COPY-PASTE iz Egipta: „Tri Krune“ i tri šampiona u pohodu na vrh Evrope! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

COPY-PASTE iz Egipta: „Tri Krune“ i tri šampiona u pohodu na vrh Evrope!

Završi vikend 15. Evropskog prvenstva u Budimpešti donosi nam reprizu polufinala sa prethodnog Svetskog prvenstva, odigranog pre 12 meseci u Egiptu.

Polufinalni parovi su identični – Danska-Španija (18.00) i Francuska-Švedska (20.30). U zemlji „Faraona“, selekcije sa severa Evrope izborile su se za završnu predstavu. Da li će sada biti drugačije?

Po svemu prikazanom u dosadašnjem toku takmičenja, Danska je najveći favorit za osvajanje zlatne medalje, iako naspram sebe ima dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope.

SUDAR „ZLATNIH ERA“

Prvo polufinale zapravo nam donosi okršaj reprezentacija koje uživaju svoje „zlatne ere“. Danska je dvostruki uzastopni šampion sveta, a Španija dvostruki uzastopni prvom Evrope. Pošto govorimo u kontekstu kontinentalnog nadmetanja, ne deluje logično da se Danci stavljaju u ulogu velikog favorita, međutim…

Pored jasne razlike u kvalitetu prikazanih igara tokom dosadašnjeg toka takmičenja, u prilog selekciji Nikolaja Jakobsena ide i tradicija. Naime, od četvrtfinala SP 2015. u Kataru, i pogotka Kaneljasa u poslednjim trenucima, Danska zna samo za pobede protiv Španije.

U najsvežijem sećanju su trijumfi u polufinalima na prethodnom Mondijalu (35:33) i letošnjim Olimpijskim igrama (27:23).  Prethodna dva susreta na Evropskim prvenstvima, takođe su završena u korist Danaca – 2016. bilo je 27:23, a 2018. rezultat je glasio 25:22. Zanimljivo, uprkos tome,  oba puta je Španija došla do finala, a Danska ostala bez medalje.

Danci su na vreme obezbedili plasman u polufinale i zaslužili luksuz da u poslednjoj utakmici odmore Mikela Hansena i Matijasa Gidsela. S druge strane, za razliku od večerašnjeg rivala, Španija nije prošle bez problema za zaraženim igračima i prilično je „štucala“ u poslednje tri utakmice, u kojima je minimalnom razlikom pobedila Rusiju i Poljsku, a izgubila od Norveške. Valja podsetiti i da je Ribera na turnir poveo šest debitanata, da je tokom takmičenja morao da pozove i veterana Sarmienta, te da je lišen usluga najboljeg španskog napadača, Aleksa Dujšebaeva.

Meč će suditi makedonski arbitri Načevski i Nikolov.

ŠVEDSKA DESETKOVANA

Francuska i Švedska su kroz iglene uši stigle do same završnice turnira. Oba tima su se za polufinalnu privilegiju izborile gotovo epskim preokretima u poslednjih nekoliko minuta odlučujućih utakmica – „Trikolori“ protiv Danske, a „Tri krune“ protiv Norveške. 

Uloga favorita, ali i mnogo veći pritisak usled očekivanja, na strani su Francuza, kojima će motiv više biti i osveta za poraz u prošlogodišnjem egipatskom polufinalu (32:26).

Od tada, mnoge su se stvari pozitivno promenile u francuskom nacionalnom timu. Vratio se Nikola Karabatić, osvojeno je olimpijsko zlato, a ova generacija je ponovo blizu onog nivoa dominacije na kojem je bila do polufinala EP 2018. u Hrvatskoj. 

Gijom Žil je napokon ispunio kovid regulative i naći će se na klupi nakon tri propuštene utakmice, u kojima je Francuska izgubila od Islanda, a pobedila Crnu Goru i Dansku. Kentan Mae nije bio te sreće, tako da će propustiti i ovaj duel. 

S druge strane, Švedska ima mnogo veće kadrovske probleme pred utakmicu. Kao i protiv Norveške, na raspolaganju neće biti asovi poput Paličke, Ekberga, Vanea, Klara, Petersona, na kraju i bez Lukasa Sandela, koju je u četvrtak dobio pozitivan rezultat na PCR test. 

Hampus Vane je u pomenutom polufinalu prethodnog januara napunio francusku mrežu sa 11 golova, Daniel Peterson je dodao šest, a briljantno je odigrao Jonatan Karlsbogard, iako je postigao „samo“ četiri gola.

Upravo će Karlsbogard, uz lidera Jima Gotfridsona, morati da podnese mnogo veći teret na leđima.

Ogromna je tradicija u rivalitetu ovih nacionalnih timova. U 55 dosadašnjih utakmica, Švedska je slavila 32 puta, Francuska ima 19 pobeda, dok je četiri puta bilo nerešeno. 

Utakmicu sude slovenački arbitri Bojan Lah i David Sok.

Foto: FFHandball / Iconsport

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *