Kolumna Mladena Miletića: Čudnovati slučaj gospodina Horvata - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Kolumna Mladena Miletića: Čudnovati slučaj gospodina Horvata

Kolumna Mladena Miletića: Čudnovati slučaj gospodina Horvata

zika.bogdanovic
1 komentar

Dakle, stvar je pukla, i to odmah nakon poraza od reprezentacije koja je osvojila dva posljednja svjetska prvenstva i pride igrala finale Igara u Tokiju. Prvo se aktualni, i samo aktualni hrvatski izbornik u prijenosu uživo obrecnuo na sve kritike koje su uslijedile nakon poraza od Crne Gore. Onda su se prozvanima našli izuzev voditelja Vargeka maltene svi redom u dva RTL-ova studija oštro odmah odbrusivši treneru koji mora biti spreman prihvatiti i kritiku, pa je Horvatu mlađem Jović stariji poručio i da ga ne kritiziraju kumice s placa i livada već osvajači medalja na velikim natjecanjima i da je njihova odgovornost, pa i dužnost ukazati na propuste. A propust je prvenstveno u izboru igrača za ovo Europsko prvenstvo, mada ovo i nije bilo neko prvenstvo u kojem možeš kao igrač u godinama nešto posebno uživati prolazeći svaki dan taj cirkus s testovima i slične gluposti, ali dobro… Svi vole igrati za reprezentaciju.

E sad, prateći dugo razne reprezentacije u raznim sportovima na velikim natjecanjima, teško se zaista sjetiti da su se tolike rasprave o pozvanima i nepozvanima vodile usred natjecanja. Da, kad bi se objavio popis ili kad bi sve završilo, ali ne u toj mjeri i dok sve traje. I dan prije poraza od Crne Gore svi razgovori išli su manje-više u istome smjeru: Zašto nema Šege (Šege u smislu Šege golmana, ne u smislu zajebancije jer toga je bilo kolko hoćeš) i zašto nema Karačića (Karačića u smislu Karačića). Bilo je toga i ranije, budući da su se i veći igrači opraštali od dresa reprezentacije nenadano ili čak naprasno, pa i u ranijoj dobi od gorespomenutih. Evo recimo Balić ili Metličić. Bilo je i čudnijih izbora od ovog Horvatovog, recimo kad je Červar na SP-u u Hrvatskoj Špremovo mjesto prepustio onom dečku iz Rijeke… Bem li ga, jel’ bio Horvatin, Hrvatin, Hervatin… Nebitno. Uglavnom, Horvatu su zbog izbora izrečene i ispisane sve opomene i pred isključenja s ovog EP-a – pa bi to onda po povratku u Zagreb valjda trebalo biti to – uz pratnju neodređenih, a svima koji prate dobro poznatih tezi da „treba suspregnuti taštine“, da „nitko nije iznad reprezentacije“ i da „nije reprezentacija ničija svojina“, jel’ tako, drugovi? Horvatova svakako nije, to znamo.

E sad, pretpostavljam da vam je sama riječ izbornik – što je, molit ću lijepo, izvorni hrvatski naziva za selektora, national coacha ili glavnokomandujušeg zbornaje – sugerirala da taj čovjek nešto ili nekoga bira, pa da onda s tim svojim izborom kao Ježurka Ježić „u miru i sreći“ (ili obrnuto) živi i za njega odgovara. No, prevarili ste se! Stvar je ipak, dopustit ćete, složenija. Ne može on izabrati baš sasvim koga hoće i voditi te sve s popisa kud mu se ćefne, već bi trebalo popis prvo malo provjeriti, je li svima njima dopušteno naokolo landrati kud im volja, jesu li kažnjavani i slično, ali i ono najvažnije – fali li netko na tom popisu, čovječe? („Ne fali, a? Ajde pogledaj malo bolje, de ti je Miki Nosonja, debilu?)

Stvar se, prema tome, mora riješiti bez odlaganja! Pred Hrvatima su bar dvije opcije kako dalje s izborom izbornika i izbornikovim izborima za ubuduće. Prva je da i dalje imaju izbornika, ali da taj izbornik ne bira kog će voditi, već da mu se poštom pošalje popis koji se negdje na nekom tajnom mjestu usuglasi, a detalje poput toga je li taj čovjek onda odgovaran za konačni rezultat ili nije budući da su mu sva rješenja nametnuta, mogu se još razmotriti, mada je realnost da ga se itekako može goniti, pa i sudski ako treba. Druga opcija je da se ukine funkcija izbornika kao takva i da se oformi neka komisija ili, štaznam, kolektivno predsjedništvo po uzoru na ono kakva je imala bivša Jugoslavija ili kakvo i danas ima Bosna i Hercegovina, a što dokazano fenomenalno funkcionira. Pa onda svoje mišljenje daju po dva-tri predstavnika struke, dvojica-trojica bivših reprezentativaca, pa par viđenijih novinara, netko iz Upravnog odbora Saveza, a red je valjda da se i glas sponzora čuje što oni misle, pa neka i komercijalni kaže tko je ovako potencijalno najkorisniji za reklamu, i da se tako kroz konstruktivnu raspravu dođe do konačnog rješenja. I dva mjeseca poslije prvenstva, tamo negdje o prvim danima proljeća, javi ovima iz EHF-a ili IHF-a da imamo popis i da sad može početi!

I nije sad više bitno je li rezultat bolji ili lošiji nego lani u Egiptu, je li oduševio ikoga taj Lučin svojim golovima i dodavanjima ili nije, je li imalo smisla dati šansu Jeliniću da pokaže kakvu obranu može odigrati, ili tom Marašu koji u premijeri drsko probije Landina, je li trebalo pokazati da će biti krila i nakon Čupića, Horvata i Štrleka ili kakav je potencijal u Načinoviću; nije bitno jesu li oni igrali s Dancima i Hansenom ravnopravno ili su kao njihova prethodnica lani i bez Hansena ostavljeni na -12 u prašini kao stari, raspadnuti traktor! Bitno je da je Horvat zajebo! Da čak ni osoblje ne može dobro izabrat’, a ne zna ni kad je Dan državnosti (to, doduše, ne zna vjerojatno ni pisac Ustava, jer su Hrvati nakrcali u kalendar državnih praznika kao neka omanja srednjoazijska despotija)!

Odavno se moglo sve te rasprave prekinuti ili barem utišati, da je netko iz Saveza rezolutno rekao „dosta je, Horvat je naš izbor, a on ima svoj“. Ovako… Horvatov izbor i nije toliko nejasan, koliko je nejasno zašto ste ga birali ako ste htjeli da sve ostane isto? Aha, radio je na svoju ruku? E onda vas je stvarno zajebo… U tom slučaju, kako ono ide… Ako on preživi, Hrvatska neće! Ne znam zvuči li vam ovo poznato.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Kreso 24/01/2022 - 02:56

neće bit objavljeno al nema veze. hrpu govana si iznio. bar se o golmanima nema šta filozofirati. egzaktno brojke mogu pokazati tko je najbolji golman. šego je taj u ovom trenutku i morao je biti tu. nema se šta filozofirati. gadža??? hahaha. čovjek je najgori sv u povijesti HR reprezentacije, gori i od josipa valčića koji je po vezi ušao u reprezentaciju. pozvao je, u inicijalnom popisu – taj je bitan, ne ovo šta je sad tu je to je korona pozvala – igrače plinarskog društva i nexea, a ne igrače iz španjolske, bundeslige, mađarske…. nije se potrebno toliko uvlačiti u šupak da se ne zatvori pipa.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball