SAMO NA ISLANDU: Reprezentativac u kopačkama, pa dželat olimpijskog šampiona u patikama! - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2022 SAMO NA ISLANDU: Reprezentativac u kopačkama, pa dželat olimpijskog šampiona u patikama!

SAMO NA ISLANDU: Reprezentativac u kopačkama, pa dželat olimpijskog šampiona u patikama!

Marko Marjanović
2 komentari

Da je Island zemlja čuda, dobro zna svako ko prati sport. Uprkos svim zakonima verovatnoće, država sa manje od 400.000 stanovnika ponosi se fenomenalnim dostignućima u najpopularnijin evropskim kolektivnim sportovima poput fudbala, košarke, a pre svega rukometa.

Uprkos tome što ih čitavu deceniju nije bilo u samim završnicama velikih takmičenja, „Ribari“ nikada nisu izašli iz širog kruga najboljih reprezentacija starog kontinenta, a ovih dana, čini se da su na najboljem putu da se pridruže vođama karavana.

Na tri pobede u prvom krugu i poraz od Danske na startu glavne faze, dodali su spektakularnu, senzacionalnu pobedu nad olimpijskim šampionom Francuskom 29:21 (17:10). Trijumf bi stajao uz ovakve prideve i da je sastav Gudmundura Gudmundsona bio kompletan, a kamoli sa skoro dvocifrenim brojem odsutnih igrača, pretežno zbog koronavirusa.

U odsustvu Palmarsona, Sigurdsona, Samarasona i još mnogo drugih igrača, uz maestralne Halgrimsona i Magnusona, u prvi plan je iskočio Vigo Kristjanson, strelac čak devet golova, i to za 35 minuta provedenih na terenu.

Ovaj 28-godišnjak ima fenomenalnu, jedinstvenu priču u svetu vrhunskog rukometa. 

Naime, Vigo je pred sobom imao ozbiljnu fudbalsku karijeru, toliko ozbiljnu da je čak bio i mladi reprezentativac svoje zemlje, i igrao UEFA Ligu Evrope (kvalifikacije) sa Breidablikom 2013. godine. 

Iste godine se odlučio da ostavi fudbal i posveti se rukometu, kojim je, dakle, seriozno počeo da se bavi tek u svojoj 20. godini. Dobio je priliku u danskom Randersu, sa kojim je ispao iz elite, pa je prešao u austrijski Vest Vien, za koji je igrao do 2019.

Zapaženim partijama, preporučio se bundesligašu Lajpcigu, iz kojeg je posle par meseci prosleđen Veclaru. Već 2020. je postao reprezentativac na Evropskom prvenstvu. Njegov sledeći klub bio je Štutgart, pre nego što se vratio u Lajpcig, za koji nastupa na vrhunskom nivou.

Neki bi rekli, klasična islandska priča…

*Vigo Kristjanson, prvi na slici s leva na desno (broj sedam)

Možda vam se dopadne

2 komentari

Helga 23/01/2022 - 13:27

Ogroman broj sportista na islandu trenira po 2-3 i budu juniorski pa cak dodju i do seniorskih reprezentacija i onda moraju da se odluce za neki. Uglavnom je to fudbal ( liga im se igra prolece, leto) i neki indor sport, najcesce rukomet ili kosarka. To je cest slucaj i u švedskoj i Norveškoj

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball