DEBATA KAKVE NIGDE NEMA: Metličić vs Horvat u vrućem studiju RTL-a! "Pero, pa to je bila autobuska stanica!" - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2022 DEBATA KAKVE NIGDE NEMA: Metličić vs Horvat u vrućem studiju RTL-a! „Pero, pa to je bila autobuska stanica!“

DEBATA KAKVE NIGDE NEMA: Metličić vs Horvat u vrućem studiju RTL-a! „Pero, pa to je bila autobuska stanica!“

Marko Marjanović
0 komentar

Hrvatska je takmičenje na EHF Euro 2022 završila na osmom mestu. I dok takmičenje još traje, selektor Hrvoje Horvat je, po povratku u svoju zemlju, gostovao u vrućem studiju RTL-a zajedno sa svojim najvećim javnim kritičarem, Petrom Metličićem.

Legendarni desni bek je tokom prvenstva redovno analizirao mečeve u studijskom programu ove televizije, iznosivši svoje stavove bez ustručavanja. Najburniju reakciju, ne samo njega već i čitave hrvatske rukometne javnosti, izazvala je Horvatova izjava nakon tesnog poraza od Danske, kada je rekao kako je tim „zapušio usta svima koji kažu da se ne bore“.

S toga, već unapred je bilo jasno da će „suočavanje“ Metličića i Horvata pred TV kamerama napuniti sve sutrašnje stupce sportskih rubrika.

Hrvatska reprezentacija ne može biti zadovoljna  osmim mestom bez obzira na okolnosti. Uvek idemo po medalju i svi od nas to očekuju. Lestvicu je bitno podizati visoko. Ako je ne postaviš za svetski rekord, ne možeš ga ni srušiti. Pre prvenstva nam je cilj bio da uđemo u borbu za medalje, videli smo sebe na postolju. Sanjali smo da budemo prva generacija koja će se kući vratiti sa evropskim zlatom, a onda su se stvari promenile, samim tim i naša očekivanja –  rekao je u uvodu Horvat pa dodao:

Sa Francuzima smo uspeli na početku ući u kakav-takav rat. Zbog nervoze ili neiskustva smo na početku utakmice bili pod utiskom, a onda smo se oporavili, ali ipak nismo uspeli da ih „ulovimo“. Onda su nam u sred noći dolazili igrači koji su se testirali. Nije bilo lako i kapa do poda njima. Pobedili smo Srbiju, rešili Ukrajinu i došli u drugi krug u kojem je otpalo još par igrača. Uvukla se nesigurnost i to se vijelo protiv Crne Gore. Kada ti padne samopouzdanje i izgledaš kao da se ne boriš. Nismo ni imali pripremu pre Crne Gore. Igrači su sa čuvarima bili u sobama i nismo mogli raditi sa njima. Slali smo im video snimke preko WhatsAppa da vide o čemu se radi. Crnogorci su pre nas prošli sve to.

Usledio je odgovor Petra Metličića:

Čuo sam samo opravdanja. Imamo probleme, korona, nije to ta ekipa, nije ovo, nije ono… Niko mi ne može dokazati i uveriti da su Crna Gora i Holandija bolje od nas. Oni su nakon toga ubedljivo gubili. Sigurno nije bilo lako, ali mislim da smo danas trebali minimalno igrati za peto mesto. Svaka čast Crnoj Gori i Holandiji, ali mi smo sa te dve pobede u igri za Svetsko prvenstvo. Igrači koji su bili tamo su dovoljno kvalitetni da dobiju te dve utakmicerekao je Metličić pa dodao:

Sve što kažemo je dobronamerno. Ne mogu lagati. Moramo stvari postaviti na svoje mesto. Onakva utakmica sa Crnom Gorom, a imali ste tri dana za pripreme. Kakva god bila, nije stvar u tome da smo igrali loše, nego u pristupu. Ekipa nije došla na teren i to je razočaranje. Niko ne može naći opravdanje za to. Igrali smo dobro protiv Danske, ali što imamo od toga? Nema bodova. Niko nije očekivao da dobijemo Dansku i Francusku, ali Crnu Goru i Holandiju smo morali dobitinastavio je Metličić.

Selektor Horvat se nije složio:

Na koliko ste prvenstava vi menjali celu ekipu i da niti jednu utakmicu niste odigrali u istom sastavu? Odbrana je trebalo da nam bude „forte“, a do Crne Gore smo promenili tri postave. Devet igrača iz sredine odbrane su otpali. Nemaš vremena za dogovor i pripremu nekih stvari. Prelako smo primali golove i to je unelo nervozu. Promašivali smo zicere u napadu. Iskreno, mislio sam da ću na kraju morati i vas dvojicu da pozovemrekao je Horvat misleći na Petra Metličića i Gorana Šprema koji su bili u studiju.

Što se tiče sporne izjave nakon meča sa Danskom, Horvat se izjasnio:

To je bila ishitrena reakcija koja je dobila smer koji nisam želeo da dobije.  Naučio sam nešto iz te situacije.

Metličić je imao spreman odgovor:

Sad ću te ja još nešto naučiti jer sam bio u sličnoj situaciji. Radimo svoj posao iskreno i svima nam je u interesu da hrvatski rukomet bude što bolji. Nismo te mi postavili, niti ćemo te mi smeniti. Hrvatski rukomet nisi ni ti, ni mi. No, moram ti reći da verbalnu utakmicu nećeš dobiti nikada. Gubiš fokus sa ekipe i svojih zadataka. Bio sam u toj situaciji. Uvek su nas kritikovali, ali šta da radim? Da ubijem pola Hrvatske?rekao je Metličić.

NISAM SE ODREKAO KARAČIĆA

Horvat se složio i ponovio da je naučio lekciju, ali se tu nije zaustavio.

Nisam se odrekao Igora Karačića. Bio je na spisku od 35 imena. Odbrani smo davali prioritet jer smo hteli složiti defenzivno moćnu Hrvatsku. Karačić je rekao da on to prihvata i da je spreman uskočiti kad god zatreba. Stupili smo kasnije u kontakt sa njim, ali je dobio koronu i imao vrlo jake posledice. Sad je u redu, ali tada je situacija bila takva da imamo Duvnjaka i Cindrića i smatrali smo da je to dovoljno. Nema smisla voditi Karačića da sedi na tribini – rekao je Horvat pa se osvrnuo na Marina Šega:

Napravio sam pedvid i nisam ga kontaktirao. Šego je u 20-ak sekundi sve prihvatio. Bio je spreman uskočiti, ali je završio na antibioticima. Mislili smo da će prvi golman biti Pešić, drugi Šunić ili Pilipović. Marin je trebalo da uskoči ako sa Pešićem nešto ne bude u redu. I dalje računamo na Šega i Karačića. Štrlek je rekao da ne može spojiti dva treninga jer ima problema sa kolenom, a povređeni su bili i Pavlović i Jotić. Igrači otpadaju kao na traci i ne stigneš ni komunicirati sa njimapravdao se Horvat.

Ne bih ništa menjao sa svog prvog spiska. Nisam u međuvremenu poludeo. Da su svi zdravi, išao bih sa njima. Da sam mogao predvideti šta će se dogoditi, drugačije bih postupao. Za Hrvatsku moraju igrati najbolji. Pojedinac ne može biti jači od tima i tako smo slagali ekipu. Jedino tako možeš dobiti homogenu grupu.

PERO, TO JE BILA AUTOBUSKA STANICA

Nismo hteli zvati ljude koji nisu preboleli koronu. Ti koji su došli, a da nisu preležali koronu su drugi dan bili pozitivni. Radili smo bazu podataka sa igračima koji su nedavno preboleli koronu. Slišković je osetio probleme sa ramenom pa smo ga koristili u odbrani, ali bilo je premalo treninga da bi on kliknuo sa odbranom. Čekali smo Srnu i Mamića. Neki igrači iz Francuske i Islanda dobiju negativan test za tri dana, a naši su pozitivni po 10 danarekao je Horvat. 

Metličić je nastavio:

Meni i Babiću su zamerila gospoda iz Saveza jer smo dali zeleno svetlo igračima da odu ranije nakon što su ispali, a nama sada tri igrača odu pre zadnje utakmice. Ništa im se ne bi dogodilo da su ostali još dva dana.

Horvat odgovara: 

Organizatori su od nas tražili da šaljemo igrače kući jer nismo imali više soba. Ljudi dolaze u dva noću u kontejnere da bi ih testirali. Rezultati su stizali sat vremena pre utakmice i oni do tada nisu smeli biti sa ekipom. Pero, to je bila autobuska stanica!

Na kraju, zaključak Hrvoja Horvata: 

Verujem da se, usprkos osmom mestu, može uzeti dosta pozitivnih stvari sa ovog prvenstva. Hvala svim momcima koji su uskočili u žarište korone bez i jednog treninga. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo neće biti lagane, ali optimizam dolazi jer smo se u nemogućoj situaciji borili do samog kraja. Crna Gora je ostavila mrlju, ali bilo je puno toga pozitivnog sa Islandom. Tu treba nastaviti graditi. Da smo otišli sa ekipom koju sam hteo da odvedem, i završili na osmom mestu, onda bi sve kritike imale smisla i znalo bi se ko je kriv.

Foto: RTL TELEVIZIJA, SCREENSHOT

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.