Balkan-Handball.com

DAVNO JE BILA 1991: Slovenci najbolji naslednici YU škole!

Davno je bila 1991. godina, neponovila se u mnogo smisla, ali u svom tom besmislu, pamtiće se kao poslednji dokaz velike dominacije jugoslovenske škole rukometa. Mnogo šta se promenilo od tada, rodile su se nove svetske rukometne sile, ali se pamte dva osvojena zlata za samo par meseci – na Mediteranskim Igrama  i Svetskom prvenstvu juniora u Grčkoj.

U finalu SP generacije 1970/71 Peruničića, Jovanovića, Butulije, Perića, Jugoslavija (bez igrača iz Slovenije i Hrvatske) demolirala je Švedsku 27:16 i najavila ozbiljne karijere. Od tada, nije zabeležena tako ubedljiva pobeda u finalnim mečevima.

Jedino juniorsko finale SP odigrala je Srbija i Crna Gora 2005. godine u Mađarskoj gde je poražena od Danske 40:35. Još samo dve medalje stoje na kontu Ex-YU selekcija na Svetskim prvenstvima juniora – i to slovenačke bronze sa generacijama 1982 i 1988 – 2003. i 2009. godine. Hrvatska ima dva četvrta mesta.

Bivša Jugoslavija osvojila je tri zlata, jedno srebro i tri bronze za 14 godina koliko je učestvovala na SP juniora (1977-1991). Ceo region za 27 godina, jedno srebro i dve bronze.

O evropskim medaljama već smo pisali. Slovenija je ponovila uspeh SR Jugoslavije iz 2000. godine. Pored zlata iz Celja, Slovenija ima jedno srebro i tri bronze, Hrvatska po jedno srebro i bronzu, SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) , pored zlata, srebro i bronzu, a Makedonija je najviše dobacila do četvrtog mesta sa generacijom Ristovskog, Mirkulovskog (četvrto mesto).

Suma sumarum (medalje na juniorskim EP i SP)…

Slovenija 1 – 1 – 5 – sedam medalja
SR Jugoslavija 1 – 2 – 1 – četiri medalje
Hrvatska 0 – 1- 1 –  dve medalje

Zaključak je jasan.

FOTO: RZS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *