VIŠE OD BRONZE: Ogromno dansko breme, jedinstvena hrvatska šansa! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

VIŠE OD BRONZE: Ogromno dansko breme, jedinstvena hrvatska šansa!

Retko kada je utakmica za treće mesto na Evropskom prvenstvu imala težinu kakvu će imati okršaj Danske i Hrvatske u Herningu. (nedelja, 15.30). Ne zanemarujući značaj medalje kao takve, pretposlednja utakmica ovog Evropskog prvenstva nosi mnogo veći značaj.

Reprezentacija Hrvatske je ostvarila najveći uspeh u istoriji plasmanom u polufinale, napravivši pritom možda i najveće iznenađenje u istoriji Evropskih prvenstava. Zato izabranice Nenada Šoštarića imaju taj luksuz da borbu za treće mesto tretiraju kao veliku priliku da se okite lovorikama, dok je situacija u protivničkim redovima nešto drugačija.

Naime, velesila kakva je Danska nema medalju na Evropskim prvenstvima još od 2004. godine, što je ogroman problem za zemlju sa takvom tradicijom u ženskom rukometu. Suša je počela nakon decenije dominacije na kontinentalnim nadmetanjima, tokom koje su Dankinje tri puta bile prve i dva puta druge, uz tri uzastopna olimpijska zlata. 

Od 2004, Danska je osvojila samo bronzu na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2013, uz još dva četvrta mesta  na svetskim, i dva na evropskim prvenstvima. Iz danske perspektive, teško da prilika za prekid posta može biti povoljnija. Iako bez navijača na tribinama, igraju na domaćem terenu, protiv selekcije koja nema iskustva u završnicama velikih takmičenja.

  • Danska je svih pet medalja na Evropskim prvenstvima osvojila u periodu dominacije od 1994. do 2004. godine. Od tada, dva puta se našla u polufinalu ali je u oba slučaja gubila meč za treće mesto.
  • Plasmanom u polufinale, Hrvatska je obezbedila najbolji plasman u istoriji – prethodni je bio peto mesto na premijernom izdanju 1994.
  • Najbolji hrvatski golgeter, harizmatična Ćamila Mićijević, četvrta je na listi strelaca sa 32 gola. Iza nje je danska uzdanica Mia Rej Bidstrup sa pogotkom manje
  • Danski golman Sandra Toft nalazi se na drugom mestu po broju odbrana (72), iiza Holanđanke Tes Vester koja ima 76
  • Danska i Hrvatska su se poslednji put sastale još 2012. godine – Danska je pobedila pet puta, Hrvatska četiri, a jednom je bilo nerešeno. 

Foto: Kolektiff

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *