Balkan-Handball.com

KOLUMNA Veselina Vujovića: Finale iz snova! Voleo bih da traje osam sati

Ovo je finale iz snova. Skandinavska škola je s pravom uzela primat. Svi koji mislimo da treba da se napreduje u rukometu moramo da se ugledamo na njih. Danska-Norveška, već su igrale u grupi, neverovatna brzina i snaga, i trenutno dva najbolja igrača na svetu, saigrači iz PSŽ-a, Mikel Hansen i Sander Sagosen. Svi mi koji volimo rukomet i sport, jedva čekamo da počne.

Kao selektor Slovenije imao sam priliku da igram, i sa jednima, i sa drugima. Čak smo Norvežane uspeli da eliminišemo u baražu za SP 2017 u Francuskoj, a posle su dobili vajld-kard pa su završili kao srebrni. Sa Dancima smo igrali tri utakmice, jedna prijateljska, nju smo pobedili, a dve, na Olimpijskim Igrama i Evropskom prvenstvu smo izgubili.

Sa Dancima je neverovatan osećaj. Pored klupe si, misliš da ti je reprezentacija napredovala i igra fenomenalno, a na kraju izgubiš. Neverovatan osećaj. Sve čekaš da li će pogrešiti, da li vidi da je pivotmen sam, da li će preneti višak na krilo, nadaš se da će napraviti neku grešku, ali nema šanse. Sve prave sa jednom savršenošću. Puno kvalitetnih igrača, gotovo svi igraju u inostranstvu, Bundesligi, ali trojica se izdvajaju. Landin, Hansen i Lauge. Ovaj poslednji je za mene najvažniji, bez obzira što je Mikel najviše eksponiran. Lauge je neverovatno važan, drži kontrolu u ekipi, igra fantastično odbranu, vuče polukotnru, uvek je tu kada treba, ceo teren je njegov. Danci bi bili ovde i da nije Hansena, ali bez Laugea ne bi bili tu gde jesu.

Imaju savršenu koncentraciju, rotaciju, ubitačnu polukontru. Kako igrati protiv njih? Sada, kada bi neki balkanski trener spremao meč, išao bi da izmisli neku foru, caku, ali nema više toga. Moraš da igraš atomski rukomet da bi mogao da ih dobiješ. Možda neka dublja varijanta da iim usporiš protok lopte. Igraće Norvežani 6-0, biće to duel sličnih škola.

Nisam odavno video jednu reprezentaciju da tako zrelo i pametno odigra polufinale kao gost pred 15-16.000 ljudi, u svakom trenutku, nije važno na koju postavu i odbranu, oni su dominirali. Sagosen se podredio ekipi, u 21. minutu prvi put šutnuo na gol. Niko ga nije primećivao, a imao je kompletnu kontrolu utakmice. Ta 6-0 Sagosen sa Mirholom, koji u tim godinama igra na tom nivou, to je savršenstvo. Takav protok i pritisak iz polukontre nisam video ni od jedne reprezentacije. Savršeno su kontrolisali duboku odbranu koju forsiraju Nemci, sa protokom lopte, utrčavanjima. Od samog početka je bilo jasno da dominiraju, bez obzira što su Nemci bili u utakmici gotovo do kraja.

Prednost Norvežana može da bude to da u kratkom periodu dva puta igraju sa Dancima. Uvek u takvim uslovima ima prednost ekipa koja je izgubila, jer se u porazu više uči nego u pobedi. Ogromna je motivacija Danaca da konačno osvoje to zlato pred domaćom publikom. Norvežani nemaju šta da izgube, ovo im je drugo finale. Berge je napravio izuzetnu kompoziciju. Vreme je za uživanje. Voleo bih da finale traje osam sati.

 

I Francuska, i Nemačka su me razočarale, bez obzira što su došle do borbe za bronzu. Nemci od starta nisu igrali dobro, bez obzira na strahovit pritisak, publiku i sudijsku pomoć.  Ništa nisu pokazali od ozbiljnog rukometa, na kraju je ispalo tako kako je ispalo. Ta brutalnost sa kojom su igrali im se osvetila. Francuzi su imali role, loša poluvremena, ali se stalno mislilo, sada će doći Nikola, tu je Remili, Dika Mem, Mae. Engesan, sjajni golmani. Imali su puno utakmica gde ne prikažu ništa. a onda u drugom poluvremenu odigraju bolje. Onda pomislimo, razigraće se kada treba. Svi smo pomislili da žele da izbegnu Dance u Herningu, kada su protiv Hrvatske odigrali loše. Protiv Danaca se nisu pitali. Svejedno, kvalitetniji su od Nemaca u borbi za bronzu. 

3 Comments

 1. Pingback: Zika Bogdanovic BLOG about final: Mikkel, Sander, you have 60 minutes to decide who is the best! – News: The Sports

 2. Marko

  27/01/2019 at 17:39

  Volimo vas, g. Vujović!

  Marko,
  Ljubljana

 3. Pingback: Zika Bogdanovic BLOG about final: Mikkel, Sander, you have 60 minutes to decide who is the best! | Quality Sports News

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *