Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Tata brade iz Arene…

Znam da je moda i da to tako treba, ali sam tokom duela Zagreba i Kila primetio jednu stvar. Koliko brada ima u ekipi Zagreba!? U jednom trenutku, fokus mi se totalno pomerio, tako da sam po ekranu lovio sve te bradate, one obdarenije poput Horvata ili Obranovića, i one ćosavije, što, valjda, žele da budu u trendu – 11! Skoro cela ekipa kao njihov trener Veselin Vujović. Oni mlitavi Zagrepčani, od kojih nisi znao šta da očekuješ, od koga će da se prospu kod kuće, a sasvim sigurno, budu kanta za napucavanje u gostima, počeli su da liče na svog trenera. Ne samo bradom, već i karakterno. Gotovo je, više niko u Areni nije favorit, ma koliki budžet imao, ma kakve igrače doveo!

I da budem jasan. Kil je moja omiljena rukometna ekipa, verovatno, kao i svakome kome je stalo do rukometa. Neki grad tamo od 250.000 stanovnika ima takvu tradiciju, daje nam ono što fudbal ima na svakom koraku, a mi o tome sanjamo, rasprodatu halu uvek, horde vernih navijača, posvećenost. Čudo jedno. I baš zato što pratim Kil sa “posebnom pozornošću”, mogu da kažem – Nikada nije bio gori!

To ne umanjuje pobedu Zagreba, ne, ni slučajno. To je jednostavno fakat. Ne znam kakva je to klupska politika koja dozvoli prodaju jednog Laugea, pa zatim Palmarsona, koji je u klubu trebalo da ostane do kraja karijere i da ima sve “ala kard”, a onda i padne na kapitenske suze Filipa Jihe? Umesto njih, juče su potpisali četvrto levo krilo za sezonu – pored povređenog Klajna i penzionera Torstena Jansena, poznatog kao atentatora na Ivana Ninčevića, maestralnog Damkea koji je već igrač TOP klase, stigao je i Rumun Oprea. Šou-tajm. Duvnjak je posle godinu dana lutanja, postao lider tima, ali to nije dovoljno. Kil jednostavno nema dovoljno igrača da bude KIL. Bekovska trojka, dodatak Vajnholda, Dizinger koji zbog povreda nije odigrao tri ozbiljne utakmice u životu i Norvežanin Mamelund, koji još uvek nosi Duletove peškire, treba mu vremena da se sa severnog mora aklimatizuje na Baltik, šta li (zli jezici kažu da je navikao da radi od 9 do 17h u Norveškoj regularan posao, pa čeka da mu Zebre nađu posao u lokalnom dućanu)? Ovo će biti godina za bacanje, živi bili, pa videli. I sve to sa 9.5 miliona evra budžeta!

Vraćam se na tata brade iz Zagreba. I sam Vujović je rekao da nije bilo najbriljantnije i pored +7. Istina. To je velika rezerva hrvatskog šampiona. Koliko se samo puta primio gol na “prazan gol”, taj marker je išao sporo, a tek vraćanje u odbranu. Prosto neverovatno je da svaki gol mora da se proslavlja, a onda posle pet sekundi stigne kazna!? I opet, iznova, giljaj do gola, a primiš ga samo zato što mašeš tribinama. I tim tribinama, koje su bile polupune (8.600), mada opet punije nego kada se ispraćala košarkaška reprezentacija na češku klanicu u Lil.

Rezerve ima. Kako u igri, tako, boga mi, i u ponašanju. Potez Zlatka Horvata će obići Evropu, po negativnom. Retko ružna stvar. Podseća na neke trećeligaške terene (Dugo Selo, oprosti, ne znam koja si liga, ali ti je ime podesno da se iskoristi u ovu svrhu). U redu, ima simboliku Davida i Golijata, s obzirom da je uradio na najvećeg Toft Hansena, ali zasluženi crveni, a reakcija nakon izlaska sa terena kada je palio tribine podizanjem ruku – neprimerena vrhunskom sportisti. Onakva dvoranska lepotica, onako dobri, obučeni rukometaši, ne moraju nužno da budu i divljaci, samo zato što su borbeni. Više bih voleo da hvalim one njegove lobove sa odeljenja Hirurgije, ali glavni utisak je ovaj. Još kada se Obranović zaleteo face to face prema Duvnjaku…

A o momcima će se pričati. Stepančić bi trebalo da odigra sezonu za nezaborav. Ima ugovor u džepu sa Parizom, sada igra za slavu u Zagrebu, da se zapamti, da uradi nešto sa ovom svojom generacijom. Ivić je pobedio Landina, i tek će ih pobeđivati, a sezona je kao stvorena za potpunu afirmaciju Obranovića i Pavlovića. Iako im se previše ne veruje (kako kaže istraživanje), nema razloga za tako nešto. Tata brade su tek počele…

One Comment

  1. Leške

    18/09/2015 at 12:32

    Kao i uvek,briljantan komentar.Što se tiče utakmice ,naravno velike,velike i iskrene čestitke zagrebašima .U vezi ponašanja ..Dovodjenje Vujovića u bilo koju ekipu je „igra s djavolom“.Način na koji taj čovek stvara atmosferu,ekipu i na kraju rezultat, po definiciji podrazumeva i nuspojave koje ne moraju biti nužno negativne.Ali….tanak je to led.U svakom slučaju,još jednom iskrene čestitke i ekipi i V.Vujoviću.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *