zvuče drugačije…

A onda je došla vest posle Olimpijskih igara u Tokiju koja je glasila – “Ana Vjahireva i Daria Dmitrieva prekidaju svoje karijere jer im je neophodan odmor!” Najbolja rukometašica sveta u tom trenutku, 26 godina, na vrhuncu, MVP-a čega god poželi. Ruskinje, čelične, sistem, ovo, ono…

“Kada će ga igrati ako ne sada? Šta je ovo ljudi?”

  • U jednom trenutku prešla sam liniju. Mislim o ovome već duže vreme. Želim da uradim sve što mogu da mislim malo na sebe – rekla je tada Ana, “Mesi ženskog rukometa”. Hvala Bogu, vratila se posle pauze rukometu, eno je u Vipersu.

I sada smo došli do Mikela Hansena. Nije se oglasio Danac. Klub je uradio šta je trebalo. Traži mir, priznaje problem i od čega pati.

Maliciozni će reći “ne igra mu se više”, “zaradilo se pa mu ni 50.000 neto više nije ništa”, “što se ne oprosti, ima 36?”.

Sve te otrovne strelice na jednu stranu. Juri li Lebron Džejms rekorde zbog novca ili Novak Đoković?

Pare odavno nisu problem za mnoge vrhunske sportiste, ali niko nikada nije imao šansu da bude najveći ako je razmišljao samo o lovi.

Par dana posle Svetskog prvenstva 2023 stigle su teške povrede Omara Ingija Magnusa i Magnusa Saugstrupa i pokrenule lavinu komentara i tekstova. Sezona lova na dvoglavu aždaju koju za običan svet predstavljaju IHF i EHF je otvorena.

Svi znamo gde je problem. Ogroman broj velikih takmičenja. Svake godine, u olimpijskoj čak tri turnira za 12 meseci. Ko to da izdrži ako vidimo u kakvu se formu atleticizma rukomet pretvorio, koliko snage i brzine je potrebno da bi se bilo na nivou?

Igrači su trpeli, trpe i danas, neorganizovani, svako mrmlja nešto sebi u bradu, ponekad javno kojom izjavom u afektu navuče gnev sudija i birokratije i rizik da ga „ne bude nigde“ posle karijere.

Sve što su uradili zajedno jeste da naprave spot “don’t play the players”  pre par godina i taj efekat je brzo utihnuo. Svake godine u Kelnu i na finalnim vikendima okupljaju se glavešine, sudije, treneri, menadžeri, samo igrači se sakupljaju leti kada treba ispucati slobodne dane na nekom primorju. Organizujte se, kao i svaka radna snaga, donesite odluku, budite složni. Okupite se 6.6 u 6 sati negde i pošaljite poruku. Pa, kada se na jednoj EHF nedelji ne pojavi 200 najboljih igrača iz 30 reprezentacija, možda se neko i zamisli? Igrači i igračice, o vašoj se koži radi. 

Domaća prvenstva i evropski kupovi su tu, a Evropska i Svetska prvenstva zakazana zaključno sa EHF EURO 2028 u Portugalu, Španiji i Švajcarskoj.

Pitao je Stefan Krečmar na svojim mrežama “OK, gde je rešenje?”

Rešenje je da neko sutra kaže: “Ne, Svetsko prvenstvo neće biti organizovano 2029. godine. Odlažemo ga za 2030. godinu, a sa našim partnerima iz kontinentalnih Federacija doneli smo odluku da se Evropska u druga prvenstva igraju 2031. – zaključno sa ciklusom posle 2032. jednom u četiri godine će se odigravati Evropska i ostala prvenstva”.

Što znači, odmaramo 2029, odmaramo 2033, odmaramo u zimu olimpijske godine 2036…Čuvamo ljude.

Hoće li EHF i IHF ispustiti taj kolač? Opravdanje “razvijamo rukomet i moramo da igramo svake dve godine Svetska prvenstva” nije dovoljno jer imate žive ljude. Napravite vi neki razvojni turnir za zemlje u razvoju, B, C,D. EHF drži kontrolni paket Lige šampiona i reprezentacija, ne ispušta mu se ništa, jer sve donosi profit, opet preko leđa glavnih glumaca.

Neće niko ništa promeniti ako se igrači ne pobune. Mediji su magla, oni ne menjaju svet, oni su samo posledica.

Dok se to ne desi kladićemo se na to ko će sledeći da “pukne” i užasavati nad sudbinom.

Možda vam se dopadne

2 komentari

Niko 09/02/2023 - 15:15

Sta da se radi kada oni koji odlucuju su gluvi i slepi i nemaju nikakvog osecaja ni postovanja za one koji ih hrane. Jer da nema igraca cega bi oni bili predsednici i ostalo.
Da ne pricamo o evropskim klupskim takmicenjima samo o reprezentaciji
Igraci vise ne znaju koji je sampionat jel evropski ili svetski
Sta to donosi svake dve godine jedan sampionat!!!!!
Sale su bile pune u Poljskoj i Svedskoj??????
Grdne pare su se slegle od sponzora i televizije????
Zamislimo da prvenstvo kontinenata je svake 4 godine i svetsko prvenstvo svake 4 godine
2024 Olimpijske igre 2025 Evropsko i kontinentalna prvenstva 2026 Svetsko et 2027 odmor
Sta ce raditi oni matori 2027 da je tako pa nek ostanu kuci i puste ljude da se oporave
Sta vredi kad ti dikgtatori odlucuju

Odgovori
Kreso 09/02/2023 - 15:33

Da se barem ja mogu povući zbog stresa na poslu. Ali nemam 200 000 eura na računu. Vjerojatno bi i asfalter htio izbjeći jedno ljeto, ali ne može jer bi umro od gladi. Sve same mimozice.
Neka se povlači tko hoće. Ne treba ih žaliti niti od toga raditi vijest. Zaradili su dovoljno za dva života i bolje im je nego 90% ljudi na planeti. A jedan od razloga te zarade je i broj utakmica.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball